Μετέωρα – Από τη Γη στον Ουρανό

Επιβλητικοί βράχοι από ψαμμίτη, σμιλεμένοι πριν από εκατομμύρια χρόνια με τα “εργαλεία” της φύσης, ορθώνονται αγέρωχα στην Κεντρική Ελλάδα, “στολισμένα” με μοναδικά μνημεία της ορθόδοξης πίστης.

Στο Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO, βρίσκονται σε λειτουργία έξι μονές, που θα σας εντυπωσιάσουν για την αρχιτεκτονική, τις αγιογραφίες, τα ξυλόγλυπτα τέμπλα τους, αλλά και τη συλλογή θρησκευτικών κειμηλίων.

Τοιχογραφία Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων στη Μονή Μεγάλου Μετεώρου

 

Διαθέτουν έντονο το αγιορείτικο στοιχείο, στην αρχιτεκτονική και στην αγιογράφηση των ναών τους, που έγινε από βυζαντινούς και αναγεννησιακούς ζωγράφους, μοναχούς και ιερείς.

Άλλωστε, οι πρώτοι μοναχοί που κατοίκησαν αυτό το μέρος, έφθασαν εδώ από το Άγιο Όρος. Ανεβείτε τα 146 σκαλοπάτια για την πρώτη μονή που χτίστηκε εδώ, το Μεγάλο Μετέωρο, που δεσπόζει στον μεγαλύτερο βράχο της περιοχής.

 

Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου

 

Καθώς ανεβαίνετε πάρτε μία ανάσα στο “Στύλο των Σταγών”, στη σπηλιά που ασκήτεψε ο ιδρυτής του μοναστηριού, ο Αθανάσιος Μετεωρίτης. Στην καρδιά των Μετεώρων, επισκεφθείτε τη Μονή Βαρλάαμ – κιβωτός γνώσης και ιστορικής καταγραφής.

 

Μονή Βαρλαάμ

 

Επιλέξτε από ποια γέφυρα θα περάσετε για να ανεβείτε στη Μονή Ρουσάνου με τις λαμπρές αγιογραφήσεις και μην παραλείψετε να περπατήσετε μέχρι τη μονή Αγίας Τριάδος.

Μονή Ρουσσάνου

 

Αν και είναι πιο μακριά και πιο δυσπρόσιτη από τις άλλες μονές, τα 140 σκαλοπάτια της θα σας ανεβάσουν σε μία καταπληκτική θέα που δεν θα θέλατε να χάσετε με τίποτα. Από το φιλόξενο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, αγναντέψτε μέχρι κάτω τον κάμπο που απλώνεται σαν “μανιταρένιο” χαλί η κωμόπολη της Καλαμπάκας με τις κεραμιδένιες σκεπές των σπιτιών της. Περπατήστε στην παλιά πόλη, στα παραδοσιακά χαλκουργεία και γνωρίστε την ιστορία των Μετεώρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών