ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ KAI ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Του Ευθύμιου Β. Γκότση, 

V-MD, Msc Κλινικού Διαιτολόγου
@drgotsisdiet

 

 

 

Κυτταρίτιδα ονομάζεται η συσσώρευση τροποποιημένων λιποκυττάρων, κάτω από το δέρμα, σε συνδυασμό με την εκφύλιση του υποδόριου συνδετικού ιστού.
Επηρεάζεται από τα λιπαρά τρόφιμα, αλλά προλαμβάνεται – βελτιώνεται με ειδική διατροφή που περιλαμβάνει αποκλειστικά τρόφιμα με λιπαρά οξέα μέσης αλύσου (MCFAs).

 

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

Προκαλείται από ορμονικές και αγγειακές μεταβολές κυρίως λόγω της μείωσης των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση.

Τα λιποκύτταρα που φυσιολογικά υπάρχουν στον υποδόριο ιστό γεμίζουν με κορεσμένα λιπαρά οξέα «μη ομαλής σύστασης», τα αγγεία που τα τρέφουν γίνονται μεγαλύτερα αλλά δυσπλαστικά. Το κολλαγόνο τύπου Ι μειώνεται. Το κλινικό αποτέλεσμα είναι ο φλοιός πορτοκαλιού στο δέρμα της γυναίκας κυρίως σε γλουτούς και μηρούς.

‘  Επηρεάζεται από τα λιπαρά τρόφιμα, αλλά προλαμβάνεται – βελτιώνεται με ειδική διατροφή ‘

 

ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Τα κορεσμένα ή/και ακόρεστα λιπαρά οξέα με μακριές ανθρακικές αλυσίδες (>18 άτομα C) που συναντούμε σε τροφές όπως το βούτυρο, ελαιόλαδο, ζωικά λίπη σε κρέας, ξηρούς καρπούς κ.ά. φαίνεται να ενοχοποιούνται για τη συσσώρευση τους εντός των λιποδυστροφικών κυττάρων.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Γνωρίζουμε ότι η αντικατάσταση των μακρών λιπαρών οξέων με μέσης αλύσου έχει αξιόλογα κλινικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χρήση λαδιού καρύδας ως μοναδικού επιτρεπόμενου λίπους στη διατροφή γυναικών με λιποοίδημα ή λεμφοίδημα βελτίωσε >60% το αισθητικό αποτέλεσμα