ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ «ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ, ΒΙΩΣΙΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ»

 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, κ. ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ

 

Με γνώση της ευθύνης και με σταθερή πορεία στην υλοποίηση του οράματός μας, διανύουμε μία ιστορική στιγμή αλλαγής για τη χώρα. Βαδίζοντας προς την έξοδο από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα με βασικές προτεραιότητες τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας και τη χρήση της καινοτομίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μετατρέψουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης εποχής, την κλιματική κρίση, σε ευκαιρία, μετατρέποντας τη χώρα σε ηγέτιδα της βιώσιμης ανάπτυξης. Προχωρούμε στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και αποφασιστικότητα, αλλά και με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», θέτει τη χώρα σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους άνω των 57 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον, το 37% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αντιστοιχεί σε δημόσια δαπάνη 6 δισ. ευρώ, έχει αφιερωθεί στην πορεία προς την πράσινη ανάκαμψη, με τον τομέα της ενέργειας να καταλαμβάνει κομβικό ρόλο.

 

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το μεγάλο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Στο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε δεσμεύσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και δημοσίων κτιρίων, ενώ για πρώτη φορά δρομολογούμε ένα νέο «Εξοικονομώ» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν, μαζί με τη μόχλευση, αναμένεται να ανέλθουν σε 4,3 δισ. ευρώ.

Θέλουμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στο φιλόδοξο εγχείρημα να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο βήμα έχει γίνει ήδη με την εμβληματική απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε πιο γρήγορα από κάθε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού της μείγματος. Αποσύρουμε όλες τις λιγνιτικές της μονάδες έως το 2023 εκτός της Πτολεμαϊδας 5, η οποία θα μετατραπεί σε

Για την προστασία της βιοποικιλότητας θα διαθέσουμε 100 εκατ. ευρώ, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών ώστε να αναδείξουμε τα πανέμορφα τοπία στα εντυπωσιακά δάση μας.

Επιπρόσθετα, έχουμε προβλέψει 450 εκατ. ευρώ για συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, αντλησιοταμίευση και μπαταρίες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ. Μάλιστα, ακολουθώντας τους νέους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε., εκπονούμε μελέτες για την αναθεώρηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Έτσι, η αρχική μας πρόβλεψη για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κατά 60% έως το 2030 αναμένεται να αυξηθεί στο 67%.

 

Επιπλέον, στηρίζουμε με 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις που αφορούν στην πράσινη μεταποίηση και την επιβατηγό ναυτιλία, ενώ εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ με 202 εκατ. ευρώ, αποτρέποντας αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, διασφαλίζοντας ρευστότητα και επενδυτική αξιοπιστία.

Κεντρικό ρόλο στο σχέδιό μας για την απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα έχει η προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Με 220 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για τη χωροθέτηση 10.000 δημόσιων σταθμών φόρτισης σε μεγάλους δήμους, τον εξηλεκτρισμό μέρους του δημοτικού στόλου και την αντικατάσταση 2.000 ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά.

 

Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να προστατέψουμε και να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το μοναδικό φυσικό κάλλος της χώρας μας. Για την προστασία της βιοποικιλότητας θα διαθέσουμε 100 εκατ. ευρώ, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών ώστε να αναδείξουμε τα πανέμορφα τοπία στα εντυπωσιακά δάση μας. Ακόμη, έχουμε δρομολογήσει την εκπόνηση του πλέον φιλόδοξου σχεδίου αναδάσωσης που θα γίνει στη χώρα, με τη διάθεση 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο προβλέπει τη φύτευση περισσότερων από 30 εκατομμυρίων δέντρων τα οποία θα καλύψουν 165.000 στρέμματα. Επιπρόσθετα, προγραμματίζουμε σημαντικές αστικές αναπλάσεις που θα αλλάξουν την όψη των πόλεών μας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, με κεφάλαια ύψους 475 εκατ. Ευρώ.

Στο πλαίσιο ενός νέου, βιώσιμου οικονομικού μοντέλου, η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας όλων μας.

Τέλος, θωρακίζουμε το ενεργειακό μας σύστημα αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών μας τα οποία υποδέχονται εκατομμύρια επισκέπτες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Μετά τη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης που είναι ήδη γεγονός, έχουμε δρομολογήσει την 4η φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Στη μεγάλη προσπάθεια να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να μετασχηματίσουμε την παραγωγική της βάση, βασική προϋπόθεση αποτελεί η κοινωνική συναίνεση και η συνειδητοποίηση των πολιτών. Στο πλαίσιο ενός νέου, βιώσιμου οικονομικού μοντέλου, η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας όλων μας. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι χειρότερο από αυτό που παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας.