ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΜΒΑΛΗ : Το κρασί στη Θεσσαλία

 

Η Θεσσαλία βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής Ελλάδας και έχει σημαντική αμπελοκαλλιέργεια τόσο στις βουνοπλαγιές (Ραψάνη, Κρανιά, Μεσενικόλα) όσο και στα πεδινά (Τύρναβος, Βούναινα, Μετέωρα). Στις λευκές ποικιλίες συναντάμε το Ασύρτικο, τον Ροδίτη, το Μοσχάτο Αμβούργου, το Μπατίκι, το Σαββατιανό Chardonnay και το Sauvignon Blanc και στις κόκκινες τη Λημνιώνα, το Λημνιό, το Ξινόμαυρο, το Syrah, το Cabernet Sauvignon αλλά και τις ιταλικές Sagiovese και Nebbiolo.

 

Στη Λάρισα μάς δίνει κρασιά ΠΟΠ η Ραψάνη με ξινόμαυρο, κρασάτο και Σταυρωτό (reserve και grand reserve). Στην Καρδίτσα τα ΠΟΠ Μεσενικόλα με τις ποικιλίες μαύρο Μεσενικόλα, Carignan και Syrah και στη Μαγνησία τα ΠΟΠ Αγχίαλος με παραγωγή λευκών (ξηρών, ημίξερων και ημίγλυκων) από Ροδίτη και Σαββατιανό. Ο Τύρναβος αποτελεί τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη (30.000 τόνους σταφυλλιού) με Μοσχάτο Αμβούργου, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Chardonnay και Syrah. Πάνω από 40 οινοποιεία πολλά εκ των οποίων είναι επισκέψιμα, αξίζουν την προσοχή μας και συνδυάζονται ευχάριστα με μικρές αποδράσεις.

 

Αντιγόνη Καραμβάλη

Οινολόγος