Πανελλαδικό ξεφάντωμα.
Καρναβάλι και χαρά…
Ευφάνταστες μεταμφιέσεις, καρναβάλια, μάσκες και κονφετί! Παντού γέλια, αστεία πειράγματα και χορός. Γαϊτανάκια στήνονται στις πλατείες, αποκριάτικα άρματα παρελαύνουν στους δρόμους σκορπώντας τη χαρά και τη διασκέδαση παντού. Η εποχή των Καρναβαλιστών έφθασε. Μια εποχή εκτόνωσης και τρελού ξεφαντώματος. Από την Ξάνθη, την Πάτρα έως το Ρέθυμνο, τα καρναβάλια υπόσχονται ξέφρενη διασκέδαση καθ όλη τη διάρκεια των αποκριών με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου που σηματοδοτεί και το τέλος των εορτασμών.
Ξάνθη. Η επιτομή του θρακιώτικου αποκριάτικου γλεντιού διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ξάνθη. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι με 54 ετών ιστορία είναι το μεγαλύτερο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Φέτος, γεμίζει “Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές κι Αρώματα” και προσκαλεί τους απανταχού καρναβαλιστές να ξεφαντώσουν στα λιθόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης. Κορυφαία στιγμή του είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, που γεμίζει χρώμα και ρυθμό το κέντρο της πόλης. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το «Κάψιμο του Τζάρου» δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης.
Πάτρα. Με πάνω από 150 χρόνια ιστορία, το πατρινό καρναβάλι συνεχίζει να συναρπάζει και να συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Με φόντο την κεντρική πλατεία της πόλης ξετυλίγεται το κουβάρι του ξέφρενου γλεντιού από την τελετή έναρξης, στις 18 Ιανουαρίου μέχρι και τη λήξη του, την 1 Μαρτίου, με θέμα «υπέρ, περί, ανά, κύκλο κάνω στη χαρά». Πλήθος εκδηλώσεων πλαισιώνουν τις 40 και πλέον ημέρες του καρναβαλιού, οι οποίες κορυφώνονται την τελευταία εβδομάδα με την παρέλαση των αρμάτων, τη νυχτερινή ποδαράτη, την παρέλαση των μικρών και φυσικά την μεγάλη παρέλαση. Μία ξεχωριστή εκδήλωση με μακραίωνη παράδοση, είναι τα “μπουρμπούλια”, χοροί όπου οι γυναίκες καλύπτουν τα πρόσωπά τους με μάσκες και διατηρώντας την ανωνυμία τους φλερτάρουν με άντρες ντυμένους με επίσημο ένδυμα.
Ρέθυμνο. Έχει περάσει ένας αιώνας και κάτι από το πρώτο ρεθυμνιώτικο καρναβάλι και το ξεφάντωμα συνεχίζεται. Ποικίλες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, με το παραδοσιακό “Κυνήγι Θησαυρού” στις γραφικές γειτονιές της πόλης και με τους ήχους κρητικών παραδοσιακών καντάδων. Η μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καταλήγει στην παραλία της πόλης όπου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος τυλίγεται στις φλόγες και σηματοδοτεί έτσι τη λήξη και του φετινού Καρναβαλιού.