ΠΕΝΤΕ ΟΡΕΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

“Πάνω σε κάθε βουνό υπάρχει ένα μονοπάτι….”, έγραψε κάποτε ο Aμερικανός ποιητής Ρόθκε. Γι αυτό, λοιπόν, διαλέγουμε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, κατά προτίμηση μποτάκια κατάλληλα για περπάτημα, βάζουμε ένα αδιάβροχο στο σακίδιο μας, νερό και σταφίδες και είμαστε έτοιμοι για να ανακαλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τα περίπου 3.500 χιλιομέτρων σηματοδοτημένα μονοπάτια της χώρας μας. Κι αν αναρωτιέστε, “που να τρέχουμε τώρα σε όλη την Ελλάδα”, επιλέξαμε προορισμούς τόσο κοντά στην Αθήνα που δεν θα το πιστεύετε.

Υμηττός
Ο Υμηττός, διαθέτει πάνω από 30 σηματοδοτημένα μονοπάτια για περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο. Το στενό και μακρύ βουνό της Αττικής είναι ένας παράδεισος επί γης, με πλούσια βλάστηση και πολλά είδη θηλαστικών όπως διάφορα είδη νυχτερίδων, 112 διαφορετικά είδη πουλιών, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι και άλλα. Στο ύψος της Καισαριανής θα συναντήσουμε το Αισθητικό Δάσος, έργο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Λίγο πιο πάνω, η ιστορική Μονή Καισαριανής. Μυρωδιές από ορχιδέες, πεύκα, ευκάλυπτο και θυμάρι ευωδιάζουν στο πέρασμά μας. Το ξέφωτο κοντά στο ναό του Αγίου Μάρκου με θέα την Αθήνα και το Σαρωνικό, ενδείκνυται για πικ-νικ και συναρπαστικές φωτογραφίες. Στην ανατολική πλευρά του βουνού θα συναντήσουμε το σπήλαιο του Λιονταριού ενώ φθάνοντας στην Παιανία μπορούμε να επισκεφθούμε το μεγαλύτερο γνωστό κι από τα πιο όμορφα σπήλαια της Αττικής, το Κουτούκι, για να θαυμάσουμε ποικιλία σταλακτιτών και τους χρωματισμούς τους. Ένα υποβλητικό μνημείο της φύσης, μόλις 35 χλμ από την Αθήνα. “Η πεζοπορία στο βουνό είναι διέξοδος από την καθημερινότητα της πόλης. Τρεις ώρες πεζοπορίας στα ορεινά μονοπάτια είναι ικανά να γεμίσουν τα πνευμόνια μας με τόσο οξυγόνο που μάς φτάνει και περισσεύει για όλη την εβδομάδα. Επιπλέον, “αδειάζει” το μυαλό από τις έγνοιες της καθημερινότητας και γαληνεύει.”
Μάνος Κιτσέλλης,
πρόεδρος Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού

Πάρνηθα
Το ψηλότερο βουνό της Αττικής, η Πάρνηθα βρίσκεται μόλις 30 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας. Στον Εθνικό Δρυμό της πρωτεύουσας κυκλοφορούν ακόμη ελαφάκια, αλεπούδες και λαγοί, 120 είδη πουλιών και φυτρώνουν περίπου 800 διαφορετικά είδη βοτάνων και φυτών. Εκεί μας περιμένουν εκατοντάδες μονοπάτια να τα περπατήσουμε και δεκάδες μικρές σπηλιές αλλά και φαράγγια για να εξερευνήσουμε. Από τα πιο γνωστά είναι αυτά που οδηγούν στα ορεινά καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι, αλλά και το παραδοσιακό μονοπάτι του Μόλα, που ξεκινά από το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου. Γεμίζουμε τα παγούρια μας με γάργαρο δροσερό νερό στην πηγή απέναντι από το εκκλησάκι και συνεχίζουμε σε μία από τις μικρές ή μεγαλύτερες πεζοπορικές διαδρομές μέσα στα έλατα. Τα τρία ξέφωτα που υπάρχουν στην περιοχή Μόλα, ενδείκνυνται για πικ νικ και άλλες δραστηριότητες στη φύση. Προσεγγίζοντας από τη Φυλή, θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο σπήλαιο του Πανός ενώ οι πιο έμπειροι διασχίζοντας το απόκρημνο και μαγευτικό φαράγγι της Γκούρας θα βρεθούν μπροστά στην Ιερά Μονή Κλειστών, που είναι χτισμένη στο χείλος του φαραγγιού με την υπέροχη θέα προς το λεκανοπέδιο της Αττικής και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Κοντά στην κεντρική λεωφόρο βρίσκεται το ετοιμόρροπο, πλέον, Σανατόριο, που έως το 1960 θεράπευε ασθενείς με φυματίωση, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Ρίτσος. “Το βουνό είναι η παρέα. Είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και η επαφή με την ομάδα. Δεν έχει νόημα να πάει κανείς μόνος του. Ειδικά για όσους ξεκινούν την πεζοπορία, καλό θα είναι να ενσωματώνονται σε οργανωμένες ομάδες μέχρι, τουλάχιστον, να μάθουν τα μονοπάτια και να αισθάνονται ασφαλείς.”
Εύα Μπάλλιου,
πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών

