ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν μία βουτιά στα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά του Αιγαίου ή του Ιονίου πελάγους δεν είναι αρκετή για να αποβάλλετε το άγχος σας και να αφήσετε πίσω σας το γκρίζο της καθημερινότητάς σας, αν στις φετινές διακοπές θέλετε να “βρείτε τον εαυτό σας” και να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητές του, τότε δοκιμάστε να επισκεφθείτε ένα από τα κέντρα αναψυχής που συνδυάζουν διακοπές με… ψυχοθεραπεία, γιόγκα, life coaching και μοναδικές εμπειρίες.

Τέτοια κέντρα υπάρχουν και στη χώρα μας, όπως στη Σκύρο, στο Πήλιο, στην Κόρινθο, στην Αμπελιώνα και αλλού. Θα έχετε ακούσει ή διαβάσει, πιθανόν, για τον ολιστικό τρόπο ζωής, ο οποίος στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, ένα “ταξίδι” στα βάθη του εαυτού μας. Μια παγκόσμια τάση, που “γεννήθηκε” μέσα από το σύγχρονο τρόπο ζωής, ως απάντηση στους γρήγορους ρυθμούς και στο συνεχές άγχος της καθημερινότητας, κυρίως στις δυτικές ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάτοικοι αστικών κέντρων των μεγάλων Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών ή και Ασιατικών χωρών, ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο, πληρώνοντας αρκετά χρήματα για να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που θα “μεταμορφώσει” τη ζωή τους. Από τους προορισμούς των ολιστικών διακοπών, δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα, όπου το πρώτο κέντρο χρονολογείται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Καθηγητές ψυχολογίας, γυμναστές γιόγκα και άλλων ανατολίτικων τεχνικών, φυσικοθεραπευτές ακόμη και τραγουδιστές, ηθοποιοί,
χορευτές, συγγραφείς, αισθητικοί και ειδικοί σε θέματα ευεξίας αναλαμβάνουν μέσα από ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες και θεραπείες να βελτιώσουν την κατάσταση των επισκεπτών τους.
Το σκηνικό συμπληρώνουν τα ειδυλλιακά και γαλήνια τοπία που περιβάλλουν τα κέντρα αυτά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν επιλέξει περιοχές που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό
αναλλοίωτο το φυσικό και πολιτιστικό τους πλούτο και ύφος και παράλληλα παραμένουν κάπως απομονωμένα από τα πολυσύχναστα και θορυβώδη τουριστικά κέντρα.

Σκύρος: Στη Σκύρο, εκεί που οι καταπράσινες Σποράδες “παντρεύονται” με την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, έχει δημιουργηθεί ήδη από το 1979 ένα κέντρο ολιστικών διακοπών. Αν και
απευθύνεται περισσότερο σε εύπορους Ευρωπαίους, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει και γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Μάνος Λοΐζος.

Στην παραλία της Ατσίτσα και στην Χώρα της Σκύρου, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του κέντρου, οι επισκέπτες μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα μεταξύ τους και μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία πληθώρα από δραστηριότητες, όπως γιόγκα, ψυχοθεραπεία, συγγραφή, χορό και άλλες, “ξεφεύγουν” από όσα τους αγχώνουν, βελτιώνουν την ψυχική τους υγεία και “ξεκλειδώνουν” τη δημιουργικότητά τους.

Πήλιο: Στο απαράμμιλης ομορφιάς καταπράσινο και ονειρεμένο Πήλιο, στο βουνό των Κενταύρων, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό… ψυχοθεραπείας, όπου επαγγελματίες και φοιτητές
του κλάδου ψυχικής υγείας εκπαιδεύονται στη συμβουλευτική ή στην ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, το κέντρο είναι ανοικτό και σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο τον εαυτό τους και
να πειραματιστούν με πιο εκφραστικούς τρόπους επικοινωνίας.

Κόρινθος: Στην κοντινή μας Κόρινθο, σ’ ένα καταπράσινο ορεινό μέρος, που λέγεται Νέες Βρυσούλες, βρίσκεται ένα συγκρότημα ξύλινων κτηρίων με ατμόσφαιρα ενός boutique hotel, που φιλοξενεί σεμινάρια αυτογνωσίας και ψυχολογίας, εναλλακτικές διακοπές, ομάδες γιόγκα, τάι-τσι, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και ομαδικές δραστηριότητες με επίκεντρο την πνευματική ανάπτυξη και τη διεύρυνση της συνειδητότητας.

ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Ένα πολεμικό μουσείο κρυμμένο στο βυθό Για τους λάτρεις των καταδύσεων, η Λέρος προσφέρει ένα ταξίδι στην πρόσφατη ιστορία του Β’ παγκοσμίου πολέμου και στον μοναδικό φυσικό πλούτο του βυθού της. Κάτω από τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά της βρίσκονται τα απομεινάρια της ιστορικής μάχης του 1943, όταν οι Γερμανοί βομβάρδιζαν επί 52 μέρες το νησί. Ο βυθός της βρίθει από γερμανικά αεροσκάφη, ελληνικά και ιταλικά πλοία μεταξύ των οποίων και το θρυλικό Ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» . Τα ναυάγια ξεκινούν από 16 μέτρα βάθος και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 45 μέτρα.

