Αίγινα – Αγκίστρι: Γαλαζοπράσινα σμαράγδια

 

Βλέπεις:

Ανοίξτε πανιά προς το νησί του Αγίου Νεκταρίου, την Αίγινα και το παραδεισένιο νησί των πεύκων, το Αγκίστρι. Περπατήστε εκεί που περπάτησε κάποτε ο Καποδίστριας, κάνοντας την πόλη της Αίγινας, την πρώτη άτυπη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Ξεκινήστε για την Κολώνα με το Ναό του Απόλλωνα, που υπήρξε η ακρόπολη του νησιού. Ακολουθώντας το οδικό δίκτυο περάστε από το Φάρο Μπούζα, το Μουσείο Καπράλου, το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη, από παραθαλάσσια ξωκλήσια και γραφικά χωριουδάκια.  “Χωθείτε” στα ενδότερα του νησιού ανεβαίνοντας στο Ναό της Αφαίας και κατηφορίζοντας προς την τουριστική Αγία Μαρίνα.  Ζήστε κατανυκτικό Πάσχα στον περίβολο του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου, χωρίς βεγγαλικά, στη Μονή Χρυσολεόντισσας και στη Μονή του Αγίου Μηνά. Για απόλυτη ηρεμία επιλέξτε ανοιξιάτικες αποδράσεις στα λιθόστρωτα γραφικά σοκάκια του Μεγαλοχωρίου στο Αγκίστρι.

 

Ακούς:

Οι χοροί της Παλαιοχώρας παραμένουν ακόμη ζωντανοί την πρώτη εβδομάδα της Λαμπρής. Από όλα ξεχωρίζει το “Αιγινίτικο συρτό” τραγουδώντας “της Παλιαχώρας το βουνό”.

 

 

Οσφραίνεσαι:

Το άρωμα από τις ανθισμένες φιστικιές στην Περιβόλα της Αίγινας αναδύεται στον ανοιξιάτικο αέρα και παρασέρνει μαζί του φασκόμηλο και δενδρολίβανο.

 

Γεύεσαι:

Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στα ουζερί και τις ψαροταβέρνες και των δύο νησιών.

Αιγινίτικες σπανακόπιτες και γαλόπιτες, την αγκιστριώτικη μουσέντα ενώ για τις μέρες της Λαμπρής, παραδοσιακό αρνάκι ψητό στο φούρνο με πατάτες. Γλυκαθείτε με παστέλια φιστικιού.

Αγγίζεις:

Ανακαλύψτε με τα πόδια ή το ποδήλατο τα βουνίσια χωριά του νησιού. Ακολουθήστε το δρόμο που περνά από το Ελάνιο Όρος, το ψηλότερο βουνό της Αίγινας, όπου βρίσκεται ο ναός του ομώνυμου Δία. Κατηφορίστε προς την παραλία της Πέρδικας με τη σπάνια ομορφιά και βουτήξτε στα κρυστάλλινα καθαρά νερά της. Από εκεί πάρτε το καραβάκι για τη Μονή, ένα μικρό νησάκι με ελαφάκια και παγώνια. Ξεκινήστε τα ανοιξιάτικα μπάνια σας στις εξωτικές παραλίες Κλήμα και Κλειδί, στην όμορφη αμμουδιά της Αγίας Μαρίνας και στα ιαματικά νερά της Σουβάλας. Συνεχίστε στις μαγευτικές παραλίες του Αγκιστριού, στην Ξεκοφτή και στην Απόνησο. Ανακαλύψτε μοναδικές ομορφιές περπατώντας το νησί από άκρη σ’ άκρη.

 

ΙΝΦΟ: Η Παλαιόχωρα της Αίγινας, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού, την εποχή των πειρατών. Λέγεται ότι είχε 365 εκκλησίες, όσες και οι ημέρες του χρόνου. Ωστόσο, ιστορικά αναφέρεται ότι υπήρξαν περίπου πενήντα. Από αυτές σήμερα σώζονται οι 33. Οι υπόλοιπες καταστράφηκαν μαζί με όλη την πόλη στην φοβερή επιδρομή του Τούρκου πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1537.