Στην αγκαλιά και στα χωριά του ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ

Αξίζει να τα δεις αξίζει να τα ζήσεις

Γιάννης Λάσκαρης : επιμέλεια παρουσίασης

 

Εκεί που το απέραντο γαλάζιο της απάνεμης θάλασσας δίνει τη σκυτάλη στην πλούσια χλωρίδα και το τοπίο με τις μεγάλες εναλλαγές και στροφές σε κατευθύνει σε έναν μαγικό ορεινό όγκο, είναι ακριβώς η στιγμή που ξεκινά η «περιηγητική σκυταλοδρομία» και έχεις αφήσει το γνωστό Πεταλίδι της Μεσσηνίας για να βρεθείς στην αγκαλιά του ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ και να γνωρίσεις τα στολίδια του, τα όμορφα και γραφικά χωριά του.

 

Το πρώτο συναπάντημα είναι με το περίφημο ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ που αγγίζει θάλασσα και βουνό έχει φιλόξενους κατοίκους και ενδείκνυται για περιήγηση στα ξωκλήσια του και στα σημεία που ο θρύλος ενώνεται περίτεχνα με την απρόσκοπτη θέα στο Μεσσηνιακό.

 

Ο δρόμος ανηφορικός οδηγεί στην γοητευτική ΜΑΘΙΑ που σαγηνεύει και κόβει την ανάσα όταν αντικρίζεις τη θάλασσα και μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας από την είσοδο του χωριού.

Όσο προχωράς στην καρδιά του ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ τόσο μαγεύεσαι από την χλωρίδα που το περικυκλώνει ώσπου αντικρίζεις την ΛΥΚΙΣΣΑ με τους ελάχιστους αλλά ζεστούς ανθρώπους της και την ιστορική και αγέρωχη εκκλησία της. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και ο περιποιημένος χώρος φιλοξενίας του συλλόγου του χωριού για τους επισκέπτες.

 

 

Αξίζει πια να περπατήσεις μέχρι την ΓΑΜΒΡΙΑ και το ΑΓΝΑΝΤΙΟ που επιβεβαιώνει το όνομα του με τη θέα που το διακρίνει. Πολύ κοντά είναι και το ΚΟΚΚΙΝΟ ένα αρχοντικό χωριό με πέτρινα σοκάκια πολλά καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια και τη θρυλική ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ όπου η παράδοση θέλει να την επισκέπτεσαι για να θεραπευτείς.

 

Ο δραστήριος σύλλογος και εδώ έχει αφήσει το στίγμα του.

Κάπου εδώ συναντάμε τους ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ και ΦΥΛΑΚΕΣ του ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ που είναι μια ομάδα ενεργών πολιτών που εθελοντικά διανοίγουν μονοπάτια ομορφαίνουν το ΛΥΚΟΔΗΜΟ και φιλοδοξούν να τον μετατρέψουν στον παράδεισο των περιπατητών.

 

Έτσι μέσα από τα διανοιγμένα μονοπάτια θα οδηγηθούμε στο θρυλικό και απάτητο από τους κατακτητές ΡΩΜΥΡΙ το χωριό που κυοφορεί την ιστορία του γνωστότερου τσάμικου «ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΤΗΝ ΑΥΛΗ».

Ρωμύρι

Πράγματι εδώ είναι η γνωστή αυλή για την οποία και γίνεται αναφορά στο τραγούδι και εδώ η περιήγηση είναι αποκάλυψη. Ο πολιτιστικός σύλλογος έχει επέμβει λυτρωτικά και έχει διασωθεί η αρχιτεκτονική του έρημου μεν αλλά γεμάτο προοπτικές χωριού.

 

Ο δρόμος κατηφορικός και σχεδόν ήπιος θα μα οδηγήσει στο όμορφο Καλοχώρι με τα παραδοσιακά του καφενεία και τους καλοπροαίρετους και εγκάρδιους κατοίκους του.

                                                                                                                                                            Καλοχώρι

 

Από εκεί χωρίς κόπο θα επισκεφθούμε και την πανέμορφη ΜΑΥΡΟΛΙΜΝΑ του ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟΥ που δεν είναι και τόσο γνωστή αλλά εξίσου μαγική όπως το υπόλοιπο σύμπλεγμα του ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟΥ.

ΜΑΥΡΟΛΙΜΝΑ

 

Εδώ τελειώνει ένα μέρος φυσικά του τελετουργικού μύησης στην κρυφή γοητεία του ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ καθώς υπάρχουν και άλλα που μπορείς να «θαυμάσεις» και όπως είναι εξακριβωμένο ο περιηγητής κοιτάζει το μέλλον και χαράζει πορείες. Αξίζει να ζεις στο Λυκόδημο αλλά αξίζει και να τον ζήσεις.

* To Λυκόδημο είναι βουνό της Μεσσηνίας με Υψόμετρο 959 μέτρα. Στην καρδιά του βουνού ευδοκιμεί πλούσια χλωρίδα ενώ απαντάται και σπάνια πανίδα.

Κάποια χωριά παραμένουν ζωντανά κάποια άλλα έχουν ερημωθεί εντελώς.