Αφιέρωμα στην Πελεκανάδα του Δήμου Μεσσήνης.

 

Αφιέρωμα στην Πελεκανάδα του Δήμου Μεσσήνης.

 

Την Πελεκανάδα του Δήμου Μεσσήνης παρουσιάζουν μέσα από αφιερώματα στο διαδίκτυο οι «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης».

Με τον τίτλο «Πελεκανάδα αυθεντικό δείγμα Ελλάδας» παρουσιάζεται ένα σύντομο αλλά ενδιαφέρον οδοιπορικό στο χωριό. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα https://pelekanadaperiigisi.blogspot.com όσο και σε ομάδες κοινωνικής δικτύωσης και σελίδες στο facebook (Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Δήμου Μεσσήνης, Στην ομορφιά που χάνεται) στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται σχετικά αφιερώματα.

Αξίζει πράγματι να ανακαλύψει εξονυχιστικά ο περιηγητής αυτό το ημιορεινό χωριό του Δήμου Μεσσήνης.

Να περπατήσει από την μια άκρη του χωριού έως την άλλη και να ανακαλύψει τα μυστικά του.

Φροντισμένο χωριό με μεγάλη ιστορία που το φανερώνουν άλλωστε και μνημεία όπως αυτό που ανακαλύπτεις στο δρόμο για τον Αριστομένη.

Όπως διαφαίνεται το χωριό έχει πολλά ακόμη να παρουσιάσει καθώς η ευρύτερη περιοχή είναι συνδεδεμένη με τα αρχαία χρόνια.

Ο Άγιος Βασίλειος που βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής προς τον Αριστομένη είναι ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό μνημείο όπου οι εργασίες αποκατάστασης υλοποιήθηκαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: “Στις 10.06.2021 τελέστηκε η 1η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου τ.κ. Πελεκανάδας, δ. Μεσσήνης, π.ε. Μεσσηνίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του.

 

Ο ναός του Αγίου Βασιλείου, κυρηγμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο

(ΦΕΚ 954/Β/20-11-1991), αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ιστάμενα βυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Πελεκανάδας. Ο Σύλλογος Γυναικών Πελεκανάδας συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό σε αυτό το αποτέλεσμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον συντονισμό της δράσης είχαν ο Γιάννης Λάσκαρης ο Άρης Μπαρκούρας και ο Γιώργος Σταθόπουλος.