ΑΡΚΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

Τη διασύνδεση των προορισμών της Δυτικής Ελλάδος αλλά και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων τουριστικών εμπειριών, παράλληλα με την επίσπευση της υλοποίησης έργων υποδομών θέτει ως στόχους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ο νέος Περιφερειάρχης, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης. Επιπλέον, προσκαλεί τους επισκέπτες, αυτόν τον χειμώνα, να ζήσουν την εμπειρία στην περιοχή όπου το αρχαίο ελληνικό φως συνάντησε το φως του νεότερου ελληνισμού.

Ποιοι είναι οι στόχοι του αναπτυξιακού σχεδίου για την επόμενη τετραετία, όσον αφορά στον τουρισμό;

Η Δυτική Ελλάδα, ενώ είναι μία περιοχή που μπορεί να προσφέρει πολλές και πολυεπίπεδες ταξιδιωτικές εμπειρίες, εντούτοις μοιάζει με ένα όστρακο που ακόμα περιμένει να το ανοίξει κάποιος για να βρει το μαργαριτάρι. Τα αίτια είναι πολλά και αφορούν κυρίως, ελλείμματα πολλών χρόνων, ακόμα και σε επίπεδο βασικών υποδομών, όπως είναι οι οδικοί άξονες. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού, παρατηρείται αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Ένας πρώτος στόχος μας λοιπόν, είναι ν’αλλάξουν επιτέλους οι ρυθμοί υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών. Επίσης, ένας ακόμα στόχος είναι η διασύνδεση των προορισμών της Δυτικής Ελλάδας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλους, γειτονικούς προορισμούς, αλλά και η διαμόρφωση ολοκληρωμένων τουριστικών εμπειριών όσο και το καλοκαίρι. Και όλα αυτά, πρέπει να τα «δέσουμε», μέσα από συνέργειες που μπορούν να υπάρξουν. Ακόμα, πιστεύουμε πως η Δυτική Ελλάδα πρέπει να μπει σε σύγχρονα τουριστικά δίκτυα, αλλά και να αναπτύξει το δικό της, αυτόνομο δίκτυο προβολής και παροχής πληροφοριών και υπηρεσιών, καθώς σήμερα η μεγάλη πλειονότητα των τουριστών επιλέγουν τους προορισμούς μέσω του Διαδικτύου. Τέλος, ένας άλλος πολύ σημαντικός στόχος είναι να προσδώσουμε στη Δυτική Ελλάδα που θα προτείνονται σε Έλληνες και ξένους tour operators, καθώς η άποψή μας είναι πως μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι πλέον μονοδιάστατη. Με άλλα λόγια, στις μέρες μας ο επισκέπτης –και ειδικά αυτός που έχει τη δυνατότητα ή τη διάθεση να επενδύσει χρήματα σε μία καλή ταξιδιωτική εμπειρία– δεν αναζητεί μόνο μία καλή περιηγητική εκδρομή ή μόνο την ξεκούραση, αλλά αναζητεί πολλά περισσότερα. Στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να δει και να απολαύσει πολλά, τόσο τον χειμώνα, μία νέα και πολύ πιο εξωστρεφή ταυτότητα, δημιουργώντας ένα brand που θα μπορεί να «ακουστεί» σε όλο τον κόσμο, αλλά και να δομήσουμε μία νέα πολιτική προβολής και μάρκετινγκ.

