Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δώσει οξυγόνο στον τουρισμό

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

 

 

 

Μετά από μια αρχικά αρνητική υποδοχή στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,

η πρόταση για την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμών,

το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις όσων έχουν λάβει και τις δυο δόσεις των

εμβολίων κατά της Covid-19.

 

Το ζητούμενο είναι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό, με το οποίο οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς τους περιορισμούς (PCR test και καραντίνα) που προβλέπονται για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Με αυτόν τον τρόπο, η τουριστική βιομηχανία θεωρεί ότι θα πειστούν πολλοί Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί να ταξιδέψουν προς τους ασφαλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ακόμη και από τις αρχές Μαΐου.

Αρχικά είχαν εκφραστεί κάποιες επιφυλάξεις για το αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δημιουργούσε συνθήκες ανισότητες σε σχέση με τους πολίτες που δεν έχει έρθει ακόμη η σειρά τους να εμβολιαστούν. Πολύ γρήγορα όμως οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, με προεξάρχουσα την ελληνική, διευκρίνησαν ότι τα πιστοποιητικά θα αποτελούν ένα ψηφιακό μέσο, με το οποίο οι εμβολιασμένοι θα ταξιδεύουν γρήγορα και χωρίς επιπλέον διατυπώσεις. Κανένα ατομικό δικαίωμα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν αναιρείται, απλά διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

 

 

Μετά κάποιους αρχικούς ενδοιασμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγκάλιασε την ιδέα των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, και θα ανακοινώσει στις 17 Μαρτίου την πρότασή της για τις προδιαγραφές του “Ψηφιακού Πράσινου Διαβατηρίου”, τις πληροφορίες που θα περιέχονται σε αυτό και τις οδηγίες προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το εύρος χρήσης του πιστοποιητικού. Πιστεύεται ότι οι γραφειοκρατικές και τεχνολογικές διαδικασίες για την έναρξη εφαρμογής του πιστοποιητικού θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιείται από τις αρχές Ιουνίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο τουρισμός και οι μεταφορές αποτελούν μαζί με την εστίαση τους τομείς της οικονομίας που έχουν χτυπηθεί ίσως περισσότερο από όλους από την πανδημική κρίση. Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα βοηθήσει όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν απρόσκοπτα και στον τουριστικό κλάδο να υποδεχθεί και πάλι μεγάλο αριθμό επισκεπτών με ελαχιστοποιημένο πλέον τον κίνδυνο διασποράς της Covid-19.