Βασιλική Χατζηραφαήλ: Ινομυώματα Μήτρας – Όσα πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες

 

Δρ. Βασιλική Χατζηραφαήλ

Ρομποτική και λαπαροσκοπική χειρουργός

Εξειδικευμένη στην ενδομητρίωση

 

 

Ινομυώματα Μήτρας – Όσα πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες

 

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που η διάγνωση τους γίνεται εύκολα με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σωστή παρακολούθηση από έμπειρο στα ινομυώματα γυναικολόγο αρκεί.

Κάποιες φορές, όμως, είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων, ειδικά όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις όπως :α) ινομυώματα που δυσκολεύουν τη σύλληψη ή β) προκαλούν μεγάλες αιμορραγίες ή γ) έχουν εκφυλιστεί ή δ) προκαλούν πόνο ή ε) καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στη κοιλιά και προκαλούν πιεστικά φαινόμενα.

Ποιες κατηγορίες ινομυωμάτων υπάρχουν;

Τα ινομυώματα μπορεί να εμφανιστούν στο εσωτερικό της μήτρας (υποβλεννογόνια ινομυώματα) και συνήθως είναι αυτά τα ινομυώματα που προκαλούν τα σημαντικότερα προβλήματα, στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας (υπορογόνια ινομυώματα), στο τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχωματικά ινομυώματα).

Πώς δημιουργούνται;

Η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ορμονών (οιστρογόνα) στο αίμα της γυναίκας μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία ινομυωμάτων

Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία, η οποία μπορεί να εμφανίζεται με πολύ περισσότερο αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου (μηνορραγία) αλλά μπορεί να είναι και σαν σταγονοειδής αιμόρροια όλο το μήνα. Άλλα συμπτώματα είναι αίσθημα πίεσης στην πύελο, δυσκοιλιότητα και δυσκολία στην ούρηση. Η ύπαρξη ινομυωμάτων ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στην επίτευξη αλλά και στην εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Πώς γίνεται ένα χειρουργείο για την αφαίρεση ινομυωμάτων;

Στις νεαρές γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν γίνεται διατήρηση της μήτρας και αφαιρείτε προσεκτικά μόνο το ινομύωμα.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες ή στις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους, η αντιμετώπιση για τα ινομυώματα μήτρας μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας (υφολική ή ολική υστερεκτομή). Η αφαίρεση του ινομυώματος είναι μια επέμβαση η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιότητα και χειρουργική εμπειρία. Πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς στην αφαίρεση ινομυωμάτων καθώς μπορεί εύκολα να επηρεαστεί η γονιμότητα της γυναίκας. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με ανοιχτή τομή, λαπαροσκοπικά ή με Ρομποτική Χειρουργική (στις πιο δύσκολες περιπτώσεις).

Ποια είναι η ιδανική μέθοδος για την αφαίρεση των ινομυωμάτων;

Η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη Ρομποτική Χειρουργική που είναι, ουσιαστικά, η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης των ινομυωμάτων. Μόνο το 5% των περιστατικών αντιμετωπίζεται, πλέον, με ανοιχτό χειρουργείο.

Ένα ρομποτικό χειρουργείο γίνεται μέσω 3-4 πολύ μικρών τομών στην κοιλιά και με τη χρήση λεπτών εργαλείων και κάμερας γίνεται η αφαίρεση των ινομυωμάτων. Ο γιατρός αφαιρεί το ινομύωμα με ειδικό εργαλείο, όσο μεγάλο και αν είναι από μια μικρή οπή του 1 cm που υπάρχει ήδη στην κοιλιά. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο και επειδή οι τομές είναι πολύ μικρές δεν υπάρχουν οι επιπλοκές του ανοιχτού χειρουργείου, όπως είναι η μετεγχειρητική κήλη ή η διαπύηση του τραύματος.

 

Η ρομποτική χειρουργική θεωρείται στις μέρες μας η πιο σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης των ινομυωμάτων. Ο γυναικολόγος χειρουργεί με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος το οποίο δεν είναι αυτόνομο. Ο χειρουργός κάθεται σε μια χειρουργική κονσόλα και οι κινήσεις του μεταδίδονται μέσω του ρομποτικού συστήματος, με απόλυτη ακρίβεια στα εργαλεία που ο ίδιος έχει τοποθετήσει από πριν στην κοιλιά της ασθενούς.