Αισιοδοξία για τη Συνέχιση της Δυναμικής του Ελληνικού Τουρισμού και τον Χειμώνα

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, κας ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΟΥΡΤΖΗ

 

Η κυρία Σοφία Ζαχαράκη, ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια και όρεξη για ουσιαστικό έργο, μετά από δύο χρόνια ανάληψης των καθηκόντων της ως υφυπουργός τουρισμού, έχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο να επιδείξει. Από προγράμματα προβολής, ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού έως και δράσεις για την τουριστική εκπαίδευση και την προώθηση της τουριστικής συνείδησης. Στη συνέντευξή της στο grtraveller, η υφυπουργός κάνει ιδιαίτερη μνεία στον χειμερινό τουρισμό και στις ενέργειες του υπουργείου για την ανάδειξή του.

 

«Η εξαιρετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού

που ξεπέρασε κάθε προσδοκία φέτος,

θα βάλουμε τα δυνατά μας

να συνεχιστεί αυτή η δυναμική και στους χειμερινούς προορισμούς»

 

Βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα σε μία μετά- covid-19 εποχή. Ποιες δράσεις  πραγματοποίησε το υπουργείο τουρισμού για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού και ποιες οι προσδοκίες σας για το φετινό χειμώνα;

Πράγματι, θα είναι ο πρώτος χειμώνας στον οποίον δεν αναμένεται να έχουμε περιοριστικά μέτρα και άρα θα μπορούμε όλοι οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες μας να απολαύσουμε τις μοναδικές δυνατότητες χειμερινού τουρισμού της χώρας μας. Φέτος, συνεχίζεται η εκστρατεία προβολής η οποία για πρώτη φορά πέρυσι είχε σκέλος ειδικά αφιερωμένο στον χειμερινό τουρισμό- το περίφημο “Greece does have a winter”. Επιπλέον, υλοποιείται δράση προώθησης χειμερινών τουριστικών πτήσεων. Και ήδη θέτουμε τις βάσεις για το μέλλον, προωθώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα επένδυσης στον ορεινό και χειμερινό τουρισμό ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αναβάθμιση υποδομών χιονοδρομικών κέντρων, ορεινών καταφυγίων, και ορεινών μονοπατιών. Επιπλέον και ο κλάδος της κρουαζιέρας θα συμβάλλει με την χειμερινή κρουαζιέρα. Βάσει των στοιχείων κρατήσεων, και παρά τις παγκόσμιες αντιξοότητες της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, υπάρχει αισιοδοξία ότι η εξαιρετικά θετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού που ξεπέρασε κάθε προσδοκία φέτος, θα συνεχιστεί και τον χειμώνα.

Τι κίνητρα θα δοθούν στους Έλληνες να ταξιδέψουν στη χώρα τούς χειμερινούς μήνες;

Κομβικής σημασίας για την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού είναι το αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Μεριμνήσαμε ώστε το φετινό πρόγραμμα να επεκταθεί  για το σύνολο της χειμερινής περιόδου μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. Στους 275.000 ήδη δικαιούχους που μπορούν να κάνουν ήδη χρήση των ψηφιακών καρτών για διαμονή ύψους 150 € (200€ για ΑΜΕΑ) σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο και κατάλυμα της χώρας, προστίθενται ακόμη 125.000 τους χειμερινούςμήνες, κατόπιν νέας κλήρωσης

.

 

Οι συνολικά 400.000 δικαιούχοι αναμένεται να δώσουν μια σημαντική περαιτέρω ώθηση στην χειμερινή τουριστική κίνηση. Παράλληλα, η χώρα μας σήμερα διαθέτει περισσότερες επιλογές χειμερινού τουρισμού παρά ποτέ, προσφέροντας έτσι δυνατότητες που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη.

Η ελληνική φιλοξενία μπαίνει στα δημοτικά σχολεία με το πρόγραμμα “Φιλοξενία ΜΟΥ” που  ανακοινώσατε πρόσφατα σε συνεργασία με το ΞΕΕ. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προοπτικές του προγράμματος;

Η φιλοξενία αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο των Ελλήνων, και είναι βάση του στρατηγικού μας πλεονεκτήματος στον τουρισμό, δηλαδή στο βασικό στήριγμα της εθνικής μας οικονομίας. Γι’ αυτό, μαζί με το ΞΕΕ, το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, ώστε για πρώτη φορά, οι μαθητές  της χώρας να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της ελληνικής φιλοξενίας, να γνωρίσουν τη σημασία του τουριστικού τομέα για την κοινωνία και την οικονομία μας, να εμπεδώσουν την εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας στο πεδίο του τουρισμού και τελικά να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις. Ταυτόχρονα, μέσα από το καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό, οι μαθητές θα μπορούν να προσεγγίσουν τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της χώρας μας, τις ξεχωριστές ομορφιές του κάθε τόπου, τον πολιτισμό και την παράδοσή του. Να γίνουν οι ίδιοι οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου τους. Πρόκειται για την πρώτη σχετική πρωτοβουλία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, την αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας, Ζέτα Μακρή, το Ι.Ε.Π. αλλά και την ομάδα εκπαιδευτικών, ειδικών παιδαγωγών και κοινωνιολόγων που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του πρωτότυπου και ποιοτικού υλικού του προγράμματος.

Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου τουρισμού για την τουριστική εκπαίδευση και πώς αυτά αλλάζουν τα έως τώρα δεδομένα;

Προχωράμε με τη δημιουργία Τουριστικής Ακαδημίας με ισχυρό εξωστρεφή χαρακτήρα και ερευνητικό σκέλος, με την αναβάθμιση των προγραμμάτων των σχολών μας, με την προσθήκη νέων ειδικοτήτων (πχ Θαλασσοθεραπεία στην μετεκπαίδευση, φιλοξενία δωματίων, υπηρεσίες τουριστικού γραφείου στο ΙΕΚ τουρισμού Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη). Επίσης, δρομολογούμε την υλοποίηση του μεγαλύτερου, μέχρι σήμερα, προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων ύψους 46 εκ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης, για χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και ανέργους. Παράλληλα, προωθήσαμε ήδη την επανίδρυση και το νέο κανονισμό των ΙΕΚ που αναβαθμίζει τη λειτουργία τους, την εκκίνηση των ΙΕΚ και των ΑΣΤΕ ήδη από τις 17 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ενώ προγραμματίζεται και η έναρξη της μετεκπαίδευσης περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Επίσης, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή της εξαγγελίας του πρωθυπουργού με αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των σπουδαστών των ΙΕΚ μας από 1.000 σε 1.500 €, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και για τις σπουδάστριες και σπουδαστές των ΙΕΚ μας.

 

Τον Ιανουάριο κλείνετε δύο χρόνια στο Υπουργείο Τουρισμού. Ποια θεωρείτε ορόσημα στην ως σήμερα θητεία σας ως υφυπουργός;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν αναμφισβήτητα η διαχείριση της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που από τη θέση ευθύνης μου είχα την ευκαιρία να συμβάλω στην δυναμική ανάκαμψη του 2021 και στην υπέρβαση των προσδοκιών για το 2022, με σημαντική, μάλιστα, αύξηση της δαπάνης ανά επισκέπτη. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έπαιξε η αδιάλειπτη έμφαση που δίνουμε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με τις δράσεις που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε για την αναβάθμιση των υποδομών τους, της ορατότητας τους και της συμμετοχής τους στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την έμφαση στις πολλές επιλογές που έχει ο ταξιδιώτης σε όλη την Ελλάδα πέραν του κλασικού δίπτυχου ήλιος και θάλασσα. Επίσης, ιδιαίτερη χαρά έχω για την αρμοδιότητα υλοποίησης του μεγαλύτερου προγράμματος στήριξης του εγχώριου τουρισμού, του προγράμματος Τουρισμός για Όλους αλλά και των πολλών και σημαντικών αλλαγών που επιφέραμε για να είναι ένα άμεσο, και ουσιαστικό πρόγραμμα για τον επιχειρηματία και των ταξιδιώτη. Από τα πιο σημαντικά ορόσημα στην μέχρι τώρα πορεία, ξεχωρίζω την πρωτοβουλία που λάβαμε για να κινητοποιήσουμε τους δήμους για την διαδικασία ανάδειξης γαστρονομικών προορισμών μέσα από τον διεθνή κατάλογο της UNESCO και την μεγάλη επιτυχία της Θεσσαλονίκης, αλλά και την ανάδειξη των ελληνικών χωριών στην διαδικασία Best Tourism Villages του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Και βέβαια μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή ήταν η πρόσφατη εξέλιξη για το πρόγραμμα φιλοξενία για τα δημοτικά σχολεία το οποίο το δουλεύουμε επίμονα και συστηματικά τους τελευταίους 15 μήνες. Παράλληλα, όπως ανέφερα και πριν, έγιναν σημαντικά βήματα μπροστά, για την τουριστική εκπαίδευση τα οποία συνεχίζουμε. Όσα επιτεύχθηκαν στον ελληνικό τουρισμό οφείλονται στις συνέργειες όλων των ανθρώπων του, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Και δεν αποτελούν αφορμή επανάπαυσης, αλλά συνειδητοποίηση της δύναμής μας να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.

 

Τι σας γεμίζει με ενέργεια καθημερινά και τι σας χαλαρώνει μετά από μια κουραστική μέρα;

Ενέργεια μου δίνει η επαφή με τους συμπολίτες μας αλλά και οι μικρές καθημερινές ομαδικές νίκες. Ενέργεια παίρνω, επίσης, από τα καλά αποτελέσματα που έχουμε τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό τουρισμό, πράγμα που μας γεμίζει επίσης με υψηλό αίσθημα ευθύνης! Εκτός δουλειάς, μια ώρα παιχνίδι με τα ανίψια και τα βαφτιστήρια μου και με γεμίζουν αλλά και με «αδειάζουν» από ενέργεια!:-)) Ως προς τη χαλάρωση, λίγες στιγμές ηρεμίας το βράδυ, με ένα ενδιαφέρον βιβλίο, αγαπημένες σειρές και ένα ποτήρι εξαιρετικό ελληνικό κρασί. Όμως πάνω από όλα, ποιοτικός χρόνος με αγαπημένους ανθρώπους.

 

Ποιοι είναι οι δύο αγαπημένοι σας προορισμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Θα σας πω για δύο από τους αγαπημένους μου εγχώριους. Ως προς τους ορεινούς προορισμούς, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειάς μου, την Ευρυτανία, με την άγρια ομορφιά των βουνών και της φύσης της. Όμως, ως προς πιο παραθαλάσσιους και πεδινούς, μία εξαιρετική επιλογή αποτελούν οι προορισμοί της Αττικής. Η θέση τους τόσο κοντά στην Αθήνα τους καθιστά ιδανικούς για εκδρομές, πόσο μάλλον καθώς προσφέρουν πλέον μία πληθώρα επιλογών, από τα παράλια μέχρι την ενδοχώρα. Αν πρέπει να επιλέξω ένα μέρος στο εξωτερικό, θα σας πω τη Μαδρίτη! Εκπληκτική πόλη, γεμάτη ζωή και ποιότητα!