ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, κ. ΚΙΜΩΝΑΣ ΛΕΧΟΥΔΗΣ : ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, κ. ΚΙΜΩΝΑ ΛΕΧΟΥΔΗ

 

Πώς προετοιμάζεται η πόλη της Κομοτηνής για τη μετα-covid εποχή και ποιες ταξιδιωτικές εμπειρίες προσφέρει η πόλη στους Έλληνες ταξιδιώτες; Ο αντιδήμαρχος τουρισμού Κομοτηνής, κ. Κίμων Λεχούδης μάς ξεναγεί στην πόλη που “ζωντανεύει” κάθε Φθινόπωρο, με φοιτητές αλλά και με επισκέπτες του Φεστιβάλ Μπίρας, που ανακαλύπτουν τα μυστικά της και τη μαγική πολυπολιτισμική της συνύπαρξη.

 

 

 

 

 

 

Τι είδους ταξιδιωτικές εμπειρίες προσφέρει η Κομοτηνή το Φθινόπωρο (πολιτισμός, γαστρονομία, δραστηριότητες); Για ποιους λόγους να την επιλέξουν οι Έλληνες ταξιδιώτες;

Ο επισκέπτης της Κομοτηνής και των οικισμών έχει την ευκαιρία τους φθινοπωρινούς μήνες να νιώσει τα αρώματα που δημιουργεί η αλλαγή του καιρού, να μυρίσει το βρεγμένο χώμα στα πανέμορφα μονοπάτια της Νυμφαίας ως πεζός ή ποδηλάτης, για αναψυχή ή αθλητισμό. Οι λάτρεις του υγρού στοιχείου μπορούν να γνωρίσουν το παραλιακό μέτωπο όπου θα συναντήσουν τους δραστήριους χειμερινούς κολυμβητές ή ν’ ανακαλύψουν τους υδροβιότοπους που προστατεύονται σε μεγάλο μέρος από τη συνθήκη RAMSAR.

 

 

 

Επίσης, ο επισκέπτης της πόλης αξίζει να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό, το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και τέλος το Στρατιωτικό. Η διαδρομή στο χρόνο ενισχύεται από την παρουσία των εναπομεινάντων αρχοντικών και ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να την ακολουθήσει μέσα από τον τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη που περιλαμβάνει και τα τοπόσημα της πόλης. Βέβαια, άξια επίσκεψης για αναγνώστες και όχι μόνο είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που σύντομα θα φιλοξενήσει και το Μουσείο του σπουδαίου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

 

‘’ η Κομοτηνή μπορεί να υποδεχτεί άτομα με αναπηρία,

καθώς η Δημοτική Αρχή βελτιώνει την προσβασιμότητα

  σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ.’’

 

Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η Κομοτηνή μπορεί να υποδεχτεί άτομα με αναπηρία, καθώς η Δημοτική Αρχή βελτιώνει την προσβασιμότητα σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ. Φέτος μάλιστα απέσπασε ειδική μνεία για την προσβασιμότητα ως ευκαιρία για όλη την πόλη στα Access City Award.

 

 

Οι παραδοσιακές γεύσεις του καβουρμά, του παστουρμά, του τζιγεροσαρμά και των μοναδικών αλίπαστων που παρασκευάζονται στην περιοχή συναντούν σύγχρονες δυτικές κουζίνες που τα τελευταία χρόνια φιλοξενούν όλο και περισσότερα μπαρ της πόλης. Για να ολοκληρωθεί η μύηση στη ντόπια κουζίνα επιβάλλεται ένας ελληνικός καφές συνοδευόμενος από τη μεγάλη ποικιλία του τοπικού σουτζούκ λουκούμ και των έξοχων σιροπιαστών. Βέβαια, όταν αρχίσει η γευστική διαδρομή, οι ενδιάμεσες στάσεις είναι το σωστό να συνοδεύονται από ντόπιο τσίπουρο, ιδανικό για μερακλήδες.

 

 

Πώς ο Δήμος αντιμετωπίζει το θέμα του κορωνοϊού κυρίως όσον αφορά στην ασφάλεια των επισκεπτών;

Ο Δήμος Κομοτηνής από την αρχή της πανδημίας φρόντισε να επικοινωνήσει στους κατοίκους της πόλης την ανάγκη σεβασμού των υγειονομικών μέτρων με μηνύματα, ανακοινώσεις, μπάνερ σε διάφορα σημεία της πόλης. Επίσης, σε άριστη συνεργασία με τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στηρίζει τη διενέργεια rapid test επί έξι μέρες την εβδομάδα, τα οποία δεν απευθύνονται μόνο σε ντόπιους. Επομένως και ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί εάν είναι θετικός ή όχι στον κορωνοϊό.

 

Πόσο σημαντική είναι η τουριστική δραστηριότητα για την πόλη και πόσο συμβάλλει στην απασχόληση;

Η Κομοτηνή δεν χαρακτηρίζεται τουριστικός προορισμός αλλά με διάφορους τρόπους φιλοξενεί τουρίστες, σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενους προς την Κωνσταντινούπολη ή τη γειτονική Βουλγαρία.

Η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, της έδρας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αλλά και του Εφετείου έχουν διαμορφώσει ένα επαγγελματικό ρεύμα που συχνά εξελίσσεται σε τουριστικό καθώς δημιουργεί την επιθυμία στον επισκέπτη να ξανάρθει. Επιπλέον, η παρουσία αξιόλογων πανεπιστημιακών σχολών με πρωταγωνίστριες τη Νομική και τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δημιουργούν ένα σημαντικό περιβάλλον συνεδριακού τουρισμού.

 

Πιστεύετε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε μετά τον κορωνοϊό και πώς η πόλη μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες;

Η Κομοτηνή, με το νέο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει, επιδιώκει να μεταμορφωθεί σταδιακά σε τουριστικό προορισμό 365 ημερών. Στόχος της Δημοτικής Αρχής και της Αντιδημαρχίας Τουρισμού είναι να επενδύσει στις εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού κι όχι στον μαζικό, οι οποίες είναι ασφαλέστερες με τα σημερινά δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία. Ο σχεδιασμός, σαφώς, λαμβάνει υπόψη τις νέες επιδημιολογικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν δείχνοντας σεβασμό τόσο στους επισκέπτες όσο και στους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο του τουρισμού.