Πρίνος Καβάλας, Energean Μια παραγωγή πετρελαίου και αερίου σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες

Διαβάζοντας ή ακούγοντας ότι σε μια από τις ωραιότερες και πλέον τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας λειτουργεί μια βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ίσως κάποιος να νόμιζε ότι πρόκειται για fake news! Κι όμως…

To συγκρότημα του Πρίνου που διαχειρίζεται η Energean

 

Η Energean είναι μια εταιρεία έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου με σημαντικές υποδομές στη Μεσόγειο και παραγωγή που ξεπερνά τα 100.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων το 82% είναι σε φυσικό αέριο. Από το 2008, διαχειρίζεται την μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, τα κοιτάσματα του Πρίνου στον Κόλπο της Καβάλας, μεταξύ Θάσου και Καβάλας, τα οποία είναι ενεργά από το 1981. Η Energean συνεχίζει ένα εξαιρετικό περιβαλλοντικό ιστορικό που συνοψίζεται στη φράση «ούτε στάλα πετρέλαιο τόσα χρόνια στη θάλασσα» και καταρρίπτει μύθους και προκαταλήψεις.

Αν κάποιος έχει ήδη επισκεφθεί την περιοχή με τις πανέμορφες παραλίες στην Καβάλα και τα πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία της Θάσου, από τις οποίες οι εξέδρες παραγωγής είναι ορατές και απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα… Αν κάποιος μένει εκεί και βλέπει καθημερινά τα ψαροκάικα και τις τράτες να τροφοδοτούν την τρίτη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας… Αν κάποιος έχει ζήσει την περιοχή από την εποχή του τέλους των καπνοβιομηχανιών και έχει συνειδητοποιήσει πως αυτή η δραστηριότητα βοήθησε να δημιουργηθεί ένας νέος αναπτυξιακός πόλος…

 

Η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία του Δασυλίου Πρίνου με θέα στις εξέδρες

 

Σίγουρα δεν χρειάζεται άλλα πειστήρια!

Για όσους όμως δεν γνωρίζουν, ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές πληροφορίες:

-Το κατ΄ εξοχήν καλοκαιρινό 4μηνο Ιούνιος – Σεπτέμβριος του 2022, την Θάσο επισκέφθηκαν σχεδόν 1,5 εκατ. επισκέπτες. Το νησί διαθέτει πάνω από 11.000 κλίνες σε ξενοδοχεία και περίπου 15.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα!

Η παραλία των Αμμολόφων στον Κόλπο της Καβάλας

 

-Ο κόλπος της Καβάλας και η Θάσος έχουν σταθερά κάθε χρόνο πάνω από 10 γαλάζιες παραλίες, μία εκ των οποίων είναι στο Δασύλιο Πρίνου, με φόντο τις εξέδρες παραγωγής.

-Μελέτες του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου  Αθηνών (2016) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (2022) έχουν δείξει αντίστοιχα ότι η θαλάσσια βιοποικιλότητα στην περιοχή των εξεδρών δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και ότι ο υγροβιότοπος του ποταμού Νέστου, που βρίσκεται επίσης λίγα χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις, δεν εμφανίζει ίχνος υδρογονανθράκων.

-H τελευταία σεισμική έρευνα (2015) έδειξε ότι στον Κόλπο της Καβάλας ζουν δεκάδες δελφίνια, φυσητήρες καθώς και πολλά ακόμη θαλάσσια είδη που διαβιούν ή διέρχονται μόνο από καθαρά νερά.

Δελφίνια στον Κόλπο της Καβάλας

-Η συγκεκριμένη δραστηριότητα απασχολεί άμεσα περί τους 150 εργαζόμενους και εισφέρει στην οικονομία της περιοχής περί τα 14 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική προοπτική απασχόλησης για τους νέους της περιοχής, μέσω και της συνεργασίας της εταιρείας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και τα εξειδικευμένα τμήματά του.

-Οι λεκάνες του Πρίνου, στις οποίες έχουν εξαντληθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σχεδιάζεται να φιλοξενήσουν τα επόμενα χρόνια ένα project με σημαντικό όφελος για το περιβάλλον. Θα πρόκειται για το 1ο project αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ελλάδα) στο οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύεται ετησίως ποσότητα CO2 που αναλογεί στο 1/3 των σημερινών εκπομπών του βιομηχανικού τομέα στην χώρα.

Ο Πρίνος είναι μια απόδειξη ότι η βιομηχανία υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για τα προβλήματα που επιφέρει η Κλιματική Αλλαγή. Και, σίγουρα, είναι ένα παράδειγμα για το οποίο η χώρα μας μπορεί να είναι υπερήφανη!