Πεντελικό Όρος
Το Πεντελικό Όρος , το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό της Αττικής, σε σχήμα πυραμίδας, είναι ένας κοντινός στην Αθήνα προορισμός για τους πεζοπόρους. Στους πρόποδές του έχουν χτιστεί μερικά από τα πιο όμορφα προάστια της Αθήνας, όπως η Κηφισιά, η Εκάλη και η Δροσιά ενώ όσο ανηφορίζουμε, απολαμβάνουμε περισσότερο πράσινο και από την κορυφή του τη συναρπαστική θέα στην πόλη και τον Ευβοϊκό. Ένα εύκολο μονοπάτι, ακόμη και για αρχάριους είναι ο δρόμος που οδηγεί στο αρχαίο λατομείο και συνεχίζει στη σπηλιά του Νταβέλη, το καταφύγιο του φοβερού λήσταρχου, που έχει συνδεθεί με θρύλους και τρομακτικές θεωρίες συνωμοσίας και υπερφυσικών φαινομένων. Στην περιήγηση μας στο βουνό θα συναντήσουμε πολλές πηγές, αρχαία και βυζαντινά μνημεία, εκ των οποίων το πιο γνωστό και από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, η Μονή Πεντέλης. Τα βουνά της Αττικής δεν έχουν δύσβατα και απόκρημνα μονοπάτια. Η δυσκολία τους έγκειται στην υψομετρική διαφορά (αν είναι δηλαδή ανηφορικά) και στις ώρες που διαρκεί η πεζοπορία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο χιόνι, τον πάγο και την ομίχλη.

Γεράνεια Όρη
Τα κατάφυτα Γεράνεια, το καταφύγιο του Μεγάρου κατά τη μυθολογία, εκτείνονται από την Κορινθία έως τα όρια της Δυτικής Αττικής. Ακολουθώντας απλές ή πιο σύνθετες διαδρομές, θα διασχίσουμε μονοπάτια με έλατα, πεύκα, δρυς και πλατάνια. Θα συναντήσουμε μοναστήρια και ερημοκλήσσια, θα περπατήσουμε στην προστατευόμενη περιοχή NATURA με τα περίπου 950 είδη φυτών και θα ανέβουμε ως την Παλιοβούνα που έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο θηραμάτων με τσακάλια, αλεπούδες, λαγούς, γεράκια πετροπέρδικες και κοτσύφια.

Κιθαιρώνας
Ο Κιθαιρώνας αποτελεί το φυσικό σύνορο Αττικής και Βοιωτίας. Τα μονοπάτια του είναι σε καλή κατάσταση και στην κορυφή του υπάρχει καταφύγιο που ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Ελευσίνας. Ένα σχετικά εύκολο μονοπάτι είναι από τα Βίλλια προς το καταφύγιο “Β.Τσάκος. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαδρομές που μπορούμε να ακολουθήσουμε μέσα από δάση με πεύκα και έλατα, ανακαλύπτοντας μεσαιωνικούς πύργους, εκκλησάκια και ρεματιές. Μάλιστα, το Εθνικό Μονοπάτι Ε22 που συνδέει τον Παρνασσό με την Αθήνα, διασχίζει τον Κιθαιρώνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Μην ξεκινήσετε αν δεν… έχετε μαζί σας ένα σακίδιο με όλα τα απαραίτητα και μπατόν. Αναζητήστε πληροφορίες στους Ορειβατικούς συλλόγους και στις ομάδες πεζοπορίας που γνωρίζουν πολύ καλά τα μονοπάτια και διοργανώνουν τακτικά πεζοπορίες.

  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, T 210 246 1528 www.eosacharnon.gr
  • Περιπατητική Ομάδα Υμηττού, T 210 724 5353 Κ1 690 745 9706 Κ2 693 828 3898, www.poymittou.gr
  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας, T 210 554 5430 www.eoseleusinas.gr