Νέα εποχή για το yachting στην Ελλάδα

ΤΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Σ
ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

 

Η χώρα μας, με τη μοναδική της πολυνησία ως συγκριτικό πλεονέκτημα, ανήκει, πλέον, στον χάρτη των ισχυρών κρατών στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Η αναπτυξιακή πορεία του κλάδου είναι εντυπωσιακή και, πλέον, με το νέο, εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο, έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ο Θαλάσσιος Τουρισμός και το yachting, ήταν από την αρχή ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα πρώτα αποτελέσματα ιδιαίτερα αφήνοντας πίσω τα δύο χρόνια της πανδημίας, να κάνουν την εμφάνισή τους.

 

 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την περασμένη άνοιξη, πέρασε το σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου δραστηριοποίησης των σκαφών αναψυχής και των τουριστικών ημεροπλοίων. Στόχος μας ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής. Tο 2022 θα κλείσει ως μία εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό, αλλά και το διεθνές yachting. Θα αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, για να απελευθερωθούν υγιείς δυνάμεις έτσι ώστε το ελληνικό yachting να γίνει πρώτο στον κόσμο. Το νέο νομοσχέδιο, ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τάσεις του θαλάσσιου τουρισμού, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το yachting, μιας και οι προβλέψεις του παρέχουν, πλέον, την δυνατότητα στην Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, αποκομίζοντας πολλά και σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.

Δίνει τη δυνατότητα για την ανάδειξη του νησιωτικού και θαλάσσιου χώρου ως βασικού στοιχείου του παραγωγικού ιστού της Χώρας, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών των νησιών και των παράκτιων περιοχών, δημιουργεί ένα σταθερό περιβάλλον για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση κεφαλαίων και βοηθά στην παράλληλη ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών και την εν γένει προώθηση της ελληνικής ναυτοσύνης και κουλτούρας.Οι πρόνοιές του όμως δεν σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται σε πολλούς και σύνθετους άλλους τομείς του θαλάσσιου τουρισμού, προσφέροντας ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις, ικανές να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κίνητρο, ωθώντας την Ελλάδα στην ομάδα των ισχυρών κρατών στον τομέα του yachting. Το 2023, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία ανάπτυξης του κλάδου και σίγουρα θα αποτελέσει τη χρονιά όπου τα αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.