Πόρος – Η Βενετία του Αργοσαρωνικού

Βλέπεις

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ένα νησί με ένα στενό κανάλι θάλασσας να τη διαπερνά, σαν μία μικρή Βενετία, με νεοκλασικά σπίτια να σκαρφαλώνουν στο λόφο και πλούσια λεμονοδάση. Ανοίξτε τα! Μόλις φθάσατε στον Πόρο, το “μικρό πέρασμα”, όπως σημαίνει το όνομά του. Από τη μία πλευρά η πόλη του, αρχοντική και ρομαντική, με γραφικά σοκάκια και το ιστορικό ρολόι να στέκει ψηλά εδώ και περίπου έναν αιώνα. Κι από την άλλη ένας καταπράσινος παράδεισος γεμάτος με λεμονιές και πεύκα, θεραπευτικά νερά και τόποι λατρείας με εκπληκτική μοναστηριακή αρχιτεκτονική. Ξεναγηθείτε στην ιστορία του νησιού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου στην Πλατεία Κορυζή, και συνεχίστε για τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, για να θαυμάσετε τον τρούλο της βυζαντινής εκκλησίας, αγιογραφημένο από τον Παρθένη. Στην άλλη πλευρά του καναλιού, ένα από τα τρία μεγαλύτερα ιερά του Ποσειδώνα σάς περιμένει να το εξερευνήσετε με θέα το Σαρωνικό κόλπο και ανατολικά το μοναδικό Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής σάς υποδέχεται ανήμερα στη γιορτή του, την Παρασκευή του Πάσχα με τη μαγευτική θέα, το πολύτιμο ξυλόγλυπτο τέμπλο από την Καππαδοκία της Μ.Ασίας και την περίφημη εικόνα της Παναγίας, ζωγραφισμένη από τον Ιταλό Ραφαήλ Τσέκολι.

 

Ακούς

Οι στεριανοί ήχοι του καλαματιανού, του συρτού, του τσακώνικου και του τσάμικου είναι συνυφασμένοι με την παράδοση του Πόρου.

 

Οσφρένεσαι

Τους λεμονανθούς που στροβιλίζονται με το μοναδικό τους άρωμα στο απαλό αεράκι της Άνοιξης.

 

Γεύεσαι

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά και νόστιμα κρεατικά όπως η μπογάνα – αρνάκι ψητό στη γάστρα και για επιδόρπιο γλυκό του κουταλιού με ολόκληρο λεμονάκι.

 

Αγγίζεις

Ο Πόρος αποτελείται στην ουσία από δύο νησιά, τη Σφαιρία, όπου βρίσκεται η πόλη του και την Καλαυρία, γεμάτη από μοναδικές διαδρομές για περπάτημα και ποδήλατο.

Ακολουθήστε ένα βατό μονοπάτι για να φθάσετε στον πετρόκτιστο Φάρο Ντάνα με θέα το Σαρωνικό και τα Μέθανα.

Προχωρήστε δυτικά προς το απάνεμο λιμάνι που φιλοξενούσε για χρόνια τον Ρωσικό Ναύσταθμο και ανακαλύψτε μοναδικής αρχιτεκτονικής μοναστήρια καθώς επίσης τις αμέτρητες παραλίες κοντά στην πόλη ή γύρω από το νησί και αφεθείτε στα κρυστάλλινα νερά τους.

INFO Το ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο, αποτελεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα του αρχαίου θεού. Μαζί με αυτόν του Σουνίου και της Αφαίας στην Αίγινα σχημάτιζαν ένα ισοσκελές τρίγωνο.