«Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια»: Το Ελληνικό πρωινό της Αττικής είναι η ίδια η απόλαυση

 

Λαχταριστοί, τραγανοί λουκουμάδες, τηγανόψωμο αρβανίτικο, παραδοσιακό γιαούρτι, σταφύλια, κασέρι και φέτα αλλά και πολλές άλλες νοστιμιές συνέθεσαν το ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι με προϊόντα της Αττικής Γης, που έλαβε χώρα στον Άλιμο, στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια”, στις 21 Σεπτεμβρίου 2023.

Εμείς, η ομάδα του grtraveller, ήμασταν παρόντες και απολαύσαμε μία ξεχωριστή βιωματική και γευστική “παρουσίαση” του καινοτόμου προγράμματος του ΞΕΕ, “Ελληνικό Πρωινό”, με φόντο την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

 

 

Παρακολουθήσαμε μαγειρικές επιδείξεις και παρουσιάσεις στο ειδικά διαμορφωμένο Attica Corner. Μάθαμε τα μυστικά του παραδοσιακού Ελληνικού καφέ στη χόβολη. Απολαύσαμε βιολογικά αφεψήματα από βότανα της Αττικής, αλλά και το φιστίκι Αιγίνης, το μέλι, το ελαιόλαδο, τα σύκα, την παραδοσιακή λεμονάδα.

 

 

Ανακαλύψαμε την αξία της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, μέσα από την επιστημονική ματιά του καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και διατροφολόγου, κ. Γεωργίου Μπόσκου, καθώς και την αξία των προϊόντων της Αττικής, των “κορυφαίων”, όπως τα χαρακτήρισε η πρόεδρος του Ε.Ο.Τ., κα Άντζελα Γκερέκου, που μας συνεπήραν με την ποιότητα, τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.

Όπως δήλωσε η κα Γκερέκου, “Αυτά τα ποιοτικά, τοπικά προϊόντα πρέπει να τεθεί ως στόχος, τόσο της Πολιτείας όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, να τοποθετηθούν σε κάθε στάδιο της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επισκέπτη”.

 

 

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε: «Το Ελληνικό Πρωινό αποτελεί μία βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε να χτίζουμε προκειμένου να ενισχύσουμε τη γαστρονομική ταυτότητά μας η οποία είναι θεματοφύλακας του πολιτιστικού στοιχείου και της παράδοσης της χώρας μας.»

 

 

Τη στήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.” – διοργανωτή του “Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια”, στο “Ελληνικό Πρωινό” εξέφρασε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Ιωσήφ Πάρσαλης, τονίζοντας τη συμβολή του προγράμματος στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η γαστρονομική εμπειρία του Ελληνικού Πρωϊνού που επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα, συνεισφέρει οικονομικά στη τοπική κοινότητα, ενισχύει τη τοπική οικονομία και του τοπικούς παραγωγούς, συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη με τη μείωση των εισαγωγών και μεταφορών. Αυτό το μήνυμα επιδιώκουμε ως Αναπτυξιακός Οργανισμός της Αττικής να ενισχύσουμε μέσα από τη συνέργεια και συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον ΕΟΤ. Να στηρίξουμε όσο μπορούμε το Ελληνικό Πρωινό κι ειδικότερα της Αττικής και να θέσουμε τις βάσεις για μελλοντικά projects, μέσα από το Attica DMMO».

 

 

Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι το εμπνευσμένο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με στόχο τη σύνδεση του γαστρονομικού πλούτου της χώρας με την εμπειρία του επισκέπτη και την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς του κάθε τόπου μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ξεχωρίσει προϊόντα από την κάθε περιοχή. Με τη σφραγίδα πιστοποίησης του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί μία καινοτομία, ένα δομημένο πρόγραμμα, παρέχοντας μια ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού.