«Η άλλη Αρκαδία». Περιήγηση στα χωριά: Δυρράχι-Άκοβος-Λεπτίνι.

 

Πώς γίνεται να ζεις στην Αρκαδία σε έναν τόπο στενά συνδεδεμένο με την ορεινή παντοδυναμία και να μπορείς να βυθιστείς στα καθάρια νερά του Μεσσηνιακού σε λιγότερο από σαράντα λεπτά;

Αυτό γίνεται αν ζεις στην άλλη Αρκαδία και στα χωριά της Φαλαισίας που συνορεύουν με τη Μεσσηνία. Τρία από αυτά στα οποία είναι αφιερωμένο το οδοιπορικό, το Δυρράχι, ο Άκοβος και το Λεπτίνι δεμένα μεταξύ τους με τα χρώματα της αρκαδικής φύσης, την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά απέχουν ελάχιστα από την Πολιανή (Μεσσηνίας) γενέτειρα του Παπαφλέσσα.

                                                                                                   Δυρράχι

Το Δυρράχι είναι ένα γραφικό χωριό σφηνωμένο σε ένα μοναδικό αλπικό τοπίο που σπάνια συναντάς με ξενώνα και κατάστημα εστίασης που προσφέρει παραδοσιακά φαγητά άριστες υπηρεσίες και απρόσκοπτη θέα. Από το κέντρο του χωριού μπορεί ο περιηγητής να ξεκινήσει τη διάσχιση του χωριού που αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία και να επισκεφθεί εκκλησίες και σημεία γεμάτα από ιστορία και φυσική γοητεία ενώ δεν αφήνει ασυγκίνητο τον επισκέπτη το Μονοπάτι των Μύλων που ξεκινά από τον παλαιό νερόμυλο στο χωριό.

Σε όλο το χωριό τα τρεχούμενα νερά και τα χρώματα της φύσης συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό ιστό που σε σφίγγει γλυκά και δεν σε αφήνει να απομακρυνθείς.

Σε κοντινή απόσταση ο Άκοβος, φιλόξενος τόπος και μεγάλο χωριό σε υποδέχεται με την άπλετη θέα του και τα συμπαθητικά και ποιοτικά καταστήματα εστίασης.

Η διάσχιση στο χωριό, η ανακάλυψη της συνολικής του ομορφιάς είναι ένα παιχνίδι που συγκινεί και γεμίζει ευχάριστα την ώρα του περιηγητή. Η αποτοξίνωση από το φορτίο της αστικής κόπωσης συνεχίζεται στο μικρό αλλά πανέμορφο και γεμάτο εκπλήξεις, καθώς η φύση μεγαλουργεί, Λεπτίνι. Συμπαθητικό χωριό «εγκλωβισμένο» ευχάριστα στην πυκνή      βλάστηση αποτελεί μια πράσινη όαση.

 

                                                                                                       Λεπτίνι

Στα τρία χωριά που αποτελούν μέρος της πανέμορφης Φαλαισίας ο χρόνος σταματά. Δεν σταματούν όμως και οι δράσεις πολιτισμού από τους δραστήριους ανθρώπους τους (όπου και αν βρίσκονται αυτοί). Δραστήριοι κάτοικοι και σύλλογοι διοργανώνουν πολιτιστικά δρώμενα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που αφήνουν άριστες εντυπώσεις και προσελκύουν πολύ κόσμο. Αξίζει να παρακάμψεις τη Μεγαλόπολη όταν κατεβαίνεις από την Αθήνα αλλά και να ξεκινήσεις από την Καλαμάτα για να βρεθείς σε λίγη ώρα σε αυτά τα τρία ορεινά στολίδια της «Άλλης Αρκαδίας». Ποδήλατο, περιήγηση, πεζοπορία, γαστρονομία έχουν εδώ την τιμητική τους και κυρίως δεν κοστίζουν.

 

Γιάννης Λάσκαρης