Νυχτερινή βουλιμία

Οι βραδινές ώρες , σχεδόν πάντα, μάς επιτρέπουν να κάνουμε πράγματα χωρίς να εκθέτουμε τον εαυτό μας στο «φως» της μέρας και στην κριτική των άλλων. Εκείνες τις στιγμές επιτρέπεται να χαθεί ο έλεγχος της δίαιτας, της στέρησης της τροφής, αφού κανένας δεν πρόκειται να το σχολιάσει ή να το επικρίνει. Όταν οι άλλοι δεν μάς παρατηρούν, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να σπάσουμε τα απαγορευτικά όρια και να εκτονώσουμε την πιεσμένη ενέργεια μας με το φαγητό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας βυθίζομαστε σε αλυσιδωτές σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία δυσκολευόμαστε μερικές φορές να διαχειριστούμε. Η σωματική και ψυχική κόπωση, καθώς και το άγχος προκαλούν δυσκολίες στην αντίσταση νυχτερινών παρορμήσεων όπως η βουλιμία.

Όπως και στην κατάθλιψη, έτσι και στη νυχτερινή βουλιμία οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άντρες, ιδίως εκείνες που βιώνουν χρόνια απογοήτευση με το σώμα τους. Εσωτερικές ανησυχίες, συγκρούσεις και συναισθήματα, ενοχές και πολλές φoρές η απουσία μιας ικανοποιητικής σχέσης με το άλλο φύλο, καθώς και η δυσκολία στην συναισθηματική διαχείριση κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Πώς θεραπεύεται η νυχτερινή βουλιμία;
• Αποδoχή του προβλήματος και ασκήσεις αυτοβοήθειας
• Καταγραφή της καθημερινής λήψης φαγητού, παράλληλα με σκέψεις και τα συναισθήματα εκείνης της στιγμή.
• Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για τα νυχτερινά επεισόδια.
• Ο καταμερισμός των γευμάτων, των σνακ και των φρούτων/λαχανικών, αποδεικνύεται χρήσιμος σε αυτές τις περιπτώσεις.
• Παρατηρήστε ποια είναι τα συχνότερα αρνητικά συναισθήματα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ποια ερεθίσματα τα προκαλούν συνήθως, ποιες σκέψεις ακολουθούν και τι επιπτώσεις έχουν στη διάθεση και στη συμπεριφορά.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα έναν καλό και ήρεμο ύπνο. Ένα ζεστό ρόφημα θα μπορούσε να βοηθήσει

Σε κάθε περίπτωση κουβεντιάστε το και συμβολευτείτε το γιατρό σας. Η κλινική εξέταση κι ο εργαστηριακός έλεγχος, σε πολλές περιπτώσεις έχουν να δώσουν τη λύση.

Αθηνά Γρέκα – MD
Ειδικός παθολόγος-Διατροφολόγος, Εξειδίκευση στην
Γεροντολογία
www.pathologosgreka.gr

Γιάγκος Τσικκίνης -MD
Ειδικός παθολόγος-Βιολόγος, Εξειδίκευση στην υπέρταση
@YA.partners