Ο Διάλογος της Ηγεσίας: Σύγχρονοι Ηγέτες και οι Αιώνιες Αξίες της Ελλάδας
Η πρωτοβουλία που επιμελείται η Βίκυ Ευαγγέλιου, Ιδρύτρια του VSN HUB, αναδεικνύει τη σύνδεση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με τη σύγχρονη ηγεσία, διερευνώντας πώς διαχρονικές αξίες όπως η αρετή, η ευθύνη και η καινοτομία μπορούν να εμπνεύσουν ηγέτες σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας. Μέσα από συνεντεύξεις με καταξιωμένους ηγέτες και διαδραστικούς διαλόγους, η σειρά φέρνει στο φως τη δυναμική της Ελλάδας ως πηγή καθοδήγησης για την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός και οι αξίες της παραμένουν επίκαιρες και καθοριστικές.
Θεόδωρος Λιακόπουλος: Η Δύναμη του Ηγέτη Βρίσκεται στο να Είναι Παρών στους Ανθρώπους του
Συνέντευξη στην Βίκυ Ευαγγελίου
Ο διάλογος ανοίγει με τον κ. Θεόδωρο Λιακόπουλο, έναν από τους πιο επιδραστικούς ηγέτες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, με μακροχρόνια εμπειρία στη διοίκηση και την επιχειρηματική στρατηγική.
Με το πάθος του για την ανθρωποκεντρική ηγεσία και την ανάπτυξη βιώσιμων στρατηγικών, ο κ. Λιακόπουλος έχει διαπρέψει στο να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τις ανθρώπινες αξίες. Η ηγεσία του έχει βασιστεί σε αρχές που θυμίζουν τη φιλοσοφία των μεγάλων αρχαίων Ελλήνων, με έμφαση στη διαφάνεια, τη συνεργασία και την υπευθυνότητα.
Στη συνέντευξή του, μοιράζεται τις προσωπικές του απόψεις για τη σύνδεση της ελληνικής φιλοσοφίας με τη σύγχρονη ηγεσία.
Πώς συνδυάζετε το όραμά σας ως ηγέτης με την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας; Ο Πλάτωνας τόνιζε τη σημασία του ιδανικού, ενός ανώτερου οράματος που καθοδηγεί τις πράξεις μας. Εσείς πως πιστεύετε ότι ένας ηγέτης πρέπει να εμπνέει την ομάδα του προς ένα κοινό όραμα;
Η ηγεσία είναι μια σύνθεση ανάμεσα στο όραμα, στις ηθικές αξίες και σε ένα πλάνο δράσης. Ένας ηγέτης όχι μόνο πρέπει να καθοδηγεί με βάση υψηλά ιδανικά και να εμπνέει την ομάδα του, αλλά και να εφαρμόζει
πρακτικές λύσεις που προάγουν την ανάπτυξη και την καινοτομία. Το όραμα πρέπει να συνδέεται πολύ στενά με τις ηθικές αρχές που προωθούν την διαφάνεια, την συνεργασία και την υπευθυνότητα.
“Η επιτυχημένη διοίκηση
είναι αυτή που έχει δημιουργήσει
ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην ομάδα.”
Προσωπικά από την εμπειρία μου θα αναφέρω το γεγονός ότι ο ηγέτης πρέπει να είναι αυθεντικός και απλός, να είναι συνέχεια παρών στους ανθρώπους του, να αναλαμβάνει δράσεις και
να βγαίνει μπροστά στις δύσκολες στιγμές της επιχείρησης.
Η επιτυχημένη διοίκηση είναι αυτή που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην ομάδα. Αν υπάρχει ανοιχτή και διάφανη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης θα υπάρξει εμπιστοσύνη και επιτυχίες.
Το δικό μου «πιστεύω» είναι να επικοινωνείς στην ομάδα ξεκάθαρο μήνυμα, να δίνεις συνεχή εκπαίδευση και επένδυση, να αναλαμβάνεις τα ρίσκα μαζί με την ομάδα, και στο τέλος να επιβραβεύεις την ομάδα στις επιτυχίες και να αναλαμβάνεις την ευθύνη της αποτυχίας διδάσκοντας από τα λάθη!!!
Ο Αριστοτέλης έδινε έμφαση στη “χρυσή τομή.” Πώς εξισορροπείτε ανάμεσα στην καινοτομία και τη σταθερότητα;
Να λοιπόν που η «χρυσή τομή» έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα…
Πράγματι το να βρούμε την χρυσή τομή σε κάθε θέμα είναι κάτι μαγικό…
“…ή αλλάζουμε,
καινοτομούμε και παμε μπροστά
ή μένουμε στάσιμοι
και βλέπουμε τους
άλλους να μας ξεπερνάνε.”
