Γεμάτη ζωή, μέρα και νύχτα, γιορτινή και ρομαντική, με κοσμοπολίτικη ή χαλαρή διάθεση, το φετινό χειμώνα, η Αθήνα θα είναι η αφετηρία και ο προορισμός μας.
Με πάνω από 3.000 χρόνια ιστορίας, η πρωτεύουσα της Ελλάδος συνεχίζει να μας προκαλεί να την γνωρίσουμε καλύτερα, να ανακαλύπτουμε κάθε φορά κάτι καινούριο, καθώς εναλλάσσεται το “βλέμμα” μας από το αρχαίο στο σύγχρονο, από την πολύβουη μεγαλούπολη στα ειδυλλιακά τοπία του βουνού και της θάλασσας. Αυτόν τον χειμώνα, ας αφήσουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας να ζήσει τη μαγεία των Χριστουγέννων, την ανεμελιά της Αποκριάς και να γιορτάσει τα “σκιρτήματα” του έρωτα κάτω από τον Αττικό ουρανό και με μόνο οδηγό τις πέντε αισθήσεις μας.
Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, κήποι, βυζαντινές εκκλησίες και σύγχρονοι χώροι τέχνης και πολιτισμού στην καρδιά της πρωτεύουσας και στις γύρω περιοχές, μαρτυρούν τη μακραίωνη λαμπρή ιστορία της και την εξέλιξή της. Από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το νεοκλασικό Ζάππειο έως την κοσμοπολίτικη Αθηναϊκή Ριβιέρα, το Σούνιο, τα λιμάνι του Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, μπορούμε να θαυμάσουμε το κλασσικό και να ανακαλύψουμε κοντινούς προορισμούς, “οάσεις” ηρεμίας και επαφής με τη φύση. Κάθε Δεκέμβριο, η πόλη “φορά” τα γιορτινά της για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα οποία γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η πλατεία Συντάγματος, η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδος και μέσα στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου, στολίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη με χιλιάδες λαμπάκια, κορδέλες και κάθε λογής στολίδια και στο κέντρο της τοποθετείται το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης. Φέτος, στις 10 Δεκεμβρίου, το δέντρο θα ανάψει τα φώτα του σημαίνοντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου στην πρωτεύουσα. Κάθε γειτονιά και μία γιορτή. Αρχαία και σύγχρονα μνημεία φωτίζονται και φιλοξενούν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Ο Άη Βασίλης, στήνει και φέτος το εργαστήριο του στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, που από σπάνιο βιομηχανικό μνημείο με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, έχει μετατραπεί σε έναν σημαντικό πολυχώρο τέχνης και εκδηλώσεων. Εορταστικές μελωδίες γεμίζουν τα μουσεία της πόλης, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, το πολυβραβευμένο για την αρχιτεκτονική και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, Μουσείο της Ακρόπολης και το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο, γεμάτο με την ιστορία του χριστιανισμού, όπου βρίσκεται η εικόνα της γέννησης του Θεανθρώπου, του 14ου αιώνα, φιλοτεχνημένη από βενετικό εργαστήριο.
Για όσους θέλουμε να ζήσουμε τη θρησκευτική διάσταση των ημερών αυτών θα επισκεφθούμε την Μονή Καισαριανής. Χτισμένη στις πλαγιές του Υμηττού μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, η μονή αποτελεί φυλασσόμενο μνημείο του Υπουργείου Πολιτισμού και χρονολογείται από τα τέλη του 11ου και αρχές του 12ου αιώνα μ.Χ. Οι περιηγήσεις στην Αθήνα δεν τελειώνουν όμως εδώ. Είναι ευκαιρία με τη νέα χρονιά να ανακαλύψουμε νέες γειτονιές της πόλης, όπως τα Αναφιώτικα, μια συνοικία που μοιάζει με ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί κάτω από το βράχο της Ακρόπολης. Να επισκεφθούμε τον Εθνικό Κήπο, για μία “ανάσα” πρασίνου και ιστορίας, με τα ψηλά δέντρα, τα κατάφυτα μονοπάτια, τις λιμνούλες και το ηλιακό ρολόι. Λίγο πιο κάτω μία στάση για φωτογραφίες με φόντο τους στύλους του Ολυμπίου Διός, ο μεγαλύτερος ναός της αρχαιότητας και την επιβλητική Πύλη του Αδριανού. Τον Φεβρουάριο ανηφορίζουμε για ρομαντικές βόλτες στο Λυκαβηττό και γιορτάζουμε τα κούλουμα στο λόφο του Φιλοπάππου, στην Πλάκα και στο Θησείο. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζήσουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα του χειμώνα εκτός κέντρου, στις γύρω περιοχές.
