Αρκαδία: Χειμωνιάτικο Ειδύλλιο στη γη του Πανός

 

Βλέπεις

Πυκνόφυτες βουνοκορφές με ελατοδάση, κέδρους, πλατάνια και κρυστάλλινα νερά να κελαρίζουν καθώς διασχίζουν τα αρκαδικά βουνά. Το Μαίναλο που ο θεός Πάνας διάλεξε για κατοικία του με τις νεράιδες του, τις Μαινάδες και τον Πάρνωνα που μοιράζεται μεταξύ Αρκαδίας και Λακωνίας.

 

Τα δεκάδες μικρά και μεγάλα, γραφικά, παραμυθένια χωριουδάκια που φωλιάζουν στις πλαγιές τους και σας προσκαλούν να ζήσετε έναν ειδυλλιακό χειμώνα. Από το Λεβίδι μέχρι την Καστάνιτσα, περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια, ανάμεσα στα πυργόσπιτα και στα πετρόκτιστα δίπατα σπίτια, αρχοντικά με τις χιονισμένες κεραμοσκεπές τους και τα στενά μπαλκονάκια με τα περίτεχνα κάγκελα να τα στολίζουν. Αναζητήστε ζεστασιά σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία, με το τζάκι να καίει και το καφεδάκι να φθάνει αχνιστό στο τραπέζι. Γιορτάστε την έλευση του χειμώνα στην Αλωνίσταινα, τον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό με τις καρυδιές και τα έλατα. Εδώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Κολοκοτρώνης. Εδώ, πλάι στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται ο τάφος της μητέρας του, Ζαμπίας Κωτσάκη.

Παρέα με το ταίρι σας ακολουθήστε το δρόμο της Αγάπης στη Βυτίνα, ανάμεσα στους αρωματικούς σφενδάμους και τα πλατάνια με τα τιτιβίσματα πουλιών να φθάνουν σαν ρομαντική μελωδία στα αυτιά σας. Ανεβείτε στον Άγιο Γεώργιο στη Στεμνίτσα με τις θαυμαστές αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Γνωρίστε τη δύναμη του νερού στη Δημητσάνα, του χωριού του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Ατενίστε τη μαγευτική κοιλάδα του Αλφειού ποταμού από το Κάστρο της Καρύταινας, “το Τολέδο της Ελλάδος”, όπως το αποκαλούν. Ανακαλύψτε μοναστήρια που στολίζουν τις κορυφές των βουνών, φωλιασμένα σε απόκρημνους βράχους, με θέα που κόβει την ανάσα.

 

 

η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη χαράδρα του Λούσιου

 

Η Μονή της Παναγίας Ελώνης που μοιάζει σαν να αιωρείται στο φαράγγι του Δαφνώνα, η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη χαράδρα του Λούσιου, με τη συλλογή ανεκτίμητων βιβλίων, η Μονή της Παναγίας Κερνίτσας, το αρχαιότερο μοναστήρι της Αρκαδίας και η φημισμένη μονή της Παναγίας της Μαλεβής.

 

 

Κι όταν αρχίζει να σουρουπώνει χουχουλιάστε σε παραδοσιακούς ξενώνες σχεδιάζοντας την επόμενη συναρπαστική μέρα σας στον ονειρικό αυτόν τόπο.