The Right Podcast

Τι είναι το The Right Podcast ;

Το The Right Podcast είναι μία διέξοδος διαλόγου και αλληλεπίδρασης. Θέλουμε να δώσουμε στον καθέναν και την καθεμιά την ευκαιρία να ακουστούν, να στηρίξουν με δύναμη τις θέσεις και τις απόψεις τους, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ακούν και να αντιλαμβάνονται την αντίθετη άποψη — ενίοτε δε και να την υπερασπίζουν, στο πλαίσιο ενός τουρνουά, αποκτώντας την ικανότητα των διττών λόγων.

Στην εποχή μας, η δημοκρατία γίνεται ολοένα πιο συμμετοχική. Διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεξαμενές σκέψεις (Τhink Τanks), κινήσεις εθελοντισμού και συλλογικής αφύπνισης, φόρουμ και οργανώσεις πολιτών αναπτύσσονται με ραγδαία ταχύτητα, δίνοντας μια νέα διάσταση στην ιδιότητα του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να αναπτύσσουν λογική και δομημένη σκέψη, να αντιπαρατίθενται γόνιμα σε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, να σέβονται την αντίθετη άποψη και να αντιλαμβάνονται την οπτική γωνία του άλλου, όποιος κι αν είναι αυτός.

Το Right Podcast δεν είναι πολιτικός οργανισμός.

‘ Προάγει τη ρητορική μέσα από τη διοργάνωση ντιμπέιτ, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους 18-25 ετών, να εξασκήσουν το δημόσιο λόγο και να πιστέψουν στον εαυτό τους ‘

— να γίνουν μέλη της νέας αυτής Πολιτείας, που απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διαβούλευσης. Τα ντιμπέιτ διεξάγονται ηλεκτρονικά στο κανάλι μας στο Youtube που είναι το μεγαλύτερο κανάλι ρητορικής στην Ελλάδα με περισσότερους από 1.600 ακολούθους και χιλιάδες προβολές (views) σε κάθε ντιμπέιτ που οργανώνουμε με φοιτητές από όλο τον κόσμο. Οι επίσημοι καλεσμένοι μας, είναι προσωπικότητες υψηλού κύρους, από καθηγητές της Οξφόρδης μέχρι και καθηγητές του Ελληνικού και Κυπριακού Πανεπιστημίου αλλά και από επαγγελματίες διαφόρων κλάδων όπως επιτυχημένοι χρηματιστές μέχρι και επαγγελματίες της τεχνολογίας. Είμαστε μια κοινότητα πλέον που επενδύει με τον πιο ποιοτικό τρόπο στη γνώση και το διάλογο που την περικλείει.

Ποιοι είναι οι δημιουργοί ;

 

Ο Στάθης Πασγιάνος είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ασχολείται με το ντιμπέιτ από το 2011, αρχικά ως μέλος του ρητορικού ομίλου του Κολλεγίου Ψυχικού (2011-2015) και στη συνέχεια ως μέλος του ρητορικού ομίλου της Νομικής ΕΚΠΑ (2017-2019). Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διοργανώσεων ρητορικής και προσομοιωτικών συνεδρίων ενώ έχει αποσπάσει σειρά διακρίσεων, ενδεικτικά: Howland Award (2017), Βραβείο Καλύτερου Ομιλητή στο 10ο Τουρνουά Ρητορικής ΟΠΑ (2018) κ.λπ. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στη σειρά του Cosmote TV “Λόγος-Αντίλογος” ως μέλος της ομάδας που αντιπροσώπευσε τη Νομική ΕΚΠΑ, ενώ ασχολείται επίσης και με το γραπτό λόγο, με άρθρα του να έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί σε έγκριτες εφημερίδες όπως η Καθημερινή και το Βήμα.

Ο Φίλιππος Πετρόπουλος είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) με παράλληλες σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Deree στο τμήμα marketing & communication. Όντας φοιτητής έχει διατελέσει ως Πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Στο χώρο της ρητορικής η ενασχόληση του είναι έντονη καθώς έχει βοηθήσει ως κριτής τους ομίλους ρητορικής της Νομικής Σχολής Αθηνών, του τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ αλλά και του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η μεγαλύτερη επιτυχία του στον τομέα της ρητορικής ήταν η εκπροσώπηση του πανεπιστημίου του στο διεθνή διαγωνισμό της Οξφόρδης όπου και διετέλεσε κριτής μεταξύ των σπουδαιότερων ονομάτων της ρητορικής στον κόσμο.

Τι είναι το Ντιμπέιτ;

Ντιμπέιτ σημαίνει αντιλογία — δηλαδή, ανταλλαγή  επιχειρημάτων. Πρόκειται για τη δομημένη συζήτηση, στην οποία ο ένας ομιλητής επιχειρεί να πείσει τον άλλον για την ορθότητα της θέσης του, βασιζόμενος σε λογικά επιχειρήματα, στοιχεία, παραδείγματα και ρητορικές τεχνικές, χωρίς να προσβάλλει τον αντίπαλο ή να προβαίνει σε προσωπικές επιθέσεις ή μομφές.

To Right Podcast δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές Νομικής ή δικηγόρους.

‘ Σκοπός του είναι ακριβώς να δείξει ότι η ανάπτυξη ενός επιχειρήματος με τρόπο σαφή και πλήρη, η δημόσια αντιπαράθεση και ο ιδεολογικός διάλογος δεν είναι μόνο για τους πολιτικούς και τους επικοινωνιολόγους’

Αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, αρνούμαστε να δεχθούμε ότι ντιμπέιτ, ή στα ελληνικά αντιλογία, είναι αυτό που παρακολουθούμε στα τηλεπαράθυρα. Μια κοινωνία δεν προοδεύει με παράλληλους μονολόγους, ούτε με πολίτες που δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους.

Πού θα μας βρείτε;

Σας περιμένουμε λοιπόν να γνωριστούμε και να συμμετέχετε στα debates μας. Δεν έχει καθόλου σημασία άμα κάποιος είναι αρχάριος ή όχι. Όσο έχεις τη θέληση να εκφράσεις τις ιδέες σου, σε ένα ασφαλές περιβάλλον που θα σεβαστεί την προσωπικότητα σου και παράλληλα θα σε βοηθήσει να αναδείξεις τις ιδέες σου, αυτό και μόνο αρκεί.

Βρες μας στο therightpodcast.gr, στο κανάλι μας στο YouTube: The Right Podcast ή στη σελίδα μας στο Facebook και Instagram The Right Podcast.

Και μην ξεχνάς, ο κόσμος αλλάζει μόνο με τις ιδέες και τον τρόπο που εκφράζεται. Μάθε να τις εκφράζεις και τότε το μόνο που σου μένει είναι να αλλάξεις τον κόσμο σου για ένα καλύτερο αύριο.