Το νεοαποκτηθέν “στολίδι” του παραλιακού μετώπου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί όλο τον χρόνο δραστηριότητες και δράσεις για παιδιά και μεγάλους που θα
κάνουν τόσο τα Χριστούγεννα όσο και τις Απόκριες μοναδικές. Νησιώτικο χρώμα στα Χριστούγεννα δίνουν η Αίγινα, οι Σπέτσες, ο Πόρος και η Ύδρα, στολίζοντας καΐκια με σημαιούλες και
πολύχρωμα λαμπάκια και παράλληλα αποτελούν ιδανικό προορισμό για την Καθαρά Δευτέρα.
Η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελούσε περίοδο γιορτών και στην Αρχαία Αθήνα. Μόνο που πριν την καθιέρωση του χριστιανισμού, γιόρταζαν τη γέννηση του Δία ή του Ήλιου. Οι Αρχαίοι Αθηναίοι στόλιζαν κλαδιά ελιάς και τα κρεμούσαν στα σπίτια τους. Παιδιά που είχαν και τους δύο γονείς εν ζωή, γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας στα χέρια τους μία ανθοδέσμη με
κλαδιά ελιάς και δάφνης, δεμένα με άσπρες και κόκκινες κλωστές τραγουδώντας ύμνους με ευχές, κάτι σαν τα σημερινά κάλαντα, τα οποία ονομάζονταν “καλένδες”.
Η μουσική στην Αθήνα, από τα αρχαία χρόνια κατέχει περίοπτο θέση στη ζωή των πολιτών. Συναυλίες, μουσικές παραστάσεις, νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης αλλά και μουσικοί του δρόμου, που “απλώνουν” ένα χαλί από νότες στο πέρασμά μας, “βρίθουν” σε όλη την πόλη τόσο στο κέντρο όσο και στις γύρω περιοχές. Ήχοι από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο “στριμώχνονται” στα κάθε
είδους διασκεδαστήρια της πρωτεύουσας. Από παραδοσιακή ελληνική μουσική, ρεμπέτικο, κλασσική ευρωπαϊκή, έντεχνο μέχρι ροκ, ραπ, χιπ χοπ, τζαζ και άλλα σύγχρονα ακούσματα που δεν θα αφήσουν κανέναν μας ασυγκίνητο. Ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών και της αποκριάς, τα νυχτερινά μαγαζιά έχουν ετοιμάσει ποικίλα μουσικά προγράμματα για κάθε γούστο, παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιούν ο Δήμος, τα Μουσεία και λοιποί χώροι τέχνης και πολιτισμού. Ορόσημα της μουσικής σκηνής της πρωτεύουσας στη νεότερη εποχή, είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή που ιδρύθηκε το 1939 και βρίσκεται πλέον κάτω από τη στέγη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Εθνικό Ωδείο, που ιδρύθηκε από τον μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη το 1926, από όπου αποφοίτησε κι η διεθνούς φήμης σοπράνο, Μαρία Κάλλας και το Μέγαρο Μουσικής, που ιδρύθηκε το 1991 και φιλοξενεί πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Στην Αθήνα, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου διοργανώνονται, κατά καιρούς, πάρτυ που δεν ενοχλούν κανέναν. Πρόκειται για τα silent party που οι συμμετέχοντες με ασύρματα ακουστικά
