ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ – Η μαρμ-Ελλάδα στην κορυφή!

του Δημήτρη Πολύμερου.

Η Αμαλία Μπλουκίδη είναι η ιδιοκτήτρια του αγροτοτουριστικής μονάδας ”Βατερή”. Είναι μια γυναίκα γεμάτη δυναμισμό, ενθουσιασμό και μεράκι, που σε πείσμα των τόσο δύσκολων καιρών κατάφερε να κατακτήσει το βραβείο για την τρίτη καλύτερη μαρμελάδα στον κόσμο, αναδεικνύοντας έτσι τις δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά εγχώρια προϊόντα.

Η ίδια -ούσα εξαιρετικά εύγλωττη- μάς αφηγήθηκε την ιστορία της προς την επιτυχία:

”Στο ξεκίνημα του – πριν 22 χρόνια – ο ξενώνας “Βατερή” είχε στόχο να είναι ένα σπίτι διακοπών κι όχι ένα κοινό ξενοδοχείο/κατάλυμα. Οι γονείς μου ήθελαν να φροντίζουν τους επισκέπτες σαν να ήταν “οι θείοι” στο χωριό που υποδέχονταν “τα ανίψια” κι έτσι όλα κινούνταν με αυτόν τον τρόπο σκέψης και γίνονταν πράξη. Μαμαδίστικα πρωινά, κουβεντολόι στις βεράντες, κεράσματα και αγάπη, πολλή αγάπη.”

”Πέρασαν από δω παιδιά με τους γονείς τους, που ξαναήρθαν με τα ταίρια τους, και ξαναήρθαν με τα παιδιά τους κι ακόμα θυμούνται τις μαρμελάδες που έτρωγαν εδώ.”

”Την παράδοση αυτήν θέλησα να συνεχίσω και να βελτιώσω, κι έτσι καταπιάστηκα με κατσαρόλες και κουτάλες και πάτησα στα χνάρια της μαμάς.”

Ξέροντας ότι για τους Άγγλους τα εσπεριδοειδή είναι λατρεία και έχουν κάνει επιστήμη την παρασκευή της μαρμελάδας αυτής, γέλασα, θεωρώντας ότι η δική μου μαρμελάδα θα περνούσε απαρατήρητη σε ένα διεθνή διαγωνισμό.

”Η μαρμελάδα εσπεριδοειδών ήταν πάντα στον μπουφέ του ξενώνα μας – και ήταν από τις αγαπημένες των επισκεπτών μας. Το περιβόλι μου είναι γεμάτο πορτοκαλόδεντρα και όλα σχεδόν τα εσπεριδοειδή, όλα παλιές, αυθεντικές ποικιλίες και η καλλιέργεια είναι οργανική. Επόμενο ήταν να καταλήγουν όλα αυτά τα φρούτα στην κουζίνα της Βατερής και να γίνονται μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ. ”
”Πέρσι, κάποιοι Άγγλοι επισκέπτες που δοκίμασαν τη μαρμελάδα και τα γλυκά, μού μίλησαν για το διεθνή διαγωνισμό μαρμελάδας εσπεριδοειδών που διοργανώνει εδώ και 15 χρόνια το Dalemain Mansion, στη Βόρεια Αγγλία και με προέτρεψαν να συμμετάσχω, βέβαιοι για κάποια διάκριση. Ξέροντας ότι για τους Άγγλους τα εσπεριδοειδή είναι λατρεία και έχουν κάνει επιστήμη την παρασκευή της μαρμελάδας αυτής, γέλασα, θεωρώντας ότι η δική μου μαρμελάδα θα περνούσε απαρατήρητη σε ένα διεθνή διαγωνισμό.”

”Ήταν επίμονοι, όμως, και με έβαλαν για λίγο σε σκέψεις. Μέχρι να χειμωνιάσει το είχα σχεδόν ξεχάσει, ώσπου είδα τα πρώτα ώριμα πορτοκάλια μου. Και τότε σκέφτηκα “γιατί όχι; Έχω φρέσκα, γεμάτα αρώματα φρούτα, ενώ στην Αγγλία τα εισάγουν. Τα δικά μου θα ταξιδέψουν από το περιβόλι ως την κουζίνα ενώ τα δικά τους ταξιδεύουν μέρες μέσα σε ψυγεία χάνοντας μεγάλο μέρος στον αρωμάτων τους”.

Έψαξα στο διαδίκτυο να βρω αν “κυκλοφορεί” ο συνδυασμός που φτιάχνω εδώ και χρόνια, με 6 διαφορετικά εσπεριδοειδή και δεν βρήκα τίποτα. Έτσι ξεκίνησε το “ταξίδι των αρωμάτων” και το βαζάκι μου (ένα και μοναδικό) πήρε το δρόμο για την Αγγλία.

Ταξίδεψε μόνο του, έφτασε, συνάντησε περίπου 6.000 άλλα βαζάκια από 43 χώρες και κατάφερε να πείσει τους γευσιγνώστες – δοκιμαστές για τη μοναδικότητά του, να πάρει το τρίτο βραβείο και να τιμήσει τη Βατερή, βάζοντάς τη στο διεθνή χάρτη των γεύσεων”.

”Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ξενώνα, εκτός από την πραγματικά πανέμορφη φύση, στην περιοχή μας βρίσκονται η Μονή του Αγίου Νικολάου (Γαλατάκη), η Μονή του Οσίου Δαυίδ, δύο θαυμάσια μοναστήρια, το ησυχαστήριο της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, καθώς και ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, στο Προκόπι.

Πασίγνωστα προσκυνήματα με εξαιρετικό ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, όλα πολύ κοντά μας ώστε να μπορείτε να συνδυάσετε την εκδρομή σας με μια επίσκεψη σε αυτά.”