Έλληνες υπογράφουν επαναστατικές ανακαλύψεις 2018

Έλληνες επιστήμονες διέπρεψαν με ανακαλύψεις που επανακαθορίζουν την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Η «βιολογική νεροτσουλήθρα»

O 38χρονος γαστρεντερολόγος Πέτρος Μπενιάς με καταγωγή από το Μεγανήσι της Λευκάδας, ο οποίος είναι μέλος ειδικευμένης ομάδας επιστημόνων ανακάλυψε μαζί με τους συνεργάτες του το interstitium (διαμέσιο) ή την «βιολογική νεροτσουλήθρα» του ανθρώπινου οργανισμού.

Το όργανο αυτό απαρτίζεται από ένα δίκτυο καναλιών μεταφοράς υγρών μέσα στο σώμα, το οποίο, μεταξύ άλλων -πιθανώς- χρησιμοποιούν και τα καρκινικά κύτταρα για την εξάπλωσή τους.

Σύμφωνα με τον Έλληνα γαστρεντερολόγο, «το διαμέσιο είναι μια αλυσίδα από διαμερίσματα, που υποστηρίζεται από ισχυρές και εύπλαστες πρωτεΐνες ιστών. Βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και ανάμεσα στους μυς, διατρέχει την πεπτική οδό, τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα, ενώ περιβάλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Τελικά, δε, εν είδει ποταμού «εκβάλλει», το υγρό που μεταφέρουν οι επιμέρους αγωγοί του στο λεμφικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού».

Νέα περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο


Ο διεθνούς φήμης “χαρτογράφος” του εγκεφάλου, ο Έλληνας καθηγητής Γιώργος Παξινός, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας (Neuroscience Research Australia- NeuRA), ανακάλυψε μια νέα, άγνωστη έως τώρα, περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η περιοχή, την οποία ο Γ. Παξινός ονόμασε “ενδοσχοινιοειδή πυρήνα” (Endorestiform Nucleus), βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ενώνεται ο εγκέφαλος με το νωτιαίο μυελό.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται μέσα στο κάτω παρεγκεφαλιδικό σκέλος, μια περιοχή που ενσωματώνει και συνδυάζει τις αισθητηριακές και τις κινητικές πληροφορίες, προκειμένου να διορθώσει τη στάση του σώματος, την ισορροπία του και τις μικρές επιδέξιες κινήσεις.

Το κάτω παρεγκεφαλιδικό σκέλος, που ονομάζεται επίσης σχοινιοειδές σώμα, είναι σαν ένα ποτάμι που μεταφέρει πληροφορίες από το νωτιαίο μυελό και το εγκεφαλικό στέλεχος προς την παρεγκεφαλίδα.

Η περιοχή είναι απούσα στις μαϊμούδες και σε άλλα ζώα. ο κ. Παξινός. δήλωσε: «Μένει να προσδιορισθεί η λειτουργία αυτής της νέο ανακαλυφθείσας περιοχής του εγκεφάλου. Τώρα πλέον που έχει χαρτογραφηθεί, θα είναι δυνατό να μελετηθεί από την ευρύτερη ερευνητική κοινότητα».

 

Ενδοτυμπανικές εγχύσεις κορτιζόνης:
Η νέα, ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας βαρηκοΐας,
ιλίγγου/ζάλης και βουητών Η χορήγηση κορτιζόνης διαμέσου του τυμπάνου του αυτιού αποτελεί ό,τι νεότερο στην αντιμετώπιση αρκετών αιτίων βαρηκοΐας, ίλιγγου/ζάλης και βουητών, που συχνά δύσκολα θεραπεύονται με άλλες μεθόδους.

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος κάνει τοπική αναισθησία με βαμβάκι ή σφουγγαράκι. Κατόπιν διαπερνά χωρίς πόνο με λεπτή βελόνα την τυμπανική μεμβράνη. Το φάρμακο φτάνει όλο άμεσα εκεί που πρέπει, στο έσω αυτί, που περιλαμβάνει τον κοχλία και τον λαβύρινθο.

Αντίθετα, όταν ο ασθενής λαμβάνει κορτιζόνη με χάπια ή ορό, παίρνει μεγάλες δόσεις, αλλά πολύ λίγο φάρμακο φτάνει στο αυτί.

Οι παρενέργειες της κορτιζόνης αποφεύγονται, ενώ και διαβητικοί μπορούν άφοβα να υποβληθούν στη θεραπεία αυτή. Πιθανές επιπλοκές, κυρίως «μπούκωμα» του αυτιού και ίλιγγος δευτερολέπτων, είναι σπάνιες.

Το κόστος της θεραπείας είναι χαμηλό. Όσο νωρίτερα μετά την εμφάνιση των ενοχλήσεων αρχίσουν οι εγχύσεις, τόσο καλύτερο είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Συμπερασματικά, οι ενδοτυμπανικές εγχύσεις κορτιζόνης συνιστούν μια ασφαλή, ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης βαρηκοΐας, ιλίγγου/ζάλης και εμβοών ποικίλης αιτιολογίας.

Dr. med. Κωνσταντίνος
Σπ. Παπασπύρου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Παίδων – Ενηλίκων
Διδάκτωρ & Facharzt Πανεπιστημιακής ΩΡΛ
Κλινικής Mainz Γερμανίας