Τα οφέλη της νηστείας της Σαρακοστής!

     

 

 

 

 

 

Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών κατά τη διάρκεια της νηστείας έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος μέσω της μείωσης ή της ομαλοποίησης της αρτηριακής πίεσης.

 

Αυτό συμβαίνει διότι όλα αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε κάλιο και άλλα ιχνοστοιχεία.

Η αντικατάσταση των ζωικών λιπών (κακά λιπαρά) από φυτικά (καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο, το ταχίνι & τους ξηρούς καρπούς) αλλά και από αυτά των θαλασσινών (πολυακόρεστα ω-3 και ω-6) συμβάλλουν πολύ στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων και παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδεις-αντιοξειδωτικές δράσεις.

Σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά όπως είναι οι βιταμίνες A, C, E, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την άμυνα του σώματός μας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

 είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, ακόμα και το σωματικό βάρος

Τα πιο δημοφιλή τρόφιμα της νηστείας περιλαμβάνουν:

Το ελαιόλαδο και οι ελιές αποτελούν πηγές μονοακόρεστου λίπους και βιταμινών Ε & Α, καροτενοειδών, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. Στην κατανάλωση τους απαιτείται προσοχή για το αλάτι και τις θερμίδες.

Τα θαλασσινά είναι βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε κορεσμένο λίπος.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, και φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας και μία ποικιλία ιχνοστοιχείων

Τα διάφορα λαχανικά εποχής (μαγειρεμένα ή σε σαλάτα) είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά και πολύτιμη πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών.

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών όπως ασβεστίου, βιταμινών Β και ω3 λιπαρών οξέων.

Ο χαλβάς προέρχεται από το σησάμι και είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και απλά σάκχαρα (αν και πλέον υπάρχουν επιλογές με στέβια και χωρίς ζάχαρη) αλλά και συνολικές θερμίδες. Είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου.

Ο ταραμάς αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Ταυτόχρονα όμως είναι τροφή πλούσια σε αλάτι και θερμίδες και για αυτό απαιτεί προσοχή.

Η σόγια αποτελεί υποκατάστατο (εν μέρει) του κρέατος αλλά και πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ω-3, πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και διαλυτών φυτικών ινών.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, ακόμα και το σωματικό βάρος, ενώ ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την καρδιοπροστασία και την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, φροντίζουμε να τρώμε και να απολαμβάνουμε ισορροπημένα γεύματα, προσέχοντας να μην έχουμε τυχόν ελλείψεις και φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ τα ωφέλιμα αποτελέσματα του νερού για τον οργανισμό μας!

Καλή Σαρακοστή!

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας