Πως η διατροφή συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και μας προφυλάσσει από τις ιώσεις;

Βιταμίνη C
Πιθανότατα γνωρίζετε τη σύνδεση της βιταμίνης C με το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να πάρετε πολύ περισσότερη από τα εσπεριδοειδη και τα φυλλώδη πράσινα
λαχανικά;

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια και οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, όπως επίσης, το σπανάκι και
το μπρόκολο.

Βιταμίνη Β6
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B6 είναι οι μπανάνες, το άπαχο στήθος κοτόπουλου, τα ψάρια κρύου νερού, όπως ο τόνος, οι ψητές πατάτες και τα ρεβίθια.

Βιταμίνη Α
Όσον αφορά τη βιταμίνη Α, επιλέγουμε τα καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα. Το σώμα μετατρέπει αυτά τα καροτενοειδή, σε βιταμίνη Α και έχει αντιοξειδωτική δράση για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα .

Βιταμίνη D
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι καλύτερο να παίρνετε τις περισσότερες από τις βιταμίνες σας από τα τρόφιμα, αλλά η βιταμίνη D, μπορεί να είναι η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη σας μέσω τροφίμων όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες) και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα, χυμός πορτοκαλιού και δημητριακά. Πολλοί ανθρώπινοι οργανισμοί δεν απορροφούν εύκολα και άμεσα τη βιταμίνη D από τα τρόφιμα, οπότε αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, μιλήστε στο γιατρό σας για συμπληρώματα.

Σίδηρο
Το σίδηρο, το οποίο βοηθά το σώμα σας να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα, έρχεται σε διάφορες μορφές. Βρίσκεται άφθονο στα άπαχα πουλερικά, το κρέας , στα θαλασσινά, στα φασόλια, στο μπρόκολο και στα φρούτα.

Σελήνιο
Το σελήνιο φαίνεται να έχει ισχυρή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα..Βρίσκεται σε τροφές όπως είναι το σκόρδο, το μπρόκολο, οι σαρδέλες, ο τόνος και το κριθάρι.

Ψευδάργυρος
Μπορείτε να βρείτε πλούσιο ψευδάργυρο σε στρείδια, καβούρια, άπαχα κρέατα και πουλερικά, ψητά, φασόλια, γιαούρτι και ρεβίθια. Ο ψευδάργυρος φαίνεται να βοηθάει στην επιβράδυνση της ανοσολογικής απόκρισης και στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα σας.

Φολικό / φολικό οξύ
Το φολικό είναι η φυσική μορφή και το φολικό οξύ είναι η συνθετική μορφή, που συχνά προστίθεται στα τρόφιμα λόγω των οφελών της για την υγεία. Προσθέστε περισσότερα φασόλια και μπιζέλια στο ταψί σας σε τακτική βάση, καθώς και φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Μπορείτε επίσης να πάρετε φολικό οξύ σε εμπλουτισμένα τρόφιμα (ελέγξτε την ετικέτα), όπως εμπλουτισμένα ψωμιά, ζυμαρικά, ρύζι και άλλα 100% ολόκληρα προϊόντα σιτηρών. Έτσι, λοιπόν, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, λειτουργώντας ως ασπίδα, μπορεί να νικήσει τα εισβάλλοντα παθογόνα.

Αθηνά Γρέκα – MD
Ειδικός παθολόγος-Διατροφολόγος, Εξειδίκευση στην
Γεροντολογία
www.pathologosgreka.gr

Γιάγκος Τσικκίνης -MD
Ειδικός παθολόγος-Βιολόγος, Εξειδίκευση στην υπέρταση
fb: @YA.partners