Δύσκολη και επίπονη η υποκριτική τέχνη

Νιώθει χορτάτος από την καλλιτεχνική του πορεία. Ο Τάσος Χαλκιάς έχει αδυναμία στο θέατρο και δίνει τις συμβουλές στους νέους ηθοποιούς.
Ο κορυφαίος ηθοποιός αποκαλύπτεται στο grtraveller.

Ποια ήταν η στιγμή που είπες «εγώ θα γίνω ηθοποιός»;

Καμιά στιγμή δεν το είπα! Πήγα στη Σχολή τού Εθνικού Θεάτρου έδωσα εξετάσεις και αφού πέρασα, μου είπε ο μετέπειτα δάσκαλος μου και τότε ένας από τούς εξεταστές μου Στέλιος Βόκοβιτς, ότι είμαι καλός και θα τα καταφέρω !! Μου το είπαν λοιπόν, εγώ δεν το είπα ποτέ !!!

Θυμάσαι ποιος ήταν ο πρώτος σου ρόλος στο θέατρο και την τηλεόραση;

Στο θέατρο, «ο Λούθηρος ο Μεταρρυθμιστής» και στην τηλεόραση ο Κωνσταντής, ανιψιός του Παπαμιχαήλ στο διασκευασμένο μυ-θιστόρημα, «Γαλήνη», για την ΕΡΤ 2 το 1979 .

Ο ηθοποιός δεν είναι διασκεδαστής είναι καλλιτέχνης…

Ποια ήταν τα ινδάλματα σου;

Δεν είχα ινδάλματα, γιατί δεν είχα ιδέα από θέατρο! Στη Σχολή τα έμαθα όλα, και αργότερα κατάλαβα ότι όλοι οι ηθοποιοί πού είχα γνωρίσει από τις ελληνικές ταινίες, ασυνείδητα στην αρχή, συνειδητά όταν κατάλαβα τι μου γίνεται ήταν όλοι τους, δάσκαλοι μου !!!

Θέατρο, τηλεόραση ή κινηματογράφος;

Είναι και τα τρία αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το επάγγελμα τού ηθοποιού. Εγώ έχω αδυναμία στο θέατρο !!!

Υπάρχει κάποιος ρόλος «απωθημένο»;

Υπήρχαν και θα υπάρχουν απωθημένα για κάποιους ρόλους γιατί τώρα μεγάλωσα πια και μου έχουν ξεφύγει ηλικιακά. Κατά τα άλλα είμαι χορτάτος από τη δουλειά μου !!

Πρέπει να έχει ο καλλιτέχνης φωνή παρέμβασης στην κοινωνία ή είναι μόνο διασκεδαστής;

Ο ηθοποιός δεν είναι διασκεδαστής είναι καλλιτέχνης και αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό και αρκετά πολύπλοκο και ολίγον ακατανόητο. Για αυτό και για τον πολύ κόσμο είναι απλά διασκεδαστές. Ο διασκεδαστής μέσα απ› τη ίδια του την προσωπικότητα, μέσα από το δικό του χαρακτήρα λέει ή δημιουργεί απρόσμενες στιγμές σκόρπιες και διαφορετικές με μοναδικό σκοπό το γέλιο και την εν γένει διασκέδαση του θεατή ακροατή. Αντίθετα, ο ηθοποιός μέσα από το δικό του χαρακτήρα δημιουργεί έναν άλλον φανταστικό ανθρώπινο χαρακτήρα, δανείζοντας του το δικό του. Αφού έχει ανακατασκευάσει, διαμορφώσει και προσαρμόσει σε αυτόν, στο ρόλο δηλαδή, τα δικά του συναισθήματα, συνήθειες, πρακτικές και λογικές του εαυτού του. Είναι μία δύσκολη και επίπονη ψυχοσωματική διαδικασία και αποκαλείται υποκριτική τέχνη!

Καλός ηθοποιός σημαίνει και καλός δάσκαλος υποκριτικής;

Όχι απαραίτητα! Η διδασκαλία της υποκριτικής είναι ένα άλλο ταλέντο σχετικό μα τελείως διαφορετικό στην εφαρμογή και κατ› επέκταση στην ωφελιμότητα του. Άρα ο καλός ηθοποιός δεν είναι απαραίτητα και καλός δάσκαλος.

Πάμε για κάνα όνειρο, για να μείνουμε πάντα παιδιά !!

Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει να γίνει ηθοποιός;

Ο φιλόδοξος νέος/νέα που επιθυμεί να σπουδάσει θέατρο θα ωφεληθεί πάρα πολύ στη ζωή του. Όταν όμως αποφασίσει να βιοποριστεί ως ηθοποιός πρέπει να γνωρίζει ότι το επάγγελμα χρειάζεται και ένα άλλο επιπρόσθετο ταλέντο, αυτό των καλών δημοσίων σχέσεων.

Το παρόν και το μέλλον στις εμφανίσεις και στα σχέδια σου;

Το μέλλον είναι δυσοίωνο και ζοφερό και αντιμετωπίζεται μόνο με χιούμορ διότι ως γνωστόν όταν οι πολίτες κάνουν σχέδια, οι κυβερνήσεις γελάνε. Πάμε για κάνα όνειρο, για να μείνουμε πάντα παιδιά !!

Ποιοι είναι οι τρεις αγαπημένοι σου προορισμοί;

Το Πόρτο Γερμενό, το ανατολικό Πήλιο, τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου !!!