Φθινόπωρο και Δέρμα: τρία βασικά βήματα για τη φροντίδα του

 

 

Δρ. Μαρία Πολίτου

Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος

Επιμελήτρια Α’ στην Α’ Πανεπιστημιακή κλινική Δερματικών και Αφροδισίων νοσημάτων

Νοσ. “Α. Συγγρός”

 

 

Φθινόπωρο και Δέρμα: τρία βασικά βήματα για τη φροντίδα του

 

Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί του, για πολλούς από εμάς, πέρασαν και οι στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Και ενώ ο ήλιος και η ζέστη του καλοκαιριού έχουν ευεργετική επίδραση στη διάθεσή μας, εντούτοις, συχνά αφήνουν ανεπιθύμητα σημάδια στην επιδερμίδα μας, όπως ανομοιόμορφο μαύρισμα, ερεθισμένο και αφυδατωμένο δέρμα καθώς και θαμπάδα. Από την άλλη, οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε συνδυασμό με τον αέρα αλλά και τους πολύ ζεστούς εσωτερικούς χώρους ταλαιπωρούν το δέρμα μας, το οποίο συχνά ερεθίζεται, ξηραίνεται και σκάει. Βαδίζοντας, λοιπόν, προς την “καρδιά” του φθινοπώρου και καθώς η θερμοκρασία και η ηλιακή ακτινοβολία μειώνονται, αυτή είναι η κατάλληλη εποχή, υιοθετώντας μόλις τρία βήματα, αφενός να αναζωογονήσουμε το δέρμα μας, αφετέρου να το προετοιμάσουμε και να το προστατεύσουμε από τις ακραίες συνθήκες του χειμώνα.

 

Βήμα Α: Απολέπιση

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η παρατεταμένη ηλιοέκθεση έχουν ως αποτέλεσμα μια ανομοιογενή υφή του δέρματος με ξηρότητα και ανομοιόμορφο μαύρισμα. Η λάμψη της επιδερμίδας μας συχνά χάνεται και τη θέση της παίρνει μια καθόλου κολακευτική θαμπάδα. Η σωστή και κατάλληλη για το δικό μας τύπο δέρματος απολέπιση θα αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα, θα μειώσει τις διχρωμίες και θα επαναφέρει την ομαλότητα της επιδερμίδας, την απαλότητα και την επιθυμητή λάμψη ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει στα ενυδατικά προϊόντα να εισχωρήσουν καλύτερα και να αποκαταστήσουν την υγρασία της επιδερμίδας μας κάτι που μας οδηγεί στο 2ο βήμα.

 

Βήμα Β: Ενυδάτωση- επανόρθωση

Ο καυτός ήλιος, η ζέστη και η αλμύρα μπορεί να συμβάλλουν στην καλοκαιρινή ευεξία, ταυτόχρονα, όμως, μειώνουν τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος ενώ παράλληλα οδηγούν σε απώλεια θρεπτικών συστατικών. Το δέρμα μας δείχνει κουρασμένο, θαμπό, σκληρό και ερεθισμένο. Επιπρόσθετα, οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε συνδυασμό με τον αέρα και τις υψηλές θερμοκρασίες των εσωτερικών χώρων, οι οποίες συχνά συνοδεύονται από χαμηλά επίπεδα υγρασίας, επιτείνουν την ταλαιπωρία και την ξηρότητα της επιδερμίδας. Το φθινόπωρο, λοιπόν, είναι η κατάλληλη εποχή ώστε να ενυδατώσουμε σωστά το δέρμα μας και να εφαρμόσουμε θεραπείες υποκατάστασης των χαμένων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η συντήρηση της καλής ενυδάτωσης και αναζωογόνησης του δέρματος και κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι σημαντική ώστε να διατηρεί την ελαστικότητά του και την καλή του όψη. Ο δερματολόγος μας είναι ο ειδικός που θα μας προτείνει τις καταλληλότερες θεραπείες (μεσοθεραπείες, δερμοαπόξεση κ.τ.λ.) και τα καταλληλότερα προϊόντα για τη δική μας ηλικία και τύπο δέρματος.

 

Βήμα Γ: Προστασία

Βαδίζοντας προς την “καρδιά” του φθινοπώρου, οι ηλιόλουστες ημέρες παραχωρούν όλο και περισσότερο τη θέση τους στα πρωτοβρόχια και στο συννεφοσκεπή ουρανό. Παρά το γεγονός ότι ο δυνατός ήλιος μετακινείται σε άλλα σημεία του πλανήτη μας, η ανάγκη για ηλιοπροστασία παραμένει καθ ΄όλη τη διάρκεια του έτους καθώς η βλαπτική επίδραση των ηλιακών ακτίνων δεν περιορίζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, το κρύο, οι άνεμοι, το θερμό και ξηρό περιβάλλον των εσωτερικών χώρων, τα καυσαέρια και το εργασιακό στρες ταλαιπωρούν την επιδερμίδα μας και καθιστούν απαραίτητη τη λήψη μέτρων ώστε να την προστατέψουμε από τις βλαπτικές συνέπειές τους. Ο δερματολόγος μας θα μας προτείνει την ιδανικότερη για εμάς αντηλιακή προστασία και κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και τις καταλληλότερες θεραπείες και προϊόντα προστασίας του δέρματος από τους βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μαζί του η ευκαιρία για νέες αποφάσεις και νέα ξεκινήματα. Η φροντίδα του δέρματος μας πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας. Ο δερματολόγος μας είναι ο συνεργάτης μας σε αυτό και θα μας κατευθύνει ώστε να διατηρούμε μια υγιή, αναζωογονημένη και λαμπερή όψη. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας.