Ταξιδεύω ασφαλώς

12+2 Συμβουλές για ασφαλή ταξίδια και το χειμώνα

Ζεστά μπουφάν, αντιανεμικά, μπότες, γάντια, σκούφος, έτοιμοι! Η χειμωνιάτικη παγωνιά και η βροχή δεν είναι δικαιολογίες για να μην χαρούμε την απέραντη, χαλαρωτική και σαγηνευτική ελληνική φύση ή έστω μια βόλτα στους δρόμους της πόλης μας ή της γειτονιάς μας.

Τι κάνουμε όμως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς ο χειμώνας φέρνει μαζί του καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και παγετό;

Προπαντός διατηρούμε την ψυχραιμία μας, γιατί ο πανικός είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος.

 Προετοιμαζόμαστε και προφυλασσόμαστε.

 Όταν και όπου μπορούμε αποφεύγουμε να μετακινούμαστε με ακραία καιρικά φαινόμενα σε εξέλιξη. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, να μερικές συμβουλές για να παραμείνουμε ασφαλείς: 

 1. Πριν ξεκινήσουμε πάντα ενημερωνόμαστε για τον καιρό τόσο στο μέρος που ζούμε όσο και στον προορισμό μας και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 2. Αλλάζουμε το πρόγραμμά μας για να αποφύγουμε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 3. Ταξιδεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
 4. Ενημερώνουμε τους δικούς μας ανθρώπους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε.
 5. Ελέγχουμε την κατάσταση του αυτοκινήτου μας πριν από κάθε μετακίνηση.
 6. Αν πηγαίνουμε σε περιοχές με χιόνι ή παγετό, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και παίρνουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών, γάντια και πόσιμο νερό.
 7. Δεν διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων.
 8. Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγούμε σταματάμε σε ασφαλές σημείο έξω από το δρόμο, μακριά από δέντρα και ανάβουμε το σύστημα φωτεινού συναγερμού (αλάρμ).
 9. Αποφεύγουμε περιοχές που έχουν σημειωθεί πλημμύρες, κατολισθήσεις ή πτώσεις βράχων.
 10. Φοράμε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να βγούμε για περπάτημα.
 11. Αποφεύγουμε να περνάμε κάτω από μεγάλα δέντρα, αναρτημένες πινακίδες και σημεία από τα οποία μπορούν να πέσουν αντικείμενα καθώς και τις δραστηριότητες σε θάλασσες και σε ακτές, όπως το ψάρεμα, κυρίως όταν επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι.
 12. Προσέχουμε να μη γλιστρήσουμε λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων.
 13. Προτιμούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας.
 14. Λαμβάνουμε υπόψη μας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κ.λπ.

Καλά και ασφαλή ταξίδια!

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena.