Δρ. Βασιλική Χατζηραφαήλ : Αίμα ενώ είστε σε Εμμηνόπαυση; Αίμα ανάμεσα στις περιόδους; Aν είναι καρκίνος ενδομητρίου η άμεση επίσκεψη στον γυναικολόγο μπορεί να σας σώσει.

 

 

ΧΑΤΖΗΡΑΦΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

www.hatzirafail.gr

 

 

Αίμα ενώ είστε σε Εμμηνόπαυση;

Αίμα ανάμεσα στις περιόδους;

Αν είναι καρκίνος ενδομητρίου η άμεση επίσκεψη στον γυναικολόγο μπορεί να σας σώσει.

 

 

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, όμως μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το θετικό με το συγκεκριμένο καρκίνο είναι ότι εάν η διάγνωση γίνει σε αρχικό στάδιο υπάρχει ίαση. Γι’ αυτό κάθε γυναίκα που έχει αιμορραγία εκτός από το συνηθισμένο ή κολπική αιμόρροια κατά την εμμηνόπαυση πρέπει άμεσα να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της.

Τι συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Το βασικότερο σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου είναι η αιμορραγία η οποία μπορεί να εμφανιστεί:

  • στην εμμηνόπαυση, ακόμα και αν είναι μόνο ίχνη ή σταγόνες αίματος, καφέ, ροζ ή κόκκινο,
  • εκτός περιόδου,
  • με μεγαλύτερη ροή αίματος και αυξημένη διάρκεια της περιόδου,
  • μετά τη σεξουαλική επαφή.

 

 

Ποιοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στο ενδομήτριο;

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του ενδομήτριου είναι:

  • Η παχυσαρκία καθώς στο λίπος παράγονται οιστρογόνα που προδιαθέτουν για εμφάνιση καρκίνου στο στήθος ή στο ενδομήτριο.
  • Λήψη φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού (ταμοξιφαίνη).
  • Το μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδης διαβήτης.
  • Η παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα, όπως συμβαίνει σε γυναίκες που έχουν πολλά χρόνια περίοδο ή πολυκυστικές ωοθήκες.
  • Ιστορικό άλλων γυναικολογικών καρκίνων.
  • Ατυπία ή πολύποδας ενδομητρίου.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου;

Η εμφάνιση έστω και ενός από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τη γυναίκα να πάει στο γυναικολόγο της. Κατά την επίσκεψη θα γίνει λήψη τεστ Παπανικολάου και κολπικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών. Σε δεύτερο χρόνο θα χρειαστεί να γίνει μια διαγνωστική απόξεση ή ακόμα καλύτερα επεμβατική υστεροσκόπηση ώστε να ληφθούν βιοψίες. Οι βιοψίες θα μας δείξουν τον τύπο του καρκίνου .Προεγχειρητικά ο γιατρός θα ζητήσει και απεικονιστικό έλεγχο με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Στη συνέχεια θα καθοριστεί το είδος του χειρουργείου. Τέλος, από την ιστολογική εξέταση της μήτρας και των λεμφαδένων θα αποφασιστεί αν θα χρειαστούν συμπληρωματικά χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Το θεραπευτικό πλάνο για τον καρκίνο του ενδομητρίου εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, τη γενική κατάσταση της υγείας της ασθενούς και την επιθυμία μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Εάν ο καρκίνος του ενδομητρίου διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο και η γυναίκα είναι άτοκος είναι δυνατή η συντηρητική αντιμετώπιση ώστε να διατηρηθούν η μήτρα και οι ωοθήκες με σκοπό τη τεκνοποίηση. Αυτό προϋποθέτει ειδική μεταχείριση και πολύ στενή παρακολούθηση. Η γυναίκα θα αποκτήσει το παιδί της και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε χειρουργείο αφαίρεσης της μήτρας ώστε να μην υποτροπιάσει.

Ωστόσο, η συνηθέστερη αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου είναι η χειρουργική προσέγγιση, μέσω λαπαροσκοπικής υστερεκτομής ή ρομποτικά υποβοηθουμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής και βιοψίας φρουρού λεμφαδένα ή πυελικής λεμφαδενεκτομής .