Ιωάννινα – ΤΟ ΣΤΟΛIΔΙ ΤΗΣ ΗΠΕIΡΟΥ

Καθώς ένα λευκό πέπλο ομίχλης διαλύεται στο πρωινό φθι-νοπωρινό αεράκι, η λίμνη Παμβώτιδα, με τα θρυλικά νερά της, το πανέμορφο καταπράσινο νησάκι της και η πόλη των Ιωαννίνων χτισμένη γύρω της, σάς αποκαλύπτεται σαν από παραμύθι. Περπατήστε δίπλα στη δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης, με τα πεσμένα φύλλα στο νωτισμένο πλακόστρωτο του Μώλου να χαράζουν ένα “πορτοκαλόχρυσο” μονοπάτι. Μπείτε στο καραβάκι και σε λίγα λεπτά θα βρεθείτε στο νησάκι χωρίς…όνομα, με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τον ψαράδικο παραδοσιακό οικισμό, τις επτά μονές και το Μουσείο του Αλή Πασά. Ανακαλύψτε την πολιτεία του Κάστρου, που έχτισε ο Ιουστινιανός και έγινε το διοικητήριο του Αλή Πασά και ανεβείτε στην ακρόπολη του, το Ίτς Καλέ. Επισκεφθείτε ένα-ένα τα πάμπολλα μουσεία της πόλης, με μοναδικό των Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. Θαυμάστε τα καταπληκτικά γλυπτά της φύσης στο σπήλαιο του Περάματος. Το βράδυ το ιστορικό ρολόι Ιωαννίνων φωτίζει με τα εντυπωσιακά του χρώματα όλη την πόλη.

Τα σύγχρονα ακούσματα “μπλέκουν” με αυτά της παράδοσης που στα “πλούσια” Ιωάννινα έχουν κάτι από τα βλάχικα, το μικρασιάτικο καρσιλαμά και το ευρωπαϊκό βάλς. Κλαρίνο, βιολί, λάουτο και ντέφι, συνοδεύουν τους συρτούς γιαννώτικους χορούς.

Το νωτισμένο χώμα της γιαννώτικης υπαίθρου, οι δροσοσταλίδες στα πανύψηλα έλατα, πεύκα και οξιές της Βάλια-Κάλντα στην καρδιά της Πίνδου “μυρίζουν” φθινόπωρο.

Συνοδεύστε το ντόπιο τσίπουρο με βατραχοπόδαρα, καραβίδες και χέλια με θέα τη λίμνη. Απολαύστε μοναδικές ζαγορίτικες πίτες, μετσοβίτικα τυριά, κοντοσούβλι και κρέας στη γάστρα, μαγειρεμένα με αγνά υλικά, στα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά γλυκά, όπως ο μπακλαβάς και το εξαιρετικό κρασί Ζίτσας και Μετσόβου.

Φθινοπωρινό καφέ και αγορές στην πόλη, που φημίζεται για τα υπέροχα γιαννώτικα ασημικά της. Ημερήσιες εκδρομές σε ορεινά χωριουδάκια με λιθόστρωτους δρόμους. Ανεβείτε στα Ζαγοροχώρια, με τα πέτρινα γε-φύρια, στα Τζουμερκοχώρια, με τα πεντακάθαρα ποτάμια, για καγιάκ και ράφτινγκ και στο Μέτσοβο, με τα πέτρινα αρχοντικά του, τα ξυ-λόγλυπτα, τα τυριά και τα υφαντά του. Επισκεφθείτε το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Κατεβείτε με καγιάκ και κανό τον Αωό και τον Βοϊδομάτη.

INFO Η λίμνη των Ιωαννίνων κουβαλά ιστορίες και θρύλους με πιο γνωστή της κυρά Φροσύνης, που έπνιξε ο Αλή Πασάς μαζί με άλλες 17 γυναίκες. Στο νησάκι, ωστόσο, έμελλε να βρει τραγικό θάνατο και ο ίδιος, χρόνια αργότερα.