Σαλαμίνα Συναρπαστική αποκάλυψη ιστορίας και φύσης

Βλέπεις

Μία ολοήμερη εκδρομή στο νησί του ομηρικού Αίαντα και του μυθικού Κυχρέα θα σας μαγέψει και θα σας ταξιδέψει σε μυθικά και ιστορικά χρόνια. Στην αρχαία πόλη Αμπελάκια, στο αρχαίο λιμάνι της την Κυνοσούρα, από όπου ξεκίνησαν τα ελληνικά πλοία για την ομώνυμη ναυμαχία. Στο παλάτι του Αίαντα στη μυκηναϊκή ακρόπολη στα Κανάκια και στο πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό μουσείο. Αποτίστε φόρο τιμής στον τάφο του οπλαρχηγού Καραϊσκάκη, στο Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ζήστε κατανυκτικό Πάσχα στις ιστορικές Μονές του Αγίου Νικολάου Λεμονιών και της Παναγίας Φανερωμένης. Πλάι στο κύμα στέκει το γαλανόλευκο λιτό διώροφο σπίτι του Σικελιανού, που σήμερα στεγάζει το μουσείο του.

 

Ακούς

Με τη συνοδεία του βιολιού, η κουλουριώτικη παράδοση παραμένει ζωντανή μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια του νησιού, όπως ο “χορός της τράτας” και το “καμακάκι”.

Οσφρένεσαι

Άρωμα πεύκου και κισσού από τα καταπράσινα δάση της, αναζωογονούν τις αισθήσεις σας καθώς ταξιδεύουν με το ανοιξιάτικο πρωινό αεράκι.

 

Γεύεσαι

Παραδοσιακή λαδόπιτα – το πλατέτσι, τις φημισμένες τηγανίτες Σαλαμίνας σε σχήμα μεγάλου κουλουριού και το γλυκό Κουγκουλούαρι με κολοκύθα και σταφίδες.

 

Αγγίζεις

Με τα πόδια ή το ποδήλατο κάντε το γύρο του νησιού και θαυμάστε τις μνημειώδεις ομορφιές της φύσης. Την αρχαιότερη ελιά του κόσμου, την “Ελιά της Όρσας”, του μόνου “ζωντανού” μάρτυρα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, ηλικίας 2.500 ετών που στέκει ακόμη στο Αιάντειο. Το Σπήλαιο του Ευρυπίδη, το ησυχαστήριο του μεγάλου τραγικού, στην περιοχή Περιστέρια με την υπέροχη θέα στο Σαρωνικό. Ανακαλύψτε το “αρχαίο δίκτυο τηλεπικοινωνιών”, τις Φρυκτωρίες στο Φουρίθι και το γραφικό Φάρο πάνω από την παραλία της Κόγχης. Κάντε τις πρώτες ανοιξιάτικες βουτιές και καταδύσεις στα καταγάλανα νερά της Ψιλής Άμμου, στην παραλία του Αιαντείου και στα Κανάκια.

INFO Το νησί, υπήρξε κάποτε η εξοχική κατοικία επιφανών ανθρώπων του πνεύματος, του πολιτισμού και του πλούτου. Η Βίλα του μεγαλοβιομήχανου Βαρβαρέσου στα Σελήνια, της χορογράφου της Ολυμπιακής φλόγας, Μαρίας Χόρς Παναγιωτοπούλου προς τα Αμπελάκια, εκεί που “στέγασε” το τηλεοπτικό σπίτι της “Κατίνας” στη σειρά “Οι Μάγισσες της Σμύρνης”. Το αρχοντικό της εφοπλιστικής οικογένειας Γαλέου, χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικού σπιτιού, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Τσίλερ, που για χρόνια κοσμούσε τα σχολικά βιβλία ιστορίας.