Ροδόπη: Το αντάμωμα των Αισθήσεων

Βλέπεις:

Τσανάκλειος Σχολή (Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Κομοτηνής)

 

Στην καρδιά της Θράκης συναντούνται η Ανατολή με τη Δύση, στις γεύσεις, στους πολιτισμούς και στην ιστορία, δημιουργώντας έναν μοναδικό καμβά εμπειριών. Περπατήστε στη – βραβευμένη για την προσβασιμότητά της – Κομοτηνή. Εκεί συνυπάρχουν αρμονικά το χριστιανικό με το ισλαμικό στοιχείο. Με αφετηρία το άγαλμα του καθηγητή του Αϊνστάιν, Κ. Καραθεοδωρή στην κεντρική πλατεία, ανακαλύψτε τα μουσεία της πόλης, το Βυζαντινό, το Αρχαιολογικό, το λαογραφικό αλλά και το μουσείο του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα που αυτό το φθινόπωρο μεταστεγάζεται στην Τσανάκλειο Σχολή. Γνωρίστε μία από τις ισχυρότερες πολιτείες του αρχαιοελληνικού κόσμου, την Μαρώνεια, με το αρχαίο θέατρο, τα ρωμαϊκά προπύλαια και τα ψηφιδωτά. Προσευχηθείτε στο μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, εκεί που συρρέουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι για να προσκηνύσουν τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου. Η παράδοση λέει ότι πριν από τριακόσια χρόνια η ιερή εικόνα της Παναγίας φανερώθηκε στον οθωμανό μπέη της περιοχής, ο οποίος έβλεπε επί τρεις ημέρες σε όραμα έναν Σταυρό στην κορυφή ενός δέντρου.

 

Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος

(Πηγή φωτογραφίας: Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης)

 

Ακούς:

Ο ήχος της καμπάνας των χριστιανικών εκκλησιών και οι προσευχές που αντηχούν από τους μιναρέδες συνυπάρχουν αρμονικά στην περιοχή που γεννήθηκε ο έντεχνος Θανάσης Γκαϊφύλλιας αλλά και παραδοσιακοί μουσικοί, όπως ο δάσκαλος βιολιού Κυριάκος Πετράς και ο Βασίλης Σερμπέζης.

 

Οσφραίνεσαι: 

Η μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ που “δραπευτεύει” από τα καφεκοπτεία του παλιού κέντρου της Κομοτηνής και απλώνεται τριγύρω μαζί με το πρωινό φθινοπωρινό αεράκι, σάς προσκαλεί να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα φλυτζάνι ελληνικό καφέ. Το φρέσκο βούτυρο που αναδύεται από τα λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά της πόλης σάς οδηγεί σε γαστριμαργικούς πειρασμούς που είναι δύσκολο να αντισταθείτε.

 

Γεύεσαι:

Απολαύστε τα φημισμένα στραγάλια σε όλες τις γεύσεις.

(Πηγή φωτογραφίας: Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης)

 

Θρακιώτικη και πολίτικη κουζίνα ανταμώνουν σε ένα μοναδικό “πανηγύρι” γεύσεων. Αναζητήστε στα παραδοσιακά εστιατόρια της περιοχής μοσχαρίσιο γύρο, σαρμά – γεμιστή μαντήλα με ρύζι, χοιρινό με λάχανο, ντόπια παστά και αλίπαστα, το θρακιώτικο ψάρι λικουρίνο και καβουρμά. Συνοδεύστε με τσίπουρο αλλά και μπύρα Ροδόπης. Δοκιμάστε τα φημισμένα στραγάλια στη γεύση που σας αρέσει: αλμυρά, πιπεράτα, γλυκά ή καραμελωμένα και γλυκαθείτε με το περίφημο σουτζούκ λουκούμ.

 

Αγγίζεις:

Κάντε hiking στα μονοπάτια του πευκόφυτου άλσους της

Η πρωινή πάχνη του Φθινοπώρου καλύπτει με το κατάλευκο πέπλο της τα μοναδικά τοπία της Ροδόπης και σάς προσκαλεί να απολαύσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία περπατώντας κάθε μονοπάτι του Παπίκιου όρους και των Θρακικών Μετεώρων, στα παραλίμνια δάση της λίμνης Ισμαρίδας με τους ερωδιούς και στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας. Για τους τολμηρούς, επιλέξτε τη δύσκολη ανάβαση των Θρακικών Μετεώρων. Αιχμαλωτίστε στο μυαλό σας μοναδικές εικόνες ενός τοπίου που το φθινόπωρο αλλάζει χρώματα και μαγεύει με την ομορφιά του καθώς μια αγέλη με άγρια άλογα καλπάζει μπροστά στα μάτια σας. Για φυσιολάτρες και ορεινούς ποδηλάτες το Παπίκιο όρος είναι ιδανικό για διαδρομές μέσα στην πλούσια βλάστηση. Για πιο οικογενειακές στιγμές, περπατήστε με τα παιδιά σας στο πευκόφυτο άλσος της Νυμφαίας – μια κοντινή εξόρμηση από την πόλη της Κομοτηνής. Ακολουθήστε τα πλακόστρωτα μονοπάτια του μέχρι το βυζαντινό κάστρο για να θαυμάσετε μία σπάνια θέα στον κάμπο της Ροδόπης με τα τρία ποτάμια του να τον διαχέουν.

Κάντε hiking στα μονοπάτια του πευκόφυτου άλσους της Νυμφαίας (Πηγή φωτογραφίας: Δήμος Κομοτηνής)

 

ΙΝΦΟ: Ο μύθος λέει ότι η Ροδόπη ήταν βασίλισσα της Θράκης, αδελφή και σύζυγος του Αίμου και μητέρα του Έβρου. Οι θεοί μεταμόρφωσαν τη Ροδόπη και τον Αίμο σε βουνά εξαιτίας της αλαζονείας τους να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τον Δία και την Ήρα.