Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει χώρα φιλοξενίας και ασφάλειας

 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΕΤΡΑΔΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΞΕΕ)

Ξεκίνησε η τουριστική σεζόν του 2021 με πολλές ελπίδες, αλλά και προβληματισμούς. Βλέπουμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό από τη διεθνή τουριστική αγορά. Πρώτος στόχος όλων είναι η υγεία. Τα ξενοδοχεία έχουν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις λειτουργίας και εφαρμογής των “Υγειονομικών Πρωτοκόλλων στις Τουριστικές Επιχειρήσεις” και διαθέτουν το Πιστοποιητικό Health First, από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Έτοιμα τα ξενοδοχεία για τα αναβαθμισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ως μέρος της δέσμευσής μας για την υγεία, την ασφάλεια, αλλά και την ευημερία των επισκεπτών, των εργαζομένων, των συνεργατών και της κοινωνίας μας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, με τακτικές ενημερώσεις και καθοδήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και το Υπουργείο Υγείας, καθώς κι από πρόσθετους κυβερνητικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του 2021 είναι αναβαθμισμένα, ώστε έχοντας πλέον καλύτερη γνώση για την πανδημία, να μπορούμε να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για την υγεία όλων προσφέροντας ταυτόχρονα και μια βελτιωμένη ταξιδιωτική εμπειρία στους επισκέπτες μας.

 

Ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως και πέρυσι είναι έτοιμος να εφαρμόσει τα αναβαθμισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, θωρακίζοντας την ασφάλεια των τουριστών, των εργαζομένων και των κοινωνιών των προορισμών, παράλληλα με την ασφαλή διεθνή εικόνα της χώρας μας. Η αξιοπιστία της χώρας μας στον τομέα της «ασφαλούς φιλοξενίας» είναι ένα στοίχημα το οποίο κερδίσαμε το 2020 έχοντας δημιουργήσει σημαντική παρακαταθήκη για τη φετινή χρονιά, κάτι το οποίο φαίνεται στην προτίμηση των τουριστών και μπορεί να κάνει τη διαφορά αυτό το καλοκαίρι.

 

Στόχος η μίνι επιμήκυνση της φετινής σεζόν

 

Είναι αβέβαιο το κλίμα από άποψη τουριστικής κίνησης μέχρι τον Ιούλιο. Ο Μάιος κινήθηκε με ελάχιστες κρατήσεις ενώ και ο Ιούνιος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, σίγουρα χαμηλότερα από τα αρχικά προσδοκώμενα. Αυτήν τη στιγμή τα ξενοδοχεία λειτουργούν μόνο με ειδικές προσφορές προκειμένου να γίνουν οι προορισμοί πιο ελκυστικοί. Πολλοί ξενοδόχοι έχουν αναβάλλει το άνοιγμα χωρίς να είναι βέβαιο το πότε και αν θα ανοίξουν τελικά, αφού αρχίζει και τίθεται το ερώτημα αν τελικά αξίζει να ανοίξουν και τη φετινή χρονιά. Επίσης, περιμένουμε να κινηθούμε με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) και προσφορές.

 

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε ένα καλό τετράμηνο από Ιούλιο έως και Οκτώβριο, ενώ στόχος είναι και η μίνι επιμήκυνση της φετινής σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο, όσο αυτό είναι εφικτό βάσει των προγραμμάτων των tour operators.

 

Είναι σημαντικό η επιδημιολογική κατάσταση να σταθεροποιηθεί και να μην έχουμε το άνοιγμα και το κλείσιμο των αγορών όπως πέρυσι, που στην πραγματικότητα ο τουρισμός σταμάτησε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση είναι να βγούμε από το «κόκκινο» των επιδημιολογικών δεδομένων, το οποίο είναι απαγορευτικό για τις κρατήσεις.

Η αξιοπιστία της χώρας μας στον τομέα της «ασφαλούς φιλοξενίας» είναι ένα στοίχημα το οποίο κερδίσαμε το 2020 έχοντας δημιουργήσει σημαντική 

παρακαταθήκη για τη φετινή χρονιά…

Η επιτάχυνση του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, μαζί και με την ατομική ευθύνη για την τήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας σε χαμηλά επίπεδα, είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να γίνει «πράσινη». Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε αυτό το επιδημιολογικό πλεονέκτημα έναντι και των ανταγωνιστών μας στον τουρισμό, γιατί τελικά αυτό θα κρίνει την τουριστική κίνηση. Η Ελλάδα θα πρέπει επιδημιολογικά να γίνει «πράσινη» και να παραμείνει μια χώρα φιλοξενίας, αλλά και χώρα ασφάλειας. Και αυτό είναι υπόθεση όλων μας.

 

Άμεσος στόχος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι η επιβίωση και μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη.