Ο απόδημος ελληνισμός είναι η καρδιά και η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο

 

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη

 

Τις δράσεις και τη στήριξη της κυβέρνησης προς τους Έλληνες ομογενείς περιγράφει στη συνέντευξή του στο grtraveller, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, τονίζοντας τη σημασία της ελληνικής Διασποράς ως φορέα και θεματοφύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα πέρατα του κόσμου.

  1. Ποιες είναι οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας για την ανάπτυξη, διατήρηση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των αποδήμων και της μητέρας – πατρίδας;

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας (ΓΓΑΕΔΔ) έχει το θεσμικό ρόλο της «γέφυρας επικοινωνίας» με τους Έλληνες της Διασποράς, ως φορέας κατανόησης και διαμεσολάβησης με την Ελληνική Πολιτεία. Σταθερή επιδίωξή των δράσεών μας είναι η διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένες από τις δράσεις, όπως η πολύπλευρη και έμπρακτη στήριξη των ομογενειακών Οργανώσεων και των δράσεών τους, η υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένων των Εδρών Νεοελληνικών Σπουδών και του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, η διοργάνωση θερινών προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, η χορήγηση υποτροφιών, η διοργάνωση διαγωνισμών για θεματικές ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας, η τιμητική βράβευση Ομογενών, η διοργάνωση επιστημονικών Συνεδρίων, Ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων εμβέλειας.

 

“…η νέα γενιά των Ομογενών είναι ένα θέμα που με συγκινεί και με υποκινεί ιδιαίτερα”

 

Επειδή η νέα γενιά των Ομογενών είναι ένα θέμα που με συγκινεί και με υποκινεί ιδιαίτερα, θα σταθώ στην επανέναρξη, φέτος το καλοκαίρι, των προγραμμάτων φιλοξενίας για νέους ομογενείς που αποσκοπούν στη γνωριμία, επανασύνδεση και εξοικείωσή τους με τον τόπο καταγωγής των προγόνων τους, με τις ρίζες τους και την ενίσχυση της εθνικής τους ταυτότητας.

 

  1. Υπάρχει ενδιαφέρον από την ιδιωτική πρωτοβουλία, εντός και εκτός Ελλάδος, να ενισχύσει ανάλογες δράσεις για το “δέσιμο” με την ομογένεια και πώς υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία (π.χ. επιδοτούμενα προγράμματα, χρηματοδότηση, κ.λπ.)

Η ΓΓΑΕΔΔ ενώνει τις δυνάμεις της και συνεργάζεται με πλήθος φορέων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με κοινή οπτική και κοινό όραμα σχετικά με το ιστορικό και πολιτιστικό μας κεφάλαιο, την αγάπη για την Ελλάδα και τη στήριξη των Αποδήμων συμπατριωτών μας. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε δύο ιδιαίτερα γόνιμες συνεργασίες μας.

Το 2021, έτος εορτασμού των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας, η ΓΓΑΕΔΔ σύναψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς και σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 21» και έγκριτα πανεπιστημιακά, ερευνητικά και πολιτιστικά ιδρύματα, τροφοδότησε με πλούσιο ψηφιοποιημένο επετειακό υλικό όλους τους ομογενειακούς φορείς, τα ομογενειακά Μέσα, τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες της Ομογένειας, τις Διπλωματικές Αρχές στο εξωτερικό, και τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας, ώστε να οργανωθούν επιτόπιες εκδηλώσεις και να γιορταστεί με τον προσφορότερο τρόπο η μεγαλειώδης επέτειος.

Θα σημειώσω, επίσης, τη γόνιμη συνεργασία μας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο  χρηματοδοτεί την πρωτοβουλία της δωρεάν ψηφιακής πλατφόρμας StaEllinika και αποτελεί καρπό συνεργασίας της ΓΓΑΕΔΔ με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, στο Βανκούβερ.

 

  1. Mιλήσατε για τις νέες δυνατότητες της διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης Ελληνικών, Staellinika.com. Πείτε μας λίγα λόγια για την πλατφόρμα αυτή και τι απήχηση έχει;

Ιδιαίτερης σημασίας για την Ομογένεια είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, καθώς η ελληνική γλώσσα αποτελεί τον  άρρηκτο λώρο με τη μητέρα Ελλάδα, τον ακατάλυτο δεσμό με την Πατρίδα.

Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας Staellinika.com αποτελεί πράγματι ένα σημαντικό εργαλείο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση για την υποστήριξη των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στους νέους Ομογενείς μας όσο και σε Φιλέλληνες. Σήμερα η εφαρμογή, στην ολοκληρωμένη της έκδοση, είναι προσβάσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα και σε θέση να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων. Ήδη, οι εγγεγραμμένοι ημερήσιοι χρήστες σε περίπου 160 χώρες έχουν ξεπεράσει τους 40 χιλιάδες, ενώ καταγράφονται περισσότεροι από 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Η πλατφόρμα έχει εισαχθεί σε όλα τα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόσφατα εμπλουτίσθηκε και με μαθήματα ελληνικής μυθολογίας. Επίσης, είναι ήδη έτοιμη και θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο η έκδοση της στα ισπανικά και πορτογαλικά για τους Ομογενείς μας στη Λατινική Αμερική.

 

 

  1. Πώς η Γενική Γραμματεία υποστηρίζει και διευκολύνει τους ομογενείς να επισκεφθούν τη χώρα μας ή/και να επιστρέψουν σε αυτήν;

Όπως ενημερώνω διαρκώς του νέους ομογενείς επιστήμονές μας στο εξωτερικό, με την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των νέων εργαζόμενων, χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης, το brain drain έχει αρχίσει πλέον να αντιστρέφεται και εξελίσσεται σε brain gain, καθώς η σταθερά θετική πορεία της χώρας ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου, προωθούμε τη δικτύωση μεταξύ καταξιωμένων ομογενών επιστημόνων, ερευνητών και ακαδημαϊκών ώστε να εγκαινιαστούν δίαυλοι επικοινωνίας και γέφυρες συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τη μητέρα Πατρίδα. Αναφέρω ενδεικτικά τη διοργάνωση Συνεδρίων, όπως, το καλοκαίρι, του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η διασύνδεση της Ελλάδας με τα περιβάλλοντα που βασίζονται στην οικονομία της γνώσης επανενσωματώνει τους νέους Ομογενείς στο εγχώριο ανθρώπινο κεφάλαιο αφενός και, αφετέρου, συνεισφέρει στη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή τους.

Επιπλέον, η ΓΓΑΕΔΔ υποστηρίζει την προώθηση και ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού προορισμού για πανεπιστημιακές σπουδές, με υψηλής ποιότητας προγράμματα στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Ομογενείς μας και ξένοι φοιτητές. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΑΕΔΔ υποστηρίζει τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης Study in Greece για την προβολή διεθνώς της εξωστρέφειας των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

 

  1. Είναι οι ομογενείς οι πρεσβευτές της χώρας μας και ποιος ο ρόλος τους στο διπλωματικό έργο της;

Δημόσια Διπλωματία και Απόδημος Ελληνισμός συνιστούν δυο πεδία πολιτικής που αλληλοσυμπληρώνονται και αφορούν την ίδια εξωστρεφή όψη και τον ίδιο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Διασποράς συνιστούν υπολογίσιμο συντελεστή ισχύος της χώρας, κατέχουν ήδη ενεργό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών θέσεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν και ως παράγοντας φιλίας και αλληλεγγύης με τις χώρες διαμονής τους.

Επιπλέον, η ελληνική Διασπορά αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό Πολιτιστικής Διπλωματίας και συνεισφέρει θετικά στο «nation branding». Αποτελεί φορέα και θεματοφύλακα της μοναδικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία και κάνει γνωστή στα πέρατα της γης. Είναι η καρδιά, η παρουσία και η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο. Σε παράλληλη βάση, σχηματοποιεί το σύγχρονο αφήγημα της χώρας και προβάλλει μια θετική εθνική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς οι ομογενείς μας, όπου και αν βρίσκονται, έχουν κατακτήσει με την παρουσία και το έργο τους εκτίμηση, αναγνωρισιμότητα και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες.

Εξάλλου, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη δυναμική παρουσία της Ομογένειας, την προσφορά της και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει υπέρ της μητέρας Πατρίδας. Ειδικότερα, είναι πρόδηλο το ενδιαφέρον της για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων και για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό, να σημειώσω και τη στενή συνεργασία μας με ομογενείς κοινοβουλευτικούς και με αιρετούς αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την προώθηση των πολιτιστικών και δημοκρατικών αξιών του Ελληνισμού.