στα αυτιά τους ακούνε την μουσική που θέλουν και χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς. Το πρώτο “ήσυχο” πάρτυ διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα τον Απρίλιο του 2011 και έκτοτε διοργανώνονται πολύ συχνά αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Το υπέροχο άρωμα του άνθους της νεραντζιάς αποτελεί χαρακτηριστική μυρωδιά της Αθήνας, καθώς είναι ένα δέντρο που συναντά κανείς συχνά στα πεζοδρόμια της πόλης. Η ιστορία τους πηγαίνει πίσω στον 19ο αιώνα, όταν για πρώτη φορά έφτασαν στην Αθήνα μέσω της Γένοβας ύστερα από εντολή της βασίλισσας Αμαλίας. Εκτός από τις νεραντζιές, η μυρωδιά από τα πεύκα που
συναντά κανείς στον Λυκαβηττό και στον λόφο του Φιλοπάππου είναι χαρακτηριστική, όπως και το άρωμα του γιασεμιού που είναι διάχυτο στις γειτονιές της πόλης. Οι μυρωδιές των φρέσκων ψαριών, των μπαχαρικών και των κάθε λογής ζαρζαβατικών κατακλύζουν την Κεντρική Αγορά της Αθήνας, τη Βαρβάκειο. Ένα μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, που λειτουργεί αδιάλειπτα για πάνω από έναν αιώνα. Οι Αθηναίοι συρρέουν στα μαγαζιά της Βαρβακείου για να προμηθευτούν τις απαραίτητες πρώτες ύλες για το γιορτινό τους τραπέζι τα Χριστούγεννα και την
Πρωτοχρονιά καθώς και για τα σαρακοστιανά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας. Άχνη ζάχαρη, κανέλα, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα συνθέτουν τις πιο χριστουγεννιάτικες μυρωδιές
σε όλη την πρωτεύουσα. Η μυρωδιά του ψητού κρέατος, την Τσικνοπέμπτη, γεμίζει τον αττικό ουρανό τόσο στο κέντρο της πόλης, στο Μοναστηράκι και στου Ψυρρή όσο και στα διάσημα “Βλάχικα”, τις ταβέρνες της Βάρης. Φεύγοντας από το κέντρο με κατεύθυνση προς νότια, η χειμωνιάτικη θαλασσινή αύρα θα ξυπνήσει καλοκαιρινές μνήμες και θα προσδώσει μία νοσταλγική νότα στη βόλτα μας ενώ βόρεια προς τον Υμηττό και την Πάρνηθα, τους κύριους ορεινούς όγκους της Αττικής, θα γεμίσουν τα ρουθούνια μας με τις ευεργετικές μυρωδιές των βοτάνων.
Το αυτοφυές δενδρολίβανο και το θυμάρι, το θρούμπι και το θεραπευτικό για το στομάχι μας, επιλόβιο.
Το 1861, η οδός Αιόλου, έγινε ο πρώτος δρόμος στην Ελλάδα που πλημμύρισε από τις μυρωδιές της φρεσκοφτιαγμένης σοκολάτας. Προερχόταν από το γλυκισματοποιείον του Σπυρίδων Παυλίδη, ο πρώτος που έφερε τη σοκολάτα στη χώρα μας.
Από την αρχαία Αθήνα έως τις ημέρες μας, οι διατροφικές συνήθειες και το διαιτολόγιο των Αθηναίων έχει αλλάξει δραστικά και εμπλουτιστεί με τροφές από όλα τα μέρη της γης. Πλέον, η
Αθήνα αποτελεί μία μητρόπολη γεύσεων όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε παραδοσιακά, σύγχρονα και πρωτότυπα πιάτα σε κάθε γωνιά της. Ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις σε ταβέρνες, κουτούκια αλλά και σε σύγχρονα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, βραβευμένα με αστέρια Michelin. Φρέσκο ψάρι σε στέκια με θαλασσινούς μεζέδες ή ακόμη και vegetarian επιλογές.
