Ρόδος: H “νύμφη” του Ήλιου

 

Βλέπεις

Αντικρίζοντας το λιμάνι με τους στύλους των ελαφιών, εκεί που κάποτε στεκόταν ο Κολοσσός – ένα από τα επτά θαύματα, καταλαβαίνετε ότι φθάσατε στη Ρόδο. Το νησί που ο Θεός Ήλιος ζήτησε από τον Δία, καθώς αυτό αναδυόταν από τον αφρό της θάλασσας, για να το “αγκαλιάσει” με τις φωτεινές του αχτίδες. Πλάι στο κύμα, οι πετρόκτιστοι ανεμόμυλοι με τις κόκκινες στέγες. Περιπλανηθείτε στη – γεμάτη ζωή -Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, ένα μωσαϊκό ιστορίας και πολιτισμού που διατηρήθηκε ανά τους αιώνες και αποτελεί από το 1988 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ξεκινήστε από το Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ πριν ακολουθήσετε τη “διάσημη” οδό των Ιπποτών που οδηγεί στο μεγαλειώδες παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, επισκεφθείτε την , που αρχιτεκτονικά “σμίγουν” το Βυζάντιο, η εποχή των Ιωαννιτών Ιπποτών και η Οθωμανική κατοχή. Ταξιδέψτε αιώνες πριν, όταν οι Ροδίτες έχτιζαν την Ακρόπολη της πόλης της Ρόδου με το αρχαίο στάδιο και το θέατρο, την Ακρόπολη της Λίνδου και την Αρχαία Κάμειρο. Ανεβείτε στην καταπράσινη Φιλέρημο με το βυζαντινό – ιπποτικό ναό της Παναγίας, τα ερείπια αρχαίων ναών και τον δρόμο των Παθών ή Γολγοθάς με αναπαραστάσεις από τα Πάθη του Χριστού. Αφεθείτε στα κόκκινα ιαματικά νερά της Καλλιθέας και θαυμάστε το μεγαλείο της φύσης, στην Κοιλάδα των Πεταλούδων.

 

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Μπουργκ  και η Πύλη της παρθένου Μαρίας στην παλιά πόλη της Ρόδου

 

Η Ακρόπολη της Ρόδου

 

Λιμάνι Μανδράκι

 

Η κοιλάδα των πεταλούδων

 

 

 

 

Ακούς

Το φημισμένο “αρχαγγελίτικο” δημοτικό τραγούδι, ο “εθνικός ύμνος” μιας περιοχής με ιδιαίτερη και πλούσια μουσική παράδοση και τη ροδίτικη παραδοσιακή μουσική που “κλείνει” μέσα της επιρροές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στα πανηγύρια του καλοκαιριού, χορέψτε σούστα, με τη συνοδεία λύρας, στολισμένη με γερακοκούδουνα στο δοξάρι της.

Χορός από τη Ρόδο. Από το φωτογραφικό αρχείο του σωματείου Ελληνικοί χοροί –  «Δόρα Στράτου». www.grdance.org

 

 

Οσφραίνεσαι: Τα καλοκαιρινά αρώματα της θάλασσας, της λεβάντας και του πεύκου, της ροδοσταμιάς και του βασιλικού, τα γιασεμιά στις αυλές των σπιτιών και στα θερινά σινεμά.

 

Αρώματα βοτάνων σε αυλή σπιτιού στη Ρόδο, Ελλάδα

 

 

Γιαπράκι, γαστρονομικό αριστούργημα, Ρόδος, Ελλάδα

Μελεκούνι. Το υγεινό γλυκό της Ρόδου με την υπέροχη γεύση

 

Γεύεσαι: Αναζητήστε τοπικές γεύσεις, όπως κατσικάκι στον πυδιακό (στενό και ψηλό πήλινο τσουκάλι), γιαπράκια, πιταρούδια, φακόρυζο και από ροδίτικα γλυκίσματα το μελεκούνι και τα μοσχοπούγκια. Συνοδεύστε με την ξακουστή ροδίτικη σαμπάνια και άλλα φημισμένα ροδίτικα κρασιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πανέμορφος καταράκτης στις επτά πηγές, Ρόδος, Ελλάδα

 

 

Kitesurfing στο Πρασονήσι της Ρόδου, Ελλάδα

 

 

 

 

Παραλία Τσαμπίκα κοντά στα Κολύμπια, Ρόδος, Ελλάδα.

 

Αγγίζεις: Από το νησί του Ήλιου, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μοναδικές και όμορφες παραλίες, όπως τα Κολύμπια, το φημισμένο Φαληράκι και η Ιξιά, για να δροσιστείτε και να απολαύσετε τις ζεστές ακτίνες του. Να κάνετε ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και άλλα θαλάσσια σπορ. Δεν λείπουν όμως και τα δάση και τα τοπία με πολλά πεύκα και πλατάνια όπως στον Προφήτη Ηλία και τις Επτά Πηγές. Επιλέξτε περιπατητικές διαδρομές μέσα από τα 40 μοναδικά μονοπάτια σε βουνά ή δίπλα στη θάλασσα και ανακαλύψτε μοναδικής ομορφιάς χωριά. Αν προτιμάτε το ποδήλατο, να ξέρετε ότι η Ρόδος διαθέτει  από τη δεκαετία του 1930.

 

ΙΝΦΟ Ο μύθος, λέει, ότι το νησί πήρε το όνομά του από τη Νύμφη Ρόδο που μαζί με τον Ήλιο γέννησαν επτά γιους και μία κόρη. Άλλοι μύθοι σχετίζουν το όνομά του με το ιερό λουλούδι του Ήλιου, το ρόδο και γι αυτό τα αρχαία νομίσματα, είχαν από τη μία πλευρά τον Ήλιο και από την άλλη το τριαντάφυλλο.

 

Σημαντικό μέρος των πληροφοριών του άρθρου προέρχονται από το Δήμο Ρόδο