ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ – Η πιο συχνή λοίμωξη της γυναίκας!

Βασιλική Χατζηραφαήλ
Χειρούργος Μαιευτήρας Γυναικολόγος,
Ρομποτική,
Λαπαροσκοπική Χειρουργική
www.hatzirafail.gr

 

 

 

Έχετε κολπικά υγρά σαν κομμένο γάλα; Κίτρινα; Πρασινωπά; Δύσοσμα; Πόνο στην επαφή ή στην ούρηση; Τότε έχετε κολπίτιδα!
Δηλαδή διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.

Η μειωμένη άμυνα του οργανισμού, το stress, η κατανάλωση πολλών σακχάρων, η μη χρήση προφυλακτικού, η συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων είναι η κύρια αιτία φλεγμονής του κόλπου, ανάπτυξης διαφόρων μικροβίων.

Τι πρέπει να κάνω;

Θα χρειαστεί να σας εξετάσει γυναικολόγος και να σας πάρει δείγμα για εξέταση και καλλιέργεια κολπικού υγρού για μικρόβια και μύκητες. Η πιο συχνή λοίμωξη του κόλπου είναι η αναερόβια λοίμωξη η οποία ταλαιπωρεί πάρα πολλές γυναίκες διότι υποτροπιάζει πολύ συχνά σε όλη τη ζωή της γυναίκας από έφηβη ως υπερήλικη! Χαρακτηρίζεται από κιτρινοπράσινα υγρά, συχνά δύσοσμα και προκαλεί κνησμό. Συγχέεται συχνά με μυκητίαση,(η οποία όμως έχει λευκά υγρά, μη δύσοσμα) λόγω παρόμοιων συμπτωμάτων.

Πώς μπορώ να αποφύγω την κολπίτιδα;

Πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής. Πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία να διατηρούν σε ισορροπία τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Πρέπει να πλενόμαστε με φορά από τον κόλπο προς τον πρωκτό και όχι αντίθετα για να μην μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο. Ο καθαρισμός της περιοχής συνεχίζεται και στις μέρες της περιόδου. Δεν συνίσταται η χρήση tampon. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούμε υγρό σαπούνι αλλά στερεό και όχι betadine ή άλλα αντισηπτικά υγρά. Προτιμούμε τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει καλύτερα και για τον ίδιο λόγο προσπαθούμε να μη φοράμε στενά παντελόνια. Κατά την σεξουαλική επαφή πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό. Δεν χρησιμοποιούμε πότε ξένα εσώρουχα και πετσέτες. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας μέσω της σωστής διατροφής. Προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε συχνά ζάχαρη και γλυκά. Προσθέτουμε στη διατροφή μας περισσότερα γιαούρτια και προβιοτικά προϊόντα.