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια είμαστε μπροστά σε ένα περιβάλλον όπου όλοι μας πρέπει να αλλάζουμε γρήγορα εισάγοντας στην καθημερινότητα μας καινοτόμες τεχνολογίες και νέες τεχνικές και μοντέλα επιχειρείν. Εδώ δεν υπάρχει μαγική συνταγή, αλλά ένας δρόμος … ή αλλάζουμε, καινοτομούμε και πάμε μπροστά ή μένουμε στάσιμοι και βλέπουμε τους άλλους να μας ξεπερνάνε.
Η λύση λοιπόν είναι να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο μας στην αλλαγή και στην καινοτομία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από τον χώρο της υγείας και την διαρκή ενασχόληση μου σε αυτόν τον χώρο. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την νέα τεχνολογία και ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία φυσικά απαιτεί και ακριβότερους προϋπολογισμούς. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην χώρα για το πώς θα εισάγουμε αυτήν την τεχνολογία στο σύστημα υγείας … η «χρυσή τομή» λοιπόν είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε για να πάμε μπροστά!!!
Γιατί όπως λέγεται « η τεχνητή νοημοσύνη ποτέ δεν θα αντικαταστήσει τους γιατρούς … αλλά οι γιατροί που θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν αυτούς που δεν θα την γνωρίζουν.»
Πώς πιστεύετε ότι η Ελλάδα, με την πλούσια φιλοσοφική και πολιτιστική της κληρονομιά, μπορεί να αποτελέσει πηγή διαχρονικών αρχών για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα; Ποιες αξίες θεωρείτε ότι είναι πιο επίκαιρες και σημαντικές για την ηγεσία σήμερα;
Είναι δεδομένο ότι οι διαχρονικές αξίες που αναδύθηκαν από την αρχαία ελληνική σκέψη έχουν πλήρη εφαρμογή σε μοντέρνες επιχειρηματικές στρατηγικές, ειδικά στην εποχή μας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συνεχόμενες αλλαγές, οικονομικές κρίσεις και αβεβαιότητα.
“οι διαχρονικές αξίες
που αναδύθηκαν από την αρχαία ελληνική σκέψη
έχουν πλήρη εφαρμογή
σε μοντέρνες επιχειρηματικές στρατηγικές.”
Η αρετή, η ευθύνη, η επικοινωνία, η ισορροπία και η καινοτομία μπορούν να καθοδηγήσουν τη σύγχρονη ηγεσία σε σίγουρες επιτυχίες.
Το θέμα μας είναι πώς θα αξιοποιήσουμε όλη αυτή την πολιτιστική κληρονομιά για να εμπνεύσουμε τις επιχειρήσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Χρειάζεται μια οργανωμένη προσπάθεια από τοπικά θεσμικά όργανα, πολιτιστικούς συλλόγους, πανεπιστήμια και Έλληνες επιστήμονες της διασποράς να σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και ενέργειες.
Σε αυτήν την προσπάθεια οι μεγάλες επιχειρήσεις και αντίστοιχα τα στελέχη των επιχειρήσεων θα είναι δίπλα σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Βιογραφικό
Ο κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς ηγέτες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, με μακροχρόνια εμπειρία στη διοίκηση και την επιχειρηματική στρατηγική. Με μια σταδιοδρομία που περιλαμβάνει ηγετικούς ρόλους σε κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες, όπως και ως CEO στην Johnson and Johnson Medical, καθοδήγησε επιτυχώς την ανάπτυξη και καινοτομία της επιχείρησης σε περιόδους πρόκλησης και μετασχηματισμού.
Κατέχει Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Πτυχίο Engineering Management , καθώς και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MSc) Engineering Management από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ΗΠΑ. Είναι επίσης απόφοιτος του Advanced Executive Program της Kellogg School of Management του Northwestern University.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατρικών Συσκευών και Διαγνωστικών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του AmCham, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Ιατρικών Συσκευών και Διαγνωστικών Εταιρειών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ACEO (Σύνδεσμος Διευθυνόντων Συμβούλων). Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Πωλήσεων) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΙΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων).
Είναι μέλος του VSN HUB Ancient Greek Culture in Business and Tourism Advisory panel .