Έπιασε ξανά κορυφές η 30η AGROTICA

 

 

153.623 επισκέπτες

πέρασαν τις πύλες της  κατά τη διάρκεια του τετραημέρου 1-4 Φεβρουαρίου, 

αριθμός αυξημένος κατά 34,9%

έναντι του 2022

 

Πάνω από 20.000 οι ξένοι επισκέπτες

 

 

Στις κορυφές του παρελθόντος σκαρφάλωσε η 30η επετειακή Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, «AGROTICA», που σημείωσε εντυπωσιακή επάνοδο, προσελκύοντας στο τετραήμερο 1-4 Φεβρουαρίου 153.623 επισκέπτες, αριθμό αυξημένο κατά 34,9% έναντι της έκθεσης του 2022. Το μέγεθος αυτό επιβεβαίωσε τη δυναμική της και τον χαρακτηρισμό της ως της μεγαλύτερης κλαδικής διοργάνωσης στη χώρα, αλλά και στα Βαλκάνια.

 

Οι εικόνες του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης που γέμισε ασφυκτικά, αλλά και των επισκεπτών που περίμεναν από νωρίς το πρωί έξω από τις πύλες ήταν ενδεικτικές του παλμού του τετραημέρου. Μάλιστα, η φετινή έκθεση ήταν η πιο διεθνής των τελευταίων ετών, καθώς, πέραν των 49 χωρών που εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο εκθετών, υποδέχθηκε περισσότερους από 20.000 ξένους επισκέπτες.

 

 

Μεγάλη ήταν η ικανοποίηση των εκθετών από τις εμπορικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και από τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης. Μάλιστα, η αίσθησή τους ήταν πως επρόκειτο για την καλύτερη AGROTICA των τελευταίων ετών, όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών, αλλά κυρίως λόγω των συμφωνιών που κλείστηκαν απευθείας κατά τη διάρκειά της. Άλλωστε, όπως ανέφεραν σχετικά, οι επισκέπτες που υποδέχθηκαν ήταν στοχευμένοι, υποψήφιοι αγοραστές.

 

 

 

Την ίδια στιγμή ο κόσμος που επισκέφθηκε την AGROTICA είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την παγκόσμια νέα τεχνολογία από όλο το φάσμα της αγροτικής επιχειρηματικότητας και να επιλέξει τις λύσεις και τον εξοπλισμό που τον ενδιέφερε.

 

 

 

 

 

Η 30η AGROTICA συγκέντρωσε 1.804 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από 49 χώρες και κάλυψε πάνω από 40.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου. Υποδέχθηκε επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος hosted buyers συνολικά 500 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 17 χώρες, (μεμονωμένους Hosted Buyers και τέσσερις ομαδικές επισκέψεις από Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Βουλγαρία).

 

 

Εν τω μεταξύ δεκάδες «sold out» εκδηλώσεις διάνθισαν το εκθεσιακό κομμάτι της AGROTICA, θέτοντας επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα που αφορούσαν στον πρωτογενή τομέα και δη στον γεωργικό κλάδο. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, με αντικείμενο τις συστημικές προσεγγίσεις για την αναγέννηση της γεωργίας και της υπαίθρου, η ημερίδα για την καλλιέργεια της κάνναβης από τη ΔΕΘ-HELEXPO και το Alegre Growshop, αλλά και η εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική στη Γεωργία 2.0 σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ.

 

Η AGROTICA πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

 

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης «έτρεξε» και η πρωτοβουλία Zero Waste Expo AGROTICA.