ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ : Επενδύουμε στον αθλητικό τουρισμό συνδέοντας αθλητισμό, οικονομία και ανάπτυξη

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Γιάννη Βρούτση

 

 

Έχοντας αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού ως αναπληρωτής υπουργός, ο κ. Γιάννης Βρούτσης αποκαλύπτει στο grtraveller τις προοπτικές και τα σχέδια του υπουργείου για την προαγωγή του αθλητισμού ως κεντρικού στοιχείου στη ζωή όλων των πολιτών και την ενσωμάτωσή του στο εκπαιδευτικό σύστημα.

κύριε Βρούτση, αναλάβατε το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, έχοντας μια πλούσια κοινοβουλευτική πορεία. Πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση του σε Υπουργείο;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε έμπρακτα την βούληση του για την ανάπτυξη του Αθλητισμού στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας το σε Υπουργείο και μου ανέθεσε να είμαι καπετάνιος στο τιμόνι του πλοίου του αθλητισμού.

Είναι μεγάλη η τιμή και η ευθύνη να είμαι ο πρώτος Υπουργός Αθλητισμού αλλά και βαρύ το χρέος μου να τον παραδώσουμε στις νέες γενιές απαλλαγμένο από κάθε παθογένεια.

Όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό συγκινούμαι βλέποντας τον σεβασμό των ξένων ομολόγων μου, απέναντι στον Έλληνα Υπουργό, τον εκπρόσωπο της χώρας που γεννήθηκαν οι αξίες του Ολυμπισμού και διαδόθηκαν στα πέρατα του κόσμου.

 

Ποιο είναι το όραμά σας και τι παρακαταθήκη θέλετε να αφήσετε;

Προέρχομαι από ένα απαιτητικό Υπουργείο, το Εργασίας, όπου σε δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια, καταφέραμε να εξαλείψουμε παθογένειες, να εκσυγχρονίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, να καθιερώσουμε την «Εργάνη», ένα εξαιρετικά χρήσιμο και αναντικατάστατο πλέον εργαλείο για όλους.

Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια,

θεωρούμε τον αθλητισμό ως όχημα

για την ανάπτυξη των κοινωνιών σε οικονομικό επίπεδο

και παραμένουμε πιστοί στα Ολυμπιακά Ιδεώδη

 

Θεσπίσαμε κανόνες διαφάνειας και κανόνες που λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, με στόχο την ακεραιότητα. Ακριβώς αυτό επιδιώκω και στον Αθλητισμό.

Για εμάς στο αναβαθμισμένο Υπουργείο Αθλητισμού, δύο είναι οι βασικές κατευθύνσεις μας: η μία είναι να εμφυσήσουμε την αθλητική συνείδηση στους πολίτες κάθε ηλικίας και η δεύτερη να μεταλαμπαδεύσουμε τις Αξίες του Αθλητισμού μέσα από την εκπαίδευση.

Οι βασικοί πυλώνες που κινούμαστε στο Υπουργείο Αθλητισμού είναι οι εξής:

Ο Νέος Αθλητικός Νόμος που θα έρθει συνδυαστικά με την κωδικοποίηση του υπάρχοντος, του ν. 2725/1999 που έχει υποστεί τόσες τροποποιήσεις σ’ αυτά τα 25 χρόνια. Θέλουμε να χτίσουμε όχι να γκρεμίσουμε. Να ισχυροποιήσουμε τις θεσμικές κολώνες, μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό γίνεται μέσω ενός ευρύτερου Εθνικού Διαλόγου με όλους τους ανθρώπους και τους φορείς του Αθλητισμού

Μετά την Εργάνη στο Υπουργείο Εργασίας θα έχουμε στον Αθλητισμό την πλατφόρμα «Κούρος»! Πρόκειται για την απόλυτη ψηφιοποιημένη καταγραφή ολόκληρου του Αθλητισμού της χώρας, που παρουσιάστηκε επίσημα στις 21 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ και θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα δίνει άμεση πληροφορία στο κοινό, θα έχει συγκριτικά στοιχεία και μετρήσιμα μεγέθη σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του αθλητισμού μας και θα είναι προσβάσιμη και σε εφαρμογή στο κινητό, το My Kouros App. Ο «Κούρος» θα καταστεί πολύτιμο εργαλείο για να λαμβάνονται αποφάσεις πολιτικές για στοχευμένη στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη αθλημάτων ανά γεωγραφική περιοχή.

Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό όλων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων της χώρας.

