Κατάψυξη Ωαρίων: Τέρμα στο Άγχος της Γονιμότητας

Bασιλική Χατζηραφαήλ

Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος,

Ρομποτική,

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

www.hatzirafail.gr


 

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια ασφαλής μέθοδος που ήρθε επιτέλους για να βοηθήσει τις γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον.

Η σύγχρονη γυναίκα ολοένα και περισσότερο καθυστερεί να σκεφτεί να κάνει ένα παιδί είτε λόγω καριέρας είτε λόγω συνθηκών.

Τα χρόνια περνούν και πολύ συχνά όταν αποφασίσει να τεκνοποιήσει είναι αρκετά αργά.

Τα ωάρια γερνούν πολύ γρήγορα. Μετά τα 40 μειώνονται σε αριθμό και έχουν πολύ συχνά ανώμαλο DNA.

 

Μερικές φορές συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως:

  • κληρονομικό ιστορικό για πρόωρη εμμηνόπαυση,
  • γυναίκες που έχουν λίγα ωάρια στις ωοθήκες, ιδιαίτερα μετά από χειρουργική επέμβαση σε αυτές
  • Περιπτώσεις γυναικών που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία η οποία πρόκειται να βλάψει τις ωοθήκες
  • γυναίκες χωρίς σύντροφο

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να καταψύξω τα ωάρια μου;

Όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο το καλύτερο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια ιδανική ηλικία είναι μέχρι τα 35 έτη, καθώς όσο μικρότερη είναι η ηλικία της γυναίκας τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα των ωαρίων της. Αλλά και μέχρι τα 40-42 έτη είναι αποδεκτό. Μετά τα 40 [τα ωάρια] μειώνονται σε αριθμό και έχουν πολύ συχνά ανώμαλο DNA.

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Ο γυναικολόγος θα σας κάνει ένα κολπικό υπερηχογράφημα να δει τα αποθέματα των ωοθυλακίων στις ωοθήκες και έναν ορμονικό έλεγχο για να διαπιστωθεί το ορμονικό προφίλ σας.

Πώς γίνεται η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων;

Η διαδικασία είναι ίδια με το πρώτο σκέλος μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η γυναίκα υποβάλλεται σε ορμονική θεραπεία η οποία διεγείρει τις ωοθήκες ώστε να παράγουν πολλαπλά ωάρια. Πριν την ωορρηξία γίνεται ωοληψία, δηλαδή συλλογή όλων των ωαρίων με κολπικό υπέρηχο υπό ελαφρά νάρκωση (μέθη). Μόλις συλλεχθούν τα ωάρια κατευθείαν  καταψύχονται. Η κατάψυξη διαρκεί μέχρι και 10-12 χρόνια.

Όταν η γυναίκα  επιθυμήσει να τεκνοποιήσει χρησιμοποιώντας τα κατεψυγμένα ωάρια της τότε γίνεται η απόψυξη των ωαρίων, η εξωσωματική γονιμοποίηση τους (η ένωση δηλαδή με το σπερματοζωάριο του συντρόφου της) και η προετοιμασία του ενδομητρίου ώστε να γίνει η εμβρυομεταφορά μέσα στη μήτρα και να αποκτήσει παιδί.