Αχαΐα – ΣΑΝ ΓΛΥΚOΠΙΟΤΟ ΚΡΑΣI

Αφεθείτε στις μεταξένιες παραλίες της. Μεταφερθείτε σε άλλες εποχές, στο καλοδιατηρημένο κάστρο της Πάτρας και στο εντυπωσιακό φρούριο του Ρίου, το Καστέλι του Μοριά, που μαζί με αυτό του Αντιρρίου, αποτέλεσαν σημείο ελέγχου του περάσματος των πλοίων στον Κορινθιακό κόλπο. Από εκεί θαυμάστε την απρόσκοπτη θέα στη, μεγαλύτερη σε μήκος στον κόσμο, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που συνδέει τη Δυτική Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Περιηγηθείτε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ξεκινώντας από τη μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, του πρωτόκλητου μαθητή του Χριστού που έμελλε να σταυρωθεί σε αυτόν τον τόπο. Εξερευνήστε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και από εκεί ανηφορίστε στο Πετρωτό, για να γευτείτε το αυθεντικό γλυκόπιοτο κρασί “Μαυροδάφνη”, στο παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδος. Από το Διακοπτό επιβιβαστείτε στο θαυμαστό Οδοντωτό Σιδηρόδρομο που θα σας οδηγήσει στα ηρωϊκά Καλάβρυτα και ανατολικά θα βρεθείτε στην Αρχαία Αιγείρα με τις “φρυκτωρίες” της, τον πανάρχαιο τρόπο αποστολής μηνυμάτων. Κάντε μια βόλτα στον μύθο, στον Ερύμανθο, που ο Ηρακλής δάμασε τον μεγάλο φοβερό αγριόχοιρο, στα ύδατα της Στυγός στον Χελμό, που η Θέτις βούτηξε τον Αχιλλέα και στον ποταμό Λάδωνα που η νύμφη Δάφνη μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό για να γλυτώσει από τις ερωτικές “ορέξεις” του Απόλλωνα.

Απολαύστε κόκορα μακαρονάδα, κατσικάκι στη γάστρα, παραδοσιακό τραχανά και χυλοπίτες, ξεσπυριστά φασολάκια Χελμού, τηγανιτή πέστροφα στο Πλανητερό καθώς και πιάτα με τη νόστιμη φέτα Καλαβρύτων.
Τα δημοτικά τραγούδια της περιοχής εξυμνούν την περηφάνεια των Πατρινών κατά την Επανάσταση του 1821 και τη λαχτάρα τους για λευτεριά ενώ χοροί καλαματιανοί και τσάμικοι θα σας μυήσουν στην παράδοση του τόπου.
Η πολυστάφυλος Πελοπόννησος “προίκησε¨ την Αχαΐα με τα μεθυστικά αρώματα από τους πλούσιους αμπελώνες της με τα κατάφορτα τσαμπιά.
Παραλίες με άμμο και βότσαλο με τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου και του Πατραϊκού κόλπου. Βουτήξτε στη δημοφιλή παραλία της Καλόγριας, στη Λακόπετρα και στη Πούντα.
Κάντε πεζοπορία, ποδηλασία και παρατήρηση πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς.
INFO Ο μύθος για την “εφήμερο άμπελο” γεννήθηκε στην Αρχαία Αιγείρα, όπου κάθε χρόνο στη γιορτή του Διονύσου, φύτρωνε ένα αμπέλι που σε 24 ώρες έβγαζε καρπό, έτοιμο για τρύγο, με το οποίο έφτιαχναν το κρασί που έπιναν προς τιμή του αρχαίου θεού.