Κατοχυρώνουμε θεσμικά και αναβαθμίζουμε τον Σχολικό Αθλητισμό.

Ενδυναμώνουμε και επεκτείνουμε το Πρόγραμμα «Άθληση για όλους”, χτίζοντας συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Με ποιο τρόπο ενισχύεται μέσα από τις πολιτικές σας o ερασιτεχνικός αθλητισμός;

Η φροντίδα μας για τον ελληνικό αθλητισμό είναι συνεχής και έμπρακτη. Πέρα από όλες τις άλλες αυξημένες χρηματοδοτήσεις, για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, έχουμε ενισχύσει απευθείας το κύτταρο, τη βάση του, τα σωματεία και τις εθνικές ομάδες μας με το πρωτοφανές ποσό των 194 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία.

Η διάθεση τόσο σοβαρών πόρων, κάθε χρόνο από τη φορολογία του στοιχήματος, αποδεικνύει τη μεγάλη προσοχή που επιδεικνύει η Κυβέρνηση προκειμένου ο αθλητισμός μας να αναπτύσσεται, να προοδεύει και η χώρα μας, που γέννησε τα ιδεώδη του και προσέφερε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον υπόλοιπο κόσμο, να κατέχει παγκοσμίως τη θέση που της αρμόζει.

 

Νιώθω ευλογημένος
διότι η καταγωγή,
οι ρίζες, η καρδιά μου
βρίσκονται
στις Κυκλάδες

 

 

 

Θέλω εδώ να τονίσω πως ως Υπουργός Αθλητισμού και Κυκλαδίτης, δεσμεύτηκα και έγινε πράξη, η ένταξη της νησιωτικότητας στα κριτήρια κατανομής των αθλητικών πόρων. Είναι η πρώτη φορά που καταβάλλεται αυξημένη χρηματοδότηση, με μοριοδότηση, κατά 50% στα νησιωτικά σωματεία, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τα νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους.

 

Η Ελλάδα είναι ο «ιδανικός στίβος» για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού; Ποια η συμβολή σας στην προβολή της μέσα από τον αθλητισμό;

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα καθιερώνεται όλο και περισσότερο ως βασικός προορισμός για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, ευνοώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες προβάλλονται και ενισχύονται μέσα από το grtraveller και σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Ο αθλητικός τουρισμός, ένας τομέας στον οποίο το Υπουργείο Αθλητισμού έχει επενδύσει για να συνδέσει τον αθλητισμό με την οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη των περιφερειακών κοινοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί στον τουρισμό. Ξεκινήσαμε ξανά δύο πολύ σημαντικές διεθνείς μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, σύμφωνα πάντα με τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή ορίζεται πλέον παγκοσμίως: το μοναδικό Ράλι των Θεών, το EKO Rally Acropolis και το ΔΕΗ International Tour of Hellas, δύο πολύ απαιτητικοί αγώνες -εκδηλώσεις με παγκόσμια προβολή για τη χώρα μας.

Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια, θεωρούμε τον αθλητισμό ως όχημα για την ανάπτυξη των κοινωνιών σε οικονομικό επίπεδο και παραμένουμε πιστοί στα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Μέσα από σπουδαίες, παγκόσμιες διοργανώσεις, η Ελλάδα μας, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των Ολυμπιακών Αξιών, προβάλλεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με πολυποίκιλα εθνικά οφέλη.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε στην ευλογημένη ελληνική γη την προστιθέμενη αξία που της αξίζει σε κάθε περιοχή της χώρας.

 

Από ποια μέρη που έχετε επισκεφθεί στην Ελλάδα έχετε τις ομορφότερες αναμνήσεις;

Νιώθω ευλογημένος διότι η καταγωγή, οι ρίζες, η καρδιά μου βρίσκονται στις Κυκλάδες. Στη μαγευτική πολυνησιωτική περιοχή της πατρίδας μας. Έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, την οποία θεωρώ την ομορφότερη χώρα του κόσμου. Είμαστε τυχεροί που ζούμε εδώ! Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει μια ξεχωριστή μαγεία.

Οι αναμνήσεις μου, και όχι μόνο, κατακλύζονται από το Κυκλαδικό φως, το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, τους ήχους της νησιώτικης παραδοσιακής μουσικής, τις ιστορίες των συμπατριωτών μου. Μπορεί η καταγωγή μου να έλκεται από τη Νάξο και την Αμοργό, αλλά όλη η ζωή μου είναι συνυφασμένη με τις Κυκλάδες!