«Ο βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:30, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η περιοδική έκθεση με τίτλο: “Ο βυζαντινός κόσμος του Τάσου Μαντζαβίνου”. Σε περισσότερα από 100 σχέδια, κατασκευές, πίνακες και έργα από ύφασμα, παρουσιάζεται με πληρότητα η θεματική που αφορά τον διάλογο του καλλιτέχνη με τον βυζαντινό πολιτισμό, την τέχνη και τη χριστιανική λατρεία.

Το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά. 

 

Στο έργο του Τάσου Σπ. Μαντζαβίνου εμφανίζονται, σταδιακά από τη δεκαετία του 1990, εικονογραφικά στοιχεία που έλκουν την καταγωγή τους από τη βυζαντινή παράδοση και πυκνώνουν τις τελευταίες δεκαετίες, για να καταλήξουν κυρίαρχα στο έργο του καλλιτέχνη. Ο ορθόδοξος ενοριακός ναός, τα τάματα, τα φυλαχτά, ο δρακοντοκτόνος άγιος Γεώργιος, τα φορητά εικονοστάσια καθώς και το πολυφωνικό σύμπαν της βυζαντινής διακοσμητικής αποτελούν σημαντικές πηγές έμπνευσης, οι οποίες παρουσιάζονται θεματικά στην έκθεση.

Στη βυζαντινή πολιτισμική παράδοση, η οποία φτάνει μέχρι τη λαϊκοβυζαντινή τέχνη των νεότερων χρόνων αλλά και σε μια βιωματική σχέση με την Ορθοδοξία, ο Τάσος Μαντζαβίνος ανακαλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής του ταυτότητας και το μεταπλάθει σε ένα προσωπικό ζωγραφικό λεξιλόγιο χωρίς στοιχεία αντιγραφής ή στείρου μιμητισμού. Μέσα από την αλληλεπίδραση της βυζαντινής παράδοσης με το σήμερα, γεννήθηκε το καλλιτεχνικό ιδίωμα που φέρει την υπογραφή του. 

 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, ώρα 19:30 

            Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτωβρίου 2022 έως 12 Ιανουαρίου 2023