ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ : Το κρασί στις Κυκλάδες

Γράφει η οινολόγος Αντιγόνη Καραμβάλη

Το καλοκαιράκι έφτασε και ίσως κάποιοι από εμάς να έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στις Κυκλάδες, οι οποίες από την αρχαιότητα είναι συνδεδεμένες με την καλλιέργεια της αμπέλου.

 

Ξεκινώντας από τη Σαντορίνη που μας δίνει μοναδικά κρασιά, χάρη στο κλίμα και το έδαφος της, το ηφαιστειογενές. Παράγει εξαιρετικά κρασιά, λευκά κατά 80% από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι και Αϊδάνι και κόκκινα κατά 20% από την ποικιλία, κυρίως, Μανδηλαριά.

 

Τα αμπέλια φυτεύονται σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους και διαμορφώνονται σε “καλάθι” στο έδαφος ή “στεφάνι” για να προφυλάσσονται από τους ισχυρούς ανέμους.

 

Στη Σαντορίνη, λοιπόν, θα γευτούμε το λευκό ξηρό “Σαντορίνη”, το “νυχτέρι”, κρασί με οξειδωτικούς χαρακτήρες, το “βισάντο”, ένα λιαστό γλυκό κρασί που παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια.

 

Στην Πάρο, επίσης, συναντάμε εξαιρετικά κρασιά από τις ποικιλίες Μανδηλαριά (ερυθρή) και Μονεμβασιά (λευκή). Τα αμπέλια, εδώ, σχηματίζουν έντονη κλίση προς το έδαφος φτιάχνοντας “απλωταριές” για να προστατευθούν από τους δυνατούς ανέμους.

 

Μικρής έντασης αμπελώνες συναντούμε και στη Νάξο, κυρίως, Μανδηλαριά και Αθήρι.

 

Είναι μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούμε τα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα οινοποιεία των νησιών και τους μοναδικούς αμπελώνες και κυρίως να απολαύσουμε τα μοναδικά τους κρασιά.