Ηλεία – AΣΒΕΣΤΗ ΦΛOΓΑ

Με τα κύματα του Ιονίου να “χαϊδεύουν” την απέραντη ακτογραμμή της, η Ηλεία μοιάζει παραδεισένιος καλοκαιρινός προορισμός που συνδυάζει το αρχαίο με το σύγχρονο, τα μοναδικά μνημεία των ανθρώπων με αυτά της φύσης. Περπατήστε στα μονοπάτια των ολυμπιονικών, στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί που “γεννήθηκε” το ιδεώδες της ευγενούς άμιλλας και άναψε η φλόγα που κάθε τέσσερα χρόνια ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Γης. Περπατήστε στη λιθόστρωτη Ανδρίτσαινα με τη μαγευτική θέα στον κάμπο της Ηλείας, γεμίστε θετική ενέργεια στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα και προσκυνήστε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι Σεπετού, εντυπωσιακά χτισμένο πάνω στο βράχο στην Αρχαία Αλίφειρα. Ζήστε στους ρυθμούς της
πόλης του Πύργου, κάντε τη βόλτα σας στο γραφικό Κατάκολο, αναζωογονηθείτε στα ιαματικά λουτρά της Κυλλήνης και του Καϊάφα και μετρήστε εκατομμύρια βελανίδια στο παραμυθένιο δάσος της Φολόης.

Όπως σε ολόκληρο τον Μοριά, έτσι και στην Ηλεία, τα δημοτικά τραγούδια και οι χοροί βρίσκονται στο “μουσικό της DNA”. Χοροί “σουρτοί” και “κλέφτικοι” ή “απηδηχτοί”, όπως έλεγαν το καλαματιανό και το τσάμικο.

Οι ευωδιές από τα θαλασσόκρινα – τα “κρινάκια της Παναγίας”- σμίγουν με το δροσερό αεράκι της θάλασσας και αγαλλιάζουν την ψυχή σας στις βραδινές θαλασσινές εξορμήσεις.

Η Ζαχάρω, η μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδας, μήκους 50 χλμ., σάς περιμένει να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά της και να ξαπλώσετε στη χρυσαφένια άμμο της, όπως και η παραλία Αρκούδι στην Κυλλήνη, η παραλία του Καϊάφα και της Σκαφιδιάς, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Κάντε πεζοπορία στη φύση, ανακαλύψτε το παραμυθένιο τοπίο στο θηλυκό ποτάμι της Νέδας,
κάντε ράφτινγκ στο, αγαπημένο ποτάμι του Δία, τον Αλφειό ή σαλπάρετε για μία ημερήσια κρουαζιέρα στα “διαμάντια” του Ιονίου.

Απολαύστε πιάτα με βάση το κρέας και το ψάρι, μαγειρεμένα με τα τοπικά προϊόντα, τη σταφίδα, το ελαιόλαδο και τα αρωματικά φυτά. Στην Ορεινή Ηλεία μαγειρεύουν το Ταμπακάλι, με βάση τα τοπικά φασόλια και την κολοκύθα.

INFO Στην Αρχαία Ήλιδα, ο Ηρακλής συντέλεσε τον πέμπτο του άθλο, γνωστό ως η “Κόπρος του Αυγεία”. Ανέλαβε να καθαρίσει τους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδας, με τα πολλά κοπάδια, σε μία μόνο ημέρα. Το κατάφερε με τη δύναμη του νερού από τον Αλφειό και τον Πηνειό.