Πώς σκέφτεστε να προσελκύσετε περισσότερους Έλληνες ταξιδιώτες στην περιφέρειά σας;

Κατά τον ίδιο τρόπο που κάθε Έλληνας θα ήθελε κάποτε να επισκεφθεί την Ακρόπολη της Αθήνας ή τους τάφους της Βεργίνας, έτσι μάλλον θα ήθελε να επισκεφθεί και τη γενέτειρα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα ήθελε μάλλον να επισκεφθεί και τους τόπους που ακόμα «ψιθυρίζουν» την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Τα Καλάβρυτα, όπου άναψε η σπίθα της Επανάστασης του 1821, το Μεσολόγγι των Ελεύθερων Πολιορκημένων και το Αίγιο της περίφημης συνέλευσης της Βοστίτσας. Εξ’ άλλου από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για τη «γη της Φλόγας», δηλαδή την περιοχή όπου το αρχαίο ελληνικό φως συνάντησε το φως του νεότερου ελληνισμού. Και ακόμα: Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα της ελληνικής αποκριάς και μία νεανική πόλη που αξίζει κάποιος να τη ζήσει, μέρα αλλά και νύχτα. Είναι όμως παράλληλα και η πόλη του Άγιου Ανδρέα, ενός επίσης «παγκόσμιου» προσώπου της χριστιανοσύνης, που κάθε χρόνο έλκει χιλιάδες προσκυνητές και ασφαλώς μπορεί να έλξει ακόμα περισσότερους. Επίσης, η επίσκεψη στην Άνω Χώρα της Ναυπακτίας και στα χωριά του Θέρμου με θέα τη λίμνη Τριχωνίδα ή η ανάβαση μέχρι τα μυθικά ύδατα της Στυγός στον Χελμό ή μια επίσκεψη στο καταπληκτικό δάσος της Φολόης στην Ηλεία ή η κατάβαση του Εύηνου ή του Λάδωνα με κανόε-καγιάκ, αποτελούν μοναδικές εμπειρίες που θα έπρεπε να ζήσει καθένας και καθεμία. Όλοι αυτοί οι προορισμοί, όπως και πολλοί άλλοι που θα μπορούσα να παραθέσω, δείχνουν το πολύ πλούσιο δυναμικό της Δυτικής Ελλάδας, που πρέπει να προβάλλουμε με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, προσκαλώντας όλους τους συμπατριώτες μας να βρεθούν κοντά μας.

Πείτε μας πέντε λόγους για να επισκεφθούν οι Έλληνες ταξιδιώτες την περιφέρειά σας τον φετινό χειμώνα.

Τους προσκαλούμε να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία και τον Επικούρειο Απόλλωνα για να δουν από κοντά τον τόπο που κρατάει επί χιλιάδες χρόνια αναμμένη τη δάδα της άμιλλας και της συναδέλφωσης. Και μετά, να φτάσουν στο Διακοπτό και με τον οδοντωτό να «σκαρφαλώσουν» στα Καλάβρυτα για να συναντήσουν το λάβαρο της επανάστασης του ’21 και τον τόπο μαρτυρίας στο λόφο του Καπή, ενώ ταυτόχρονα θα περάσουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και χαράς στο χιονοδρομικό κέντρο. Έπειτα, μπορούν να κατηφορίσουν προς την Πάτρα και αφού ζήσουν την ατμόσφαιρα μίας κοσμοπολίτισσας περιοχής, αλλά και προσκυνήσουν στον τάφο και τον σταυρό του Άγιου Ανδρέα, μπορούν να περάσουν στην απέναντι όχθη για να βρεθούν στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου και στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, εκεί όπου ακόμα είναι ζωντανά τα ίχνη της αγάπης για την ελευθερία και την πατρίδα. Και να ολοκληρώσουν την περιήγησή τους, φτάνοντας στο Αγρίνιο, μια σύγχρονη και ζωντανή πόλη, αλλά και το «στολίδι» της, την Τριχωνίδα, ανηφορίζοντας προς το Θέρμο και τη γενέτειρα του Πατροκοσμά ή την ορεινή Ναυπακτία τής πιο παρθένας και ονειρεμένης φύσης που έχουν δει ποτέ. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζονται πολλοί λόγοι για να βρεθεί κάποιος κοντά μας. Αρκεί μόνο να θέλει να ζήσει την εμπειρία στη «γη της φλόγας»! Καλώς να έρθετε