Ντενίζ Τσιμή: Γέφυρα προσφοράς και Αγάπης στο Αιγαίο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΛΙΛΙΑΝ ΨΥΛΛΑ

 

Τα ακριτικά νησιά έχουν το δικό τους “φύλακα άγγελο”, που από το 1995 φροντίζει να “ανακουφίζει” τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. “Αφουγκράζεται” τις ανάγκες τους και φροντίζει για την κάλυψή τους.

Η πρόεδρος της Ομάδας Αιγαίου, κα Ντενίζ Τσιμή, μιλά στο grtraveller για την αποστολή και τις δράσεις της Ομάδας καθώς και τις αξίες της αγάπης και προσφοράς των μελών της στο Αιγαίο.

 

Πώς γεννήθηκε η Ομάδα Αιγαίου;

Μια παρέα με φουσκωτά κάπου σ’ ένα νησί το 1995! Ο καιρός αγρίεψε έβγαλε απαγορευτικό! Η παρέα χώθηκε στο τοπικό καφενείο… «Ήπιαμε τσάι καυτό, με μέλι ντόπιο θυμαρίσιο. Κι ακούσαμε ιστορίες για τις δουλειές που λιγοστεύουν. Τις καλάδες που μένουν στα ψυγεία, την έλλειψη των γιατρών, το λιμάνι που δεν φτιάχνεται εικοσιπέντε χρόνια τώρα, τα καράβια που τις περισσότερες φορές δεν έρχονται… Κοιταχτήκαμε στα μάτια. Είχαμε πάρει την απόφαση. Έπρεπε να ενεργοποιηθούμε, να προσπαθήσουμε, να βοηθήσουμε. Παντού. Όπου και όπως μπορούμε. Γυρίσαμε πολλά νησιά εκείνο τον Απρίλη του ’95…» Έτσι γεννήθηκε η Ομάδα Αιγαίου το 1995!

 

Ποιά είναι η αποστολή σας στα νησιά;

Η Ομάδα Αιγαίου εργάζεται όλο το χρόνο συγκεντρώνοντας αιτήματα για ανάγκες των μικρών και ακριτικών μας νησιών.

Τα αιτήματα αφορούν είτε ανάγκη για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, έργα υποδομής και ανάγκες εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία ή και εξοπλισμό για τα πολυδύναμα – αγροτικά ιατρεία. Η μεγάλη μας αποστολή «ετήσιος Διάπλους» γίνεται κάθε Μάιο διαρκεί ένδεκα ημέρες και επισκεπτόμαστε 7-8 νησιά περίπου. Η δεύτερη αποστολή «χειμερινή», διαρκεί τέσσερις ημέρες. Συνήθως, πραγματοποιείται τον Οκτώβριο και επισκεπτόμαστε δύο τρία νησιά περίπου.

Με ποιες συνεργασίες έχετε αναπτύξει την επιστημονική υποστήριξη στις δράσεις σας;

Φέτος, προκειμένου να ενισχύσουμε την επιστημονική ιατρική μας δράση συνάψαμε μνημόνια συνεργασίας με την:

  • Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία
  • Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία
  • Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

Τέλος, συνεργαζόμαστε και με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία για διενέργεια μαστογραφιών .

 

Δεν είναι όμως μόνο ιατρική η υποστήριξη. Το έργο σας έχει εκπαιδευτικό ρόλο αλλά κα δημιουργία υποδομών;

H διενέργεια προληπτικών εξετάσεων με πολλές ειδικότητες (15-16 ειδικότητες κάθε φορά), είναι σταθερή. Παράλληλα αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους οι οποίες θα βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους , αλλάζουν σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής και προσφέρουμε ποικίλα έργα υποδομής. Στα, δε, σχολεία, πέρα από το εκπαιδευτικό υλικό (προ Covid) οργανώνουμε ομιλίες χρήσιμες για τα παιδιά και νέους και όχι μόνον. Από πέρυσι αντικαταστάθηκαν από εκπαιδευτικά διαδικτυακά  webinars (σεμινάρια).

Οι νησιώτες σας θεωρούν οικογένεια τους. Ποια συναισθήματα γεννιούνται όταν φτάνετε με τα φουσκωτά στα λιμάνια;

Τα συναισθήματά μας είναι πάντα τα ίδια, ανυπομονούμε να έρθει η ημέρα της αναχώρησης ! Συγκίνηση, ανυπομονησία να φθάσουμε κοντά στα νησιά μας, στους ανθρώπους μας που μετά από τόσα χρόνια είναι οι «δικοί μας» άνθρωποι, η οικογένειά μας!

 

Το Αιγαίο είναι γέφυρα αγάπης και προσφοράς;

H Ομάδα Αιγαίου και ο εθελοντισμός είναι έννοιες ταυτόσημες . Eθελοντισμός και αγάπη επίσης. Άρα, ναι ,αποτελεί γέφυρα προσφοράς και αγάπης.

 

Ποιοι είναι οι τρείς αγαπημένοι σας προορισμοί στην Ελλάδα;

Aγαπάμε όλα τα νησιά που επισκεπτόμαστε! Σε κάποια από αυτά, οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου είμαστε επίτιμοι δημότες τους! Η καρδιά μας είναι γεμάτη. Με κάθε ένα από τα νησιά μας έχουμε δημιουργήσει ειδικούς δεσμούς. Άρα;; πως μπορώ να σας πω μόνον τρία!!!!

Η μεγαλύτερη επιτυχία των «παλιών» μελών της Ομάδας Αιγαίου που φέτος συμπλήρωσε τα 27 της χρόνια δράσης στη…θάλασσα είναι η μεταλαμπάδευση της έννοιας του εθελοντισμού και των αρχών της Ομάδας στους νέους για να συνεχίσουν το έργο μας!

 

       Η Ομάδα Αιγαίου εργάζεται όλο το χρόνο συγκεντρώνοντας αιτήματα για ανάγκες των μικρών και ακριτικών μας νησιών

 

Για την υλοποίηση των αιτημάτων των νησιών μας η Ομάδα Αιγαίου απευθύνεται σε εταιρείες για την οικονομική υποστήριξη των έργων είτε αφορούν έργα υποδομής ή αγροτικά ιατρεία ή σχολεία.
Ιστοσελίδα: www.omadaaigaiou.gr, Facebook: omadaaigaiou, Twitter:/omadaaigaiou, Instagram: /omadaaigaiou/, YouTube Channel: /omadaaigaiougr