Παράλληλα, η Αθήνα ως μητρόπολη είναι γεμάτη από έθνικ εστιατόρια με γεύσεις από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ασιατικές, αραβικές, ινδικές, ευρωπαϊκές. Το ελληνικό σουβλάκι, ωστόσο, παραμένει το πιο διάσημο, αλλά και αγαπημένο φαγητό, που μπορούμε να γευτούμε σε πολλές παραλλαγές. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα ξενοδοχεία και αρκετά εστιατόρια
της πόλης πραγματοποιούν εορταστικά brunches και ρεβεγιόν, με απλές και σύνθετες γεύσεις, πλούσιο και πολλές φορές πρωτότυπο μενού. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους, στολίζοντας τις βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων, πλαισιωμένοι από κορδέλες και φωτεινές επιγραφές. Βασιλόπιτες με διαφορετικό σχήμα, γεύσεις και στολισμό αλλά με το απαραίτητο φλουρί, ομορφαίνουν επίσης τις βιτρίνες και τους πάγκους των αρτοζαχαροπλαστείων. Οι γευστικές αφορμές δεν τελειώνουν ποτέ σε αυτήν την πόλη. Σοκολάτες και
γλυκά σε σχήμα καρδιάς, περιμένουν τους ερωτευμένους του Αγ.Βαλεντίνου ενώ οι ταβέρνες και τα εστιατόρια στην Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Θησείο και αλλού συγκεντρώνουν στις Απόκριες πλήθος επισκεπτών και Αθηναίων που γιορτάζουν τα κούλουμα με θαλασσινά, διάφορα νηστίσιμα μεζεδάκια και την κλασσική λαγάνα. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, επίσης, αποτελούν μία καλή επιλογή για την Καθαρά Δευτέρα, που φέτος συμπίπτει με το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης. Χταποδάκια, οστρακοειδή και ταραμοσαλάτα δίπλα στο κύμα στο νησί των φιστικιών, την Αίγινα, στις ηρωικές Σπέτσες, στον γόη των νησιών, τον Πόρο και στην αριστοκρατική Ύδρα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν τέσσερα γεύματα: το πρωϊνό, το οποίο αποτελείτο είτε από το “ακράτισμα” – κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε άκρατο οίνο- είτε από τον “κυκεώνα”, ρόφημα από βρασμένο κριθάρι και αρωματισμένο με θυμάρι ή μέντα, τα οποία συνόδευαν συχνά με ελιές και σύκα. Το μεσημεριανό, που ονόμαζαν “άριστον”, το δειλινό και το δείπνο, το οποίο ήταν πολύ πλούσιο σε κάθε λογής εδέσματα, όπως κρέας, ψάρια και θαλασσινά, ωμές σαλάτες με φρέσκα λαχανικά και κατσικίσιο τυρί. Επίσης, άφθονο κρασί και στο τέλος τα επιδόρπια, τα λεγόμενα “τραγήματα”, που αποτελούντο από φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και γλυκά με μέλι.
Διαμονή σε ξενοδοχεία λίγων ή πολλών αστέρων, ατελείωτες αγορές (shopping) στην Ερμού, στην Πανεπιστημίου, στην Ομόνοια και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα των προαστίων καθώς και σύντομες αποδράσεις στην ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και τη φύση. Ο χειμώνας είναι ιδανική εποχή για να ανακαλύψουμε την Αθήνα που θέλουμε και μας ταιριάζει. Η Αθήνα συνδυάζει βουνό και θάλασσα και μας δίνει αμέτρητες δυνατότητες για να απολαύσουμε τη φύση μέσα από πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Hiking στα, σχετικά, εύκολα μονοπάτια του Υμηττού και της Πάρνηθας και mountain biking. Χειμερινούς περιπάτους στην Αθηναϊκή ριβιέρα, όπου μπορούμε να απολαύσουμε με ησυχία τον καφέ μας δίπλα στο κύμα. Για προσκηνυματικές αποδράσεις, μπορούμε να επισκεφθούμε τα δεκάδες μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες εκ των οποίων, η Μονή του Αγ. Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πεντέλη, η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα, με τον ναό του Αγίου Νεκταρίου, έναν από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων. Για τους λάτρεις του κρασιού, η Μεσογαία, φημίζεται για τα οινοποιεία της, πολλά από τα οποία είναι επισκέψιμα. Η ποικιλία Σαββατιανό είναι η πιο συνηθισμένη στην Αττική μαζί με το Ροδίτη ενώ τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται κι άλλες διεθνείς ποικιλίες που παράγουν κρασιά αρωματικά και πικάντικα.
Το Μοναστηράκι, ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη του κέντρου της Αθήνας και σημείο συνάντησης για εξόδους με παρέες για φαγητό, ποτό και αγορές στα γύρω μαγαζιά, πήρε το όνομά του από ένα μοναστήρι που υπήρχε στην περιοχή από τον 11ο μ.Χ. αιώνα. Όταν έχασε τα περιουσιακά του στοιχεία, υποβαθμίστηκε σε μοναστηράκι από το οποίο πλέον σώζεται μόνο η γνωστή εκκλησία της πλατείας, η Παναγιά Παντάνασσα.