Ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία

 

ΧΑΤΖΗΡΑΦΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
www.hatzirafail.gr

 

 

 

Ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία

Ο πιο σύγχρονος και ασφαλής τρόπος να χειρουργηθείς

 

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ορατή στην καθημερινότητα μας. Ο κλάδος της ιατρικής δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω στον τομέα αυτόν με αποτέλεσμα το 2000 να δημιουργηθεί το πρώτο ρομποτικό σύστημα Da VINCI. Στις μέρες μας δουλεύουμε με το πιο σύγχρονο ρομποτικό σύστημα το Da Vinci Xi .Το σύστημα αυτό είναι ένας «άριστος βοηθός» για τον χειρουργό. Δεν είναι ένα αυτόνομο σύστημα που λειτουργεί μόνο του. Το χειρίζεται ο χειρουργός και με τη βοήθεια του τελειοποιούνται οι κινήσεις του.

Πλέον, οι περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις, με μικρές εξαιρέσεις, γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση του ρομπότ Da Vinci. Χειρουργεία, όπως ινομυώματα μήτρας, ενδομητρίωση, ολική και μερική υστερεκτομή, καρκίνος μήτρας, κύστες ωοθηκών και ουρογυναικολογικά, γίνονται ρομποτικά καθώς είναι η πιο σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος για την ασθενή.

Η ρομποτική χειρουργική υπερτερεί της απλής λαπαροσκόπησης γιατί προσφέρει τρισδιάστατή εικόνα, πολύ σταθερή εικόνα σε μεγάλη μεγέθυνση (έναντι της δισδιάστατης εικόνας της λαπαροσκοπικής οθόνης) και επιτρέπει στον χειρουργό να προσεγγίσει με ακρίβεια δυσπρόσιτα σημεία και να εκτελεί άριστα το χειρουργείο.

Τα εργαλεία τοποθετούνται στην κοιλιά της ασθενούς μέσα από τέσσερις πολύ μικρές τομές. Το γεγονός αυτό παρέχει μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς γίνεται πλαστική του δέρματος και αποφεύγονται επιπλοκές που σχετίζονται με τις μεγάλες τομές όπως διαπύηση τραύματος και κήλη. Όλα τα παραπάνω συντελούν στην ταχεία ανάρρωση ενώ ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι μόνο μια μέρα. Χάρη στις πολύ λεπτές χειρουργικές κινήσεις ένα ρομποτικό χειρουργείο θεωρείται σχεδόν αναίμακτο.

Σε ό,τι αφορά τα ινομυώματα, τα οποία είναι ο πιο συχνός λόγος γυναικολογικού χειρουργείου, θα πρέπει να αφαιρούνται μόνο με ρομποτική χειρουργική, καθώς τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους. Ένα χειρουργείο με τη χρήση του ρομπότ αυξάνει την ικανότητα του χειρουργού να αφαιρέσει, με πολύ λεπτές κινήσεις, τα ινομυώματα, αφού παρέχεται καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πλάνου, με αποτέλεσμα την απόλυτη ακρίβεια. Επίσης, η συρραφή της μήτρας μπορεί να γίνει σε τρία επίπεδα με μεγάλη ακρίβεια, ιδιότητα εξαιρετικά σημαντική, κυρίως στα ινομυώματα που ακουμπούν στο ενδομήτριο, διότι κατά την αφαίρεση και τη συρραφή τους δεν καταστρέφεται η ενδομητρική κοιλότητα και έτσι δεν υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας μετά το χειρουργείο.