Η Ινδία συναντά την Ελλάδα στο όνομα της ευεξίας!

Dr. Prathima Nagesh, Ayurveda Expert & Partner στην FemVed Wellness: “Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας αυτόν τον χειμώνα και ενισχύστε την ευεξία σας με τις συνταγές τσαγιού Αγιουρβέδα” 

 

 

Για χιλιάδες χρόνια, πολλά βότανα και μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στα ινδικά και ελληνικά νοικοκυριά ως φάρμακα ή ως μέσα για τη διατήρηση της ευεξίας και της εγρήγορσης. 

 

Υιοθετώντας τις θεμελιώδεις αρχές της Ayurveda ή «Αγιουρβέδα», την αρχαία ινδική επιστήμη της ζωής, σας παρουσιάζω κάποιες βασικές συνταγές τσαγιού που μπορείτε να καταναλώσετε όλη την ημέρα. Αυτές οι συνταγές τσαγιού περιλαμβάνουν βότανα και μπαχαρικά που ήταν εξέχοντα και δημοφιλή για τα οφέλη τους σε ό,τι αφορά την υγεία στην Αρχαία Ελλάδα. 

 

Το πρωί, καταναλώστε ζεστά, πικάντικα βότανα με πικρές και στυφές δευτερεύουσες γεύσεις. Το Chai είναι μια καλή επιλογή, όπως και ο ιερός βασιλικός αναμεμειγμένος με τζίντζερ και πράσινο ή μαύρο τσάι. Εάν έχετε συμφόρηση, δοκιμάστε τσάι τζίντζερ με λεμόνι, ωμό μέλι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού καγιέν. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε κανέλα, φλούδα πορτοκαλιού, γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο, γλυκόριζα, μάραθο, άρκευθο και μαύρο πιπέρι, για μια μέρα γεμάτη ενέργεια. 

Το μεσημέρι επιλέξτε δροσερά βότανα με γλυκιά γεύση, καθώς και πικρούς και στυφούς δευτερεύοντες τόνους. Εάν είστε κρυωμένοι ή αδύναμοι, επιλέξτε τσάι με τζίντζερ ή ιερό βασιλικό. Το λεμόνι είναι ένα υπέροχο χωνευτικό τσάι. προσθέστε δυόσμο αν αισθάνεστε φουσκωμένοι ή έχετε καούρες, και πιείτε το σε θερμοκρασία δωματίου.  

Αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, πιείτε τσάι με γλυκές, ξινές ή αλμυρές γεύσεις. Το ευεργετικό τσάι Vata είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, το οποίο περιλαμβάνει γλυκόριζα, μια μικρή δόση τζίντζερ και κάρδαμο. 

Πριν πάτε για ύπνο, δοκιμάστε χαμομήλι, το οποίο είναι ένα καταπραϋντικό τσάι που θα σας ηρεμήσει και θα σας προετοιμάσει για έναν ήρεμο, αναζωογονητικό ύπνο. Εναλλακτικά, για τους λάτρεις της πολυπλοκότητας της γεύσης, προτείνω την ανάμειξη μάραθου, χαμομηλιού, μήλου, κανέλας, τζίντζερ, τσουκνίδας, γαρύφαλλου και φλούδας πορτοκαλιού, ώστε να δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό τσάι γεμάτο γεύσεις. 

 

 

Γενικά, προσπαθήστε να αποφύγετε την ανάμειξη του μελιού με το ζεστό τσάι σας και προτιμήστε να το προσθέτετε όταν το τσάι σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνετε στο έπακρο τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, καθώς τα θρεπτικά συστατικά του παραμένουν άθικτα. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μελάσα, ζάχαρη χουρμάς από σιρόπι σφενδάμου ως εναλλακτικά γλυκαντικά. 

Κοινός στόχος τόσο της αρχαίας Ελληνικής ιατρικής, όσο και της Ινδικής Αγιουρβέδα, είναι η ισορροπία μεταξύ νου και σώματος, ώστε να υπάρχει ολιστική ευεξία. Οι παραπάνω συνταγές τσαγιού αποτελούν μια όμορφη αφορμή για να ξεκινήσετε το ταξίδι ευεξίας σας και να φέρετε την αρμονία στη ζωή σας αυτόν τον χειμώνα! 

 

Απόδοση: Λίλιαν Ψύλλα