Από τα πιο εντυπωσιακά και εκστατικά ναυάγια της περιοχής με σημαντική ιστορική βαρύτητα είναι του ελληνικού αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα», σε βάθος 28 – 32 μέτρων, που βυθίστηκε στο λιμάνι του Λακκιού, χτυπημένο στην πρώτη επίθεση των Γερμανών. Λόγω του μεγάλου βάθους του συγκεκριμένου ναυαγίου καθώς και όσων βρίσκονται σε πάνω από 30 μέτρα, απαιτείται ένα πιο προχωρημένο επίπεδο στην κατάδυση για να μπορείτε να τα προσεγγίσετε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε οι αρχάριοι και λιγότεροι έμπειροι να θαυμάσετε τους υποθαλάσσιους θησαυρούς του νησιού όπως:
• Το γερμανικό αποβατικό σκάφος τύπου Η. Βρίσκεται βορειοανατολικά της βραχονησίδας Στρογγύλη σε βάθος από 12 έως 20 μέτρα. Το σκάφος είναι κομμένο στην μέση από έκρηξη, και διάφορος φορητός εξοπλισμός βρίσκεται ακόμα γύρω του στον βυθό της θάλασσας.
• Μέρος του γερμανικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους Henkel 111, το οποίο παρασύρθηκε στη θέση Μπελεφούτι από τα δίχτυα αλιευτικού σκάφους. Βρίσκεται σε βάθος 16 μέτρων.
• Το αναγνωριστικό αεροσκάφος Άραντο (Arado), το οποίο παρασύρθηκε από δίχτυα αλιευτικού σκάφους ανατολικά του ακρωτηρίου Μαύρους
Κάβους σε βάθος 20 μέτρων

Επίσης, μπορείτε να καταδυθείτε στη σπηλιά της βραχονησίδας Πηγανούσα καθώς και σε άλλα σημεία πλούσια σε κοράλλια και έντονη βιοποικιλότητα. Μια βόλτα στον ιστορικό βυθό της Λέρου θα σας στοιχίσει περί τα 50 ευρώ και στην τιμή περιλαμβάνονται ο εξοπλισμός, ο έμπειρος οδηγός και το σκάφος που θα σας μεταφέρει στο σημείο του ναυαγίου που θα επιλέξετε. Αν θέλετε να δείτε παραπάνω από μία τοποθεσία η τιμή είναι διαφορετική και ποικίλλει ανάλογα με το κέντρο κατάδυσης που θα επιλέξετε.

Πρώτη φορά… δύτης
Αν σας συναρπάζει η ιδέα της κατάδυσης αλλά δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία, τότε ποτέ δεν είναι αργά. Υπάρχουν πάρα πολλές σχολές στην Ελλάδα που μπορείτε να επιλέξετε, ωστόσο
μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Η βεβαίωση από γιατρό είναι απαραίτητη και ζητείται από όλα τα κέντρα και σχολές κατάδυσης. Πληροφορίες σχετικά με τα ναυάγια και την ιστορία τους υπάρχουν στις ιστοσελίδες lerosactive.com και lerosisland.gr.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Άνεση και ελευθερία στις διακοπές

Η κατασκήνωση ή κάμπινγκ, όπως συνηθίζεται να λέγεται, γοητεύει πάντα τους ταξιδιώτες με “ελεύθερο” πνεύμα που δεν θέλουν να περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους ενός ξενοδοχείου. Αναζητούν την ελευθερία μιας σκηνής δίπλα στο κύμα ή στην καρδιά του δάσους ανάμεσα στον πυκνό ίσκιο των πεύκων και των ελάτων. Οι κατασκηνώσεις είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αισθάνονται πιο κοντά στη φύση και αποτελεί έναν οικονομικό τρόπο διαμονής καθώς στις οργανωμένες, οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ την ημέρα για δύο ενήλικες με σκηνή με παροχή ρεύματος και θέση πάρκινγκ. Στο δίλημμα “οργανωμένο” ή “ελεύθερο” συστήνουμε φυσικά το πρώτο καθώς το δεύτερο απαγορεύεται δια νόμου και τα πρόστιμα αρκετά “τσουχτερά”, εφάμιλλα πολυτελούς διαμονής σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Επιπλέον, τα οργανωμένα κάμπινγκ διαθέτουν υπηρεσίες που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή ενός κατασκηνωτή, όπως τουαλέτες και ντους, καθαρούς χώρους, καντίνες και εστιατόρια με φαγητό, καφέ και ποτό, χώρους ψυχαγωγίας όπως παιδικές χαρές και πολλά άλλα.

Μπορεί επίσης κάποιος να πλύνει τα ρούχα του ή να μαγειρέψει. Κι αν κάποιος δεν έχει σκηνή ή τροχόσπιτο, τότε κάποια από αυτά, παρέχουν υπηρεσία ενοικίασης ή ακόμη διαθέτουν μπανγκαλόου, ξενώνες και στούντιο προς ενοικίαση. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ για να βρείτε το κατάλληλο για εσάς στον προορισμό που σας ενδιαφέρει: www